Gunilla von Platen iförd grå dräkt.
Gunilla von Platen. Foto: TT

Gunilla von Platen utser framtidens entreprenörstjärnor

Entreprenören Gunilla von Platen blir programledare för den svenska upplagan av tv-serien The Apprentice, som nu för första gången ska spelas in och sändas i Sverige. 

”Det ska bli otroligt roligt. Jag brinner verkligen för entreprenörskap, som är Sveriges framtid”, säger Gunilla von Platen.

 

Alla som sett den amerikanska förlagan av programmet vet att det är starkt förknippat med Donald Trump som programledare. Och inte minst hans bevingade replik: ”You are fired” till de deltagare som åker ut. I den svenska uppplagan, som börjar spelas in i slutet av september, kommer deltagarna att tävla om att bli Gunillas von Platens nästa investering. På vägen dit utsätts de för ett gäng olika utmaningar. Chef ställde några frågor till Gunilla von Platen. 

När du först blev tillfrågad att bli programledare tackade du nej. Hur kommer det sig att du ändrade dig?

”När jag först fick frågan kände jag en skräckblandad förtjusning, särskilt eftersom programmet är så starkt förknippat med Donald Trump. Åh, nej, inte Donald Trump, tänkte jag! Jag funderade också på om jag verkligen ville exponera mig mer i media. Jag hade både kommit ut med en bok om mitt liv och varit värd för mitt andra Sommar i P1 förra året och öppnat mig totalt. Jag kände att jag var färdigexponerad i media. Men jag ändrade mig eftersom jag brinner så otroligt mycket för entreprenörskap. Det är företagarna, både de mindre och större, som skapar arbetstillfällen och tillväxt i Sverige. De är Sveriges framtid!

Negin Azimi och boken Kämpa smart och dröm stort

Läs också: Entreprenören Negin Azimi, 22: ”Kämpa smart, inte hårt”

Vad kommer du att leta efter hos kandidaterna?
”Starka drivna entreprenörer som vill satsa så mycket som möjligt och aldrig ger upp. De måste också ha en bra affärsplan och stark genomförandekraft. Jag har träffat så många ”uppfinnarjockar” som har världspatent men som saknar genomförandekraften. 

Vilken typ av ledarskap kommer du att premiera?
”Jag gillar ledare som vet att de inte är bäst på allt och som vill hitta någon som kompletterar dem. Och som vågar rekrytera någon som är bättre än vad de själva är. Ledare som är ödmjuka och inte ser sig som förmer än någon annan. Jag tror på ett inkluderande ledarskap i ett värdebaserat företag, där alla medarbetare känner att de jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål.

Du blir den första kvinnan i världen som leder det här programmet. Hur känns det?
”Jag vet att man som kvinna i sådana här sammanhang ofta blir hårdare kritiserad än en man. Män kan vara tuffa och ändå anses ”coola”. Men jag har bestämt mig för att jag inte kommer att ta åt mig personligen av sådana saker.

Donald Trump brukade avsluta avsnitten med ett ”You are fired!” till deltagare som åkte ut. Vad kommer du att säga?
”Haha, ni får titta på programmen och se”!

siduripolihurdulyckasienvitvarld

Läs också: ”Hur du lyckas i en vit värld” – entreprenören Siduri Polis 10 principer

emba16
Mgruppen Executive MBA

Diplomering med högsta kundnöjdhet

Ta nästa steg som ledare genom en Executive MBA! Vi erbjuder dig ett flexibelt upplägg, väl avvägd, beprövad och forskningsbaserad kunskap med mycket tillämpning och praktisk nytta.

Relaterade artiklar

Lars Strannegård rättar till sin slips.
Karriär

Handelshögskolans rektor tror på det empatiska ledarskapet

Fyra grundvärden ska garantera ett ledarskap som står pall också i extremt snabb förändring.
”Att vara empatisk är helt centralt i det”, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm där framtidens toppchefer och ledare utbildas.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Porträttfoto av Anette Madsen
Karriär

En lång karriär i maktens innersta rum

Efter nästan 20 år inom Regeringskansliet, har Anette Madsen växlat spår och blivit kommundirektör. Hon berättar om ett spännande arbetsliv och om vad som fick henne att byta bana.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Illustration med kvinna som blåser ut som bilder av sig själv över en man som står i vägen för henne.
Karriär

Står din chef i vägen för karriären?

Som chef behöver du hjälp av dina överordnade för att ta dig uppåt och framåt i karriären. Men hur gör man när stödet uteblir? Karriärcoachen Gabriella Huss tipsar.