Lars Strannegård rättar till sin slips.
Foto: Emil Nordin.

Handelshögskolans rektor tror på det empatiska ledarskapet

Fyra grundvärden ska garantera ett ledarskap som står pall också i extremt snabb förändring.
”Att vara empatisk är helt centralt i det”, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm där framtidens toppchefer och ledare utbildas.

Bakom de tunga ekportarna i den imponerande byggnaden på Sveavägen utbildas många av framtidens ledare. Handelshögskolan i Stockholm rankas högst av alla handelshögskolor i Norden och lägger ett stort fokus på att attrahera internationella toppstudenter och forskare. 

”Vi har gått från att ha varit en svensk handelshögskola med internationella inslag, till att bli en internationell handelshögskola som är baserad i Stockholm”, säger Lars Strannegård som har varit skolans rektor sedan 2014.

Här har en lång rad näringslivstoppar och framgångsrika ledare fått sin utbildning. Ändå är Handels inte en elitskola, menar Lars Strannegård och förklarar hur han menar när han samtalar med Cissi Elwin i det nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma. Lars Strannegård själv hade en rejäl betygsdipp som ung student och menar att det nuvarande systemet, med slutbetyg efter varje kurs, förstärker klyftorna. Svackorna är lättare för unga från studievana miljöer att parera.

”De får mer stöd hemifrån, med Study Buddy eller föräldrar som säger: kom igen nu, jobba på, du får inte tappa det här.” 

Han menar att mångfalden bland de svenska eleverna på skolan inte alls är tillräckligt stor. Ambassadörsprogram, stiftelser och anpassad antagning är verktyg för att förändra det.

”Vi är bland de sämsta i Sverige på att rekrytera från icke studievana miljöer. En enormt hög siffra av våra elever har högskoleutbildade föräldrar.” 

Katarina Ageborg i förgrunden och Cissi Elwin i bakgrunden. De står ute i en trädgård och vid Cissi står Katarinas svarta hund.

Läs också: Astra Zenecas Sverige-vd: ”Man vill känna sig stolt"

”Det har att göra med betygen, som vi sa, men också det faktum att går man på Handelshögskolan så är det inte en yrkesutbildning på samma sätt som en utbildning till ingenjör, jurist eller läkare är. Där blir man någonting. Om man går på Handels så är det mer oklart vad det är man blir.”

Man blir vd i ganska hög utsträckning?

”Ja det kan man bli, men det kan du bli utan utbildning också.”

Vilket är ditt största chefsdilemma just nu?

”Vi får bara en liten del av vår finansiering från fasta statliga medel, så mitt jobb handlar väldigt mycket om finansiering. Mitt dilemma är alltid att se till att man skapar en långsiktighet i detta. Det får mig att vakna vid femsnåret på morgonen… Jag funderar jättemycket på det.”

Akademiker är inte den lättaste gruppen att vara chef över?

”Nej, verkligen inte. Man säger lite skämtsamt att varje beslut från rektor ser de som ett första inlägg på ett seminarium… Jag kommer ju från en akademisk bakgrund själv och vet ju hur de tänker och fungerar. Det jag ser som min roll är att vara en sorts serviceinstans för akademikerna och resten av organisationen.”

I poddsamtalet om ledarskap refererar han bland annat till en avhandling, Levelling vagueness, som gjorts av en av skolans tidigare forskare, Ester Barinaga. 

”Ledarskap handlar i stor utsträckning om olika grader av vaghet. Om det är för vagt så blir det oklart och otydligt och ingen tycker att det är bra. Men om det är för strukturerat så kan många slå bakut. Då tycker de att det är en sorts strömlinjeformning och att man blir som en soldat i en armé. Det vill man inte heller. Så mycket handlar om att balansera tydlighet och olika grader av frihet.”

Lars Strannegård i Chef Dilemma om:

Fyra grundpelare för chefer som vill kunna leda i en snabbt föränderlig värld.

Sina egna usla betyg.

Varför unga inte vill bli chefer.

Hur kunskaper inte blir föråldrade.

Hur det är att leda supersmarta och välartikulerade akademiker.

En tv-serie chefer verkligen borde se.

Varför empati är en så viktig ledaregenskap.

Hur han skulle hantera en student som fuskat sig in i skolan.

Vad han svarar när finansiärer ber om utbildningsplatser till sina barn eller släktingar.

Lars Strannegård

Karriär: Företagsekonom och professor i ledarskap som har gästforskat vid Stanforduniversitetet i USA och St. Gallenuniversitetet i Schweiz. Sedan 2014 rektor för Handelshögskolan i Stockholm med 1600 elever. Har gett ut flera böcker, nu senast Kunskap som känns. 

Cilla Benkö i röd tröja och mot en vit bakgrund.

Läs också: Cilla Benkö: Jag har en snabb hjärna

sajt-instagram-chef-dilemma-sa%cc%88song-3-04-1
Chef Dilemma

Podd: Lars Strannegård

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan. Finns där poddar finns!

Relaterade artiklar

webbcaxton
Karriär

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Illustration med medarbetare som gör undersökning på sina mobiler.
Karriär

Medarbetar­undersökningar kan ge oväntade problem

Medarbetarundersökningar gör nytta, men kan medföra oväntade och underskattade problem. Det säger Sveriges chefer i en stor enkät – där de också tipsar om hur du undviker fallgroparna.

En bild på två kontorsstolar på varsin sida av en almanacka.
Karriär

7 tips för den perfekta tiden mellan jobb

Du har fått ett nytt spännande jobb, grattis! Självklart är du ivrig att sätta igång. Men rusa inte på för fort. Nu har du ett gyllene tillfälle att ladda batterierna. Här är sju smarta tips från Harvard Business Review för att hitta den perfekta ”ställa om”-tiden.

Två soldater syns bakifrån.
Karriär

Tuff start för unga officerare

Hög arbetsbelastning, otydliga strukturer och ett glapp mellan förväntningar och utfall. Det är den bistra verklighet som möter unga officerare i Försvarsmakten, enligt en färsk studie.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Anders Sjöberg till vänster. Bild på två män som samtalar till höger.
Karriär

Viktigt med kunskap om sin personlighet

Har du kunskap om din personlighet och hur den präglar din ledarstil? I boken Personlighet i arbetet vill Anders Sjöberg, forskare i psykologi, tillsammans med kollegerna Sofia Sjöberg och Sara Henrysson Eidvall få oss att förstå hur personligheten påverkar oss på jobbet.