Greta Thunberg blir Årets person – här är hennes 4 viktigaste ledaregenskaper

Som både yngst och första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra anledningar till hennes enorma succé – som du som ledare kan lära dig av.

Konflikthantering
Publicerad
Omslag Time/TT (bilden är ett montage)

En otrolig resa – på bara ett år har Greta Thunberg lyckats mobilisera miljontals människor jorden runt till kamp för ändrad klimatpolitik och blivit en frontfigur för hela miljörörelsen. Nu har hon som första svensk blivit utsedd till Årets person, eller ”Person of the year” av amerikanska tidskriften Time. Hon är den yngsta någonsin att få utmärkelsen. På omslaget till senaste numret syns Greta Thunberg tillsammans med rubriken ”The power of youth”.

Greta Thunberg har på kort tid blivit en förgrundsgestalt och ledare för miljontals människor.

Här är några lärdomar att dra för dig som chef:

  1. Vuxenheten
    Greta Thunberg är bara 16 år – ett barn – men ändå en samlande gestalt i kraft av sitt allvar, sitt kunnande och sin fasthet. Hon agerar kort sagt som den vuxne i rummet, vilket imponerar på omgivningen i en tid präglad av yta, snabbhet och kortsiktighet. Som chef måste du självklart vara på tårna och följa med din tid, men glöm för den skull aldrig dina principer.

2. Tydligheten
Greta Thunbergs budskap kunde inte vara tydligare eller mer konkret: Ändra beteende, annars går jorden under. Skolstrejken är ett skolexempel på slagkraftig pedagogik där ord och handling blir ett, atlantseglatsen en smart metafor för vilka beteendeförändringar som krävs. Hur kan du bli tydligare inför dina medarbetare?

3. Attitydförändringen
Greta Thunberg har diagnosen Aspergers syndrom, vilket tidigare medfört allvarliga symptom som ångest, depression och ätstörningar. Svagheten har vänts till en styrka – Greta Thunberg säger att diagnosen hjälper henne att se världsproblemen i en tydligare relief. Att vara underdog är inte alltid fel: det tvingar dig att jobba smartare.

4. Oförutsägbarheten
Att Greta Thunbergs ensamma skolstrejk utanför Riksdagen skulle utveckla sig till en global massrörelse var det absolut ingen som trodde för ett år sedan. Vilket leder fram till den kanske mest frustrerande ledarskapsslutsatsen av dem alla: det finns inget facit.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden