gretathunbergaretsperson
Omslag Time/TT (bilden är ett montage)

Greta Thunberg blir Årets person – här är hennes 4 viktigaste ledaregenskaper

Som både yngst och första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra anledningar till hennes enorma succé – som du som ledare kan lära dig av.

En otrolig resa – på bara ett år har Greta Thunberg lyckats mobilisera miljontals människor jorden runt till kamp för ändrad klimatpolitik och blivit en frontfigur för hela miljörörelsen. Nu har hon som första svensk blivit utsedd till Årets person, eller ”Person of the year” av amerikanska tidskriften Time. Hon är den yngsta någonsin att få utmärkelsen. På omslaget till senaste numret syns Greta Thunberg tillsammans med rubriken ”The power of youth”.

Greta Thunberg har på kort tid blivit en förgrundsgestalt och ledare för miljontals människor.

Här är några lärdomar att dra för dig som chef:

  1. Vuxenheten
    Greta Thunberg är bara 16 år – ett barn – men ändå en samlande gestalt i kraft av sitt allvar, sitt kunnande och sin fasthet. Hon agerar kort sagt som den vuxne i rummet, vilket imponerar på omgivningen i en tid präglad av yta, snabbhet och kortsiktighet. Som chef måste du självklart vara på tårna och följa med din tid, men glöm för den skull aldrig dina principer.

2. Tydligheten
Greta Thunbergs budskap kunde inte vara tydligare eller mer konkret: Ändra beteende, annars går jorden under. Skolstrejken är ett skolexempel på slagkraftig pedagogik där ord och handling blir ett, atlantseglatsen en smart metafor för vilka beteendeförändringar som krävs. Hur kan du bli tydligare inför dina medarbetare?

greta

Läs också: Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

3. Attitydförändringen
Greta Thunberg har diagnosen Aspergers syndrom, vilket tidigare medfört allvarliga symptom som ångest, depression och ätstörningar. Svagheten har vänts till en styrka – Greta Thunberg säger att diagnosen hjälper henne att se världsproblemen i en tydligare relief. Att vara underdog är inte alltid fel: det tvingar dig att jobba smartare.

4. Oförutsägbarheten
Att Greta Thunbergs ensamma skolstrejk utanför Riksdagen skulle utveckla sig till en global massrörelse var det absolut ingen som trodde för ett år sedan. Vilket leder fram till den kanske mest frustrerande ledarskapsslutsatsen av dem alla: det finns inget facit.

Relaterade artiklar

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

uppsagningarbjorn
Konflikthantering

Fråga psykologen: ”Hur ska man informera om uppsägningar?”

Hur ska man informera om uppsägningar i coronakrisen? Och hur hanterar man medarbetare som haft missbruksproblematik eller som sprider apokalyptisk stämning på videomötena? Det är några frågor psykologen Björn Hedensjö fått om svåra samtal i Chefs facebookgrupp Chefa i coronakris. Här ger han svar på dem.
kvinnlig_chef
Konflikthantering

Forskning: Tuffare få kritik av kvinnlig chef

Kvinnliga chefer diskrimineras ”underifrån”, visar ny forskning. Medarbetare av båda könen blir betydligt mer upprörda av negativ feedback från kvinnliga chefer än manliga.

Meghan Markle och prins Harry
Konflikthantering

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”
Två män i samtal.
Konflikthantering

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

rpc
Konflikthantering

Rikspolischefen: ”Så arg får du bli som chef”

I podden Chef Dilemma svarar rikspolischef Anders Thornberg på hur mycket känslor man får visa som chef: ”Jag hade rätt hett humör när jag var yngre, jag också.”