fedrik-lagom-webb
Foto: Peter Cederling

Han vill vara motpolen till hälsohetsen

Fredrik Nyströms nya bok Radikalt lagom vill vara en motvikt till den hets som finns kring mat, hälsa och träning. Han vill guida läsaren till en balans med lagom mycket mat, lagom mycket träning och lagom mycket vin, samtidigt som han gör upp med ett antal hälsomyter.

Chefer är ofta högpresterande även på sin fritid. De tränar varje dag. Många springer långlopp, som maraton. Och de försöker influera sina medarbetare via olika utmaningar och hälsosamma föreläsningar om kost och träning.

Men hård träning och olika extremdieter kan ha motsatt effekt och snarare vara farligt än hälsosamt. Det hävdar Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin och endokrinologi vid Linköpings universitet.

Forskning visar att när kroppen utsätts för hård påfrestning, genom till exempel ett maraton- eller vasalopp, ökar risken för ärrbildning på hjärtat tre gånger jämfört med personer som inte tränar överhuvudtaget.

Guldpokal

Läs också: 7 nackdelar med tävlingskultur på jobbet

”Det finns en hälsostress i samtiden, men vi pratar inte om elefanten i rummet, om alla allvarliga biverkningar ock skador av träning, där en del till och med avlider i plötslig död i långlopp”, säger han.

I och med boken har han kontaktats av läsare som har fått insikter om vad träningen har orsakat för typ av skador hos dem. Men träningen är inte bara en fysisk belastning, säger Fredrik Nyström.

”Jag träffar patienter som beskriver det som att de har ’syndat’ bara för att de inte har tränat. De har dåligt samvete för att inte ha följt en massa stressande råd. Man blir inte lyckligare av att träna på någon annans order och det kan faktiskt vara bra att vara lite tjock. Det går inte att säga till folk att träna mer och att få dem att bli lyckligare med det rådet. Det är därför vi inte gör det inom sjukvården som rutin, praktiskt taget alla slutar med extraträningen inom ett år, enligt studierna på området. Det rådet funkar inte alls som ett lyckopiller, i verkligheten. Man blandar ihop friska och glada människor är de som tränar mycket – det är inte träningen i sig som ger lyckan hos den som inte vill träna en massa”.

Balans och lagom. Det låter så lätt i teorin och just lagom är något som många förknippar med Sverige. Så hur kommer det sig att vi inte är så lagom på den här fronten? Enligt Fredrik Nyström är det högt satta ideal som sätter käppar i hjulen, i kombination med en kommersiell drivkraft som vill sälja på oss konsumenter dyrare produkter för vad man utger för att vara ett hälsosamt liv.

”Man strävar efter att vara till synes både attraktiv och framgångsrik. ’För att bli fin måste man lida pin’, heter det ju. Det är ofta svårt. Förr var idealet att vara fet och blek. Men nu när det är lätt att vara fet är det modernt att vara smal och solbrun. Oftast är det sådant som är svårt att uppnå som också anses attraktivt.”

Är det möjligt att hitta en sådan balans idag med de krav som ställs från olika håll, samtidigt som sociala medier gör det så lätt att jämföra sig med andra?

”Nej, det är svårt om man inte läser på och sedan klarar att inte gå på alla trender. Numera ska man äta ekomat, hinna träna, laga ekomat från grunden åt ungarna och så vidare. Ska man uppfylla allt som läggs upp på sociala medier tror jag att de flesta skulle bli utbrända. Det blir väldigt svårt att få ihop ett livspussel med alla de här dyra och tidskrävande kraven.”

Där kommer boken in. Med den vill Fredrik Nyström ta bort en del av alla dessa måsten.

”Då kan man känna sig lite mer nöjd och inte ha så mycket på sin to do-lista. Man får faktiskt vara överviktig, det innebär bättre prognos än att vara smal i medelåldern, och träna kan man göra om man mår bra av det och inte bara för att någon säger att man måste.”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa