chefer-2

Här är 3 chefer som tog en oväntad karriärväg

Varför göra som alla andra? Att gå sina egna vägar och bygga en okonventionell karriär kan ge oväntad utdelning och förhöja livskänslan. Möt tre chefer som lyckats.

1) Annika Gustavsson – spårbytaren

Annika Gustavsson lämnade chefskarriären och blev guldsmed på Gotland. ”Jag är väldigt tacksam över att ha hittat rätt”, säger hon.

Efter tolv år inom finansföretaget Payex hade Annika Gustavsson avancerat till avdelningschef med bra lön och goda utsikter till fortsatt karriär.

”Men jag var trött på kontorsjobb och kände väldigt starkt för att göra något annat. Frågan var bara vad”, säger Annika Gustavsson, som utan direkta ambitioner tog tjänstledigt för att plugga smyckesdesign och fortsätta fundera över sin framtid.

”Tillbaka på jobbet sa kroppen ifrån och jag insåg att nej, jag måste nog välja bort tryggheten.”

Annika Gustavsson hade fått smak för smyckesdesignen och bestämde sig för att satsa fullt ut. Efter en fyraårig guld-smedshögskola i Köpenhamn har hon etablerat sig i Visby, med butik och egentillverkade kollektioner inspirerade av gotländsk natur.

Alltihop har varit ett vågspel, med arbetsdagar på 12 till 16 timmar och till en början kraftigt reducerad ekonomi. Men hon ångrar sig inte ett ögonblick.

”Jag har utvecklats otroligt som människa och är väldigt tacksam över att ha hittat rätt”, säger Annika Gustavsson och tillägger:

”Många säger drömskt att de skulle vilja göra ett liknande skifte.

Grejen är att vilja det tillräckligt mycket.”

2) Jonas Tunestål – långvägaren

Det är inte så vanligt längre, att folk går den långa vägen till chefsjobb och karriär. Jonas Tunestål, vd för köttföretaget KLS Ugglarps, hör till dem som lyckats.

Jonas Tunestål sticker ut i en tid som premierar ombytlighet och tvära kast. Efter att ha börjat som slakterilärling hos KLS Ugglarps efter gymnasiet 1998, har han för-blivit köttföretaget trogen under hela sin yrkeskarriär.
I dag kan han titulera sig vd.

”Köttbranschen är ganska häftig i det avseendet. Det är få andra arbetsplatser där du fortfarande kan kliva in direkt efter nian eller gymnasiet– eller som nyanländ – och få din utbildning av företaget”, säger Jonas Tunestål som från skånska Hörby leder vad som vuxit till ett av Sveriges största köttföretag med 1 500 anställda.

”Jag är verkligen intresserad av vad jag gör, och det var väl därför jag fångades upp av den förre ägaren som lovade att bekosta mina högskolestudier bara jag stannade kvar. Pluggandet skötte jag sedan på kvällstid, parallellt med mitt vanliga jobb”, säger Jonas Tunestål, som efter 20 år i olika befattningar är väl förtrogen med företagets inre liv och själ.

”Det är ju en stor fördel i det dagliga arbetet, och även något som bygger respekt hos medarbetarna, att själv ha utfört många av arbetsuppgifterna. En risk med att vara så länge på samma företag är kanske ett visst tunnelseende, men det får man försöka motverka genom att plocka in nya idéer.”

3) Anna Belfrage – författardirektören

Hon är finansdirektör på skogskoncernen Södra – och författare till framgångsrika äventyrsromaner. ”Skrivandet gör mig mer kreativ”, säger Anna Belfrage.

Att Anna Belfrage skulle bli författare var hon klar över redan som liten. Inget nio till fem-jobb för henne! Så kom livet emellan. Ekonomiutbildning, karriär inom näringslivet, familj. Ändå lyckades hon, mirakulöst enligt henne själv, hålla författardrömmen vid liv. Stulna ögonblick framför ordbehandlaren blev till minuter och timmar i takt med att barnen växte upp.

I dag är hon inte bara finansdirektör för skogskoncernen Södra, utan också internationellt framgångsrik romanförfattare med tolv publicerade titlar innanför bältet och flera nya på gång. Hennes senaste heter The cold light of dawn, och utspelar sig i Englands turbulenta 1300-tal.

”Skrivandet är en stor glädje, men jag älskar också att jobba med siffror. Medan skrivandet gör mig mer kreativ och fantasirik på mitt vanliga jobb, har jag stor glädje av min finansbakgrund i rollen som författare. Planering är ju A och O inom ekonomi, vilket också gäller för skrivandet. Det blir en fin korsbefruktning, och det är just det som är tjusningen”, säger Anna Belfrage.

Sina äventyrsromaner skriver hon på engelska, för att sedan ge ut dem på självpubliceringsförlag med försäljning på internationella plattformar som Amazon. Med beställningar på 800–1 200 böcker i månaden, huvudsakligen e-böcker, har hon hittills nått en sammanlagd försäljningsvolym på icke föraktliga 60 000 exemplar.

”Man måste förstå att det krävs en otrolig disciplin. Min fritid går åt till skrivandet, och jag tycker det är värt det.”

Läs också: Toppchefen Linda Waxin gick i pension som 33-åring

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

jobbintervju
Karriär

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
parsvardson
Karriär

”Trodde aldrig att jag skulle få ett jobb”

Som grundare av Adlibris och Apotea är Pär Svärdson en av Sveriges mest framgångsrika e-handlare. Driftigheten visade sig redan då han som sjuåring sålde djurfoder hemma i garaget.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

pluggavidare
Karriär

Hetaste jobbdrömmen i Sverige – just nu

Hur ser dina mål för 2019 ut? Enligt en färsk undersökning är det främst vidareutbildning som vi kommer satsa på under året.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden