Granskning gav nästan hälften av arbetsgivarna en anmärkning

En rörelsepaus minst varje timme rekommenderas för att motverka de skadliga effekterna av stillasittande. Det är arbetsgivarens ansvar att informera om riskerna men nästan häften hade på något sätt brustit med den uppgiften. Det slog Arbetsmiljöverkets inspektörer fast när de i höstat besökte arbetsplatser.

Hälsa
Publicerad

När Arbetsmiljöverkets inspektörer var ute i höstas fick nästan hälften av arbetsgivarna anmärkningar för att de inte gjort riskbedömningar, eller brustit i information kring riskerna med att sitta stilla länge.

Ett företag som bestämt sig för att peppa medarbetarna till mer fysisk aktivitet är Dalarnas Försäkringsbolag.

”Vi såg långt tidigare att våra medarbetares hälsoprofiler sjönk och pandemin ökade på stillasittandet”, säger företagets hr-koordinator Eva Ström Fakt.

Som ett led i sin hälsosatsning skaffade de ett verktyg för mikroträning – en app med namnet Wellify – till alla anställda. Appen påminner när det är dags att röra på sig, samt ger förslag på övningar utifrån vilket fokusområde man har angett, som till exempel nacke och axlar.

”Vi ska snart ha en digital kickoff och slå ytterligare ett slag för mikropauserna och göra övningar gemensamt. Vi hoppas att vi redan fått till en förändring. Vårt hälsoprojekt som även omfattar utomhusaktiviteter och digitala föreläsningar, har inspirerat många till livsstilsförändringar och är mycket uppskattat”, säger Eva Ström Fakt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden