gretathunbergaretsperson
Omslag Time/TT (bilden är ett montage)

Greta Thunberg blir Årets person – här är hennes 4 viktigaste ledaregenskaper

Som både yngst och första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra anledningar till hennes enorma succé – som du som ledare kan lära dig av.

En otrolig resa – på bara ett år har Greta Thunberg lyckats mobilisera miljontals människor jorden runt till kamp för ändrad klimatpolitik och blivit en frontfigur för hela miljörörelsen. Nu har hon som första svensk blivit utsedd till Årets person, eller ”Person of the year” av amerikanska tidskriften Time. Hon är den yngsta någonsin att få utmärkelsen. På omslaget till senaste numret syns Greta Thunberg tillsammans med rubriken ”The power of youth”.

Greta Thunberg har på kort tid blivit en förgrundsgestalt och ledare för miljontals människor.

Här är några lärdomar att dra för dig som chef:

  1. Vuxenheten
    Greta Thunberg är bara 16 år – ett barn – men ändå en samlande gestalt i kraft av sitt allvar, sitt kunnande och sin fasthet. Hon agerar kort sagt som den vuxne i rummet, vilket imponerar på omgivningen i en tid präglad av yta, snabbhet och kortsiktighet. Som chef måste du självklart vara på tårna och följa med din tid, men glöm för den skull aldrig dina principer.

2. Tydligheten
Greta Thunbergs budskap kunde inte vara tydligare eller mer konkret: Ändra beteende, annars går jorden under. Skolstrejken är ett skolexempel på slagkraftig pedagogik där ord och handling blir ett, atlantseglatsen en smart metafor för vilka beteendeförändringar som krävs. Hur kan du bli tydligare inför dina medarbetare?

greta

Läs också: Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

3. Attitydförändringen
Greta Thunberg har diagnosen Aspergers syndrom, vilket tidigare medfört allvarliga symptom som ångest, depression och ätstörningar. Svagheten har vänts till en styrka – Greta Thunberg säger att diagnosen hjälper henne att se världsproblemen i en tydligare relief. Att vara underdog är inte alltid fel: det tvingar dig att jobba smartare.

4. Oförutsägbarheten
Att Greta Thunbergs ensamma skolstrejk utanför Riksdagen skulle utveckla sig till en global massrörelse var det absolut ingen som trodde för ett år sedan. Vilket leder fram till den kanske mest frustrerande ledarskapsslutsatsen av dem alla: det finns inget facit.

Relaterade artiklar

Jaques i kavaj framför en mur.
Konflikthantering

Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

Överbeläggning och nya gängbeteenden gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar”, säger anstaltschef Jacques Mwepu och ger sin bild av svensk kriminalvård, i det nya avsnittet av Chef Dilemma.

 

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Katarina Ageborg i förgrunden och Cissi Elwin i bakgrunden. De står ute i en trädgård och vid Cissi står Katarinas svarta hund.
Konflikthantering

Astra Zenecas Sverige-vd: ”Man vill känna sig stolt"

Hur är det att leda medarbetare på ett bolag som hamnar mitt i mediestormens öga? Det vet Astra Zenecas Sverige-vd Katarina Ageborg. I det nya avsnittet av Chef Dilemma beskriver hon vaccin-turbulensen, inifrån den svensk-brittiska läkemedelsjätten.

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
chefdilemmacissielwinmicaelbyden
Konflikthantering

Nytt poddavsnitt: Cissi möter Årets Chef

I nya avsnittet av podden Chef Dilemma sätts Micael Bydéns ledarskap på prov när Chefs chefredaktör Cissi Elwin ställer honom inför en rad tänkta dilemman.

Porträtt av Patrik Hofbauer, bild med en kvinna som tittar misstänksamt på en annan kvinna.
Konflikthantering

Chef Dilemma: Jag tror min chef försöker mygla – vad gör jag?

Ta tag i tveksamheter. Omedelbart. I veckans dilemma ger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer råd till en projektledare som upptäcker att en chef slirar med etiken.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.