Bästa tipsen för budgetarbetet

Har du skjutit upp det oundvikliga? Då är det hög tid att tänka om och börja jobba. Här är experternas bästa tips för att ro nästa års budget i land.

Verksamhetsutveckling
Text: Calle Fleur
Publicerad
Riksbankens förslag på nya sedlar, som förväntas börja gälla om några år. Foto: Pressbild.

Har du skjutit upp det oundvikliga? För många chefer är arbetet med budgeten jobbigt och ångestfyllt. Men låter du arbetet dra ut på tiden för länge riskerar du bara att själv bli straffad. Det samma gäller om du lämpar över en del av jobbet på ekonomichefen.

Glöm inte att du ska leva med din budget i 365 dagar. Det är utifrån budgeten som dina mål sätts – de mål som du blir mätt utifrån, kanske varje vecka eller åtminstone varje månad nästa år.

I förlängningen kan en misslyckad budgetplanering påverka din lön, till och med din karriär, negativt.

Budgetarbete kan bli precis så komplext som du gör det till. Men 3 grundläggande regler är:

1. Var målfokuserad. Det är lätt att tappa fokus genom att grotta ner sig i detaljer. Mejsla fram ett övergripande mål för nästa år (öka försäljningen, till exempel, eller generera helt nya intäkter) och håll dig till det.

2. Glöm inte laget. Tanken kan ta emot, men försök att inkludera dina teammedlemmar i budgetarbetet. Diskussionen ställer fler krav på diplomati från din sida, men det kan vara värt det: Dina medarbetares detaljkunskaper är guld värda.

3. Ifrågasätt dina antaganden. Enkelt uttryckt går budgetarbete ut på att: a) utgå från befintlig data, b) addera antaganden och c) skapa en realistisk planering. Förbered dig på att behöva försvara dina antaganden inför ledningsgruppen och dina chefskolleger – som högst sannolikt är ute efter en större bit av kakan till sig själva.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden