Gör upp med ditt kontrollfreak

Ingen vill vara en petimeter. Man vill uppfattas som coachande och flexibel. En avslappnad typ som kan välja sina strider.

Men många högpresterande personer, som chefer ofta är, har en kontrollerande sida. Det upptäckte Emma Pihl när hon gjorde research inför boken Let Go! Bli fri från ditt kontrollbehov (Forum förlag).

Emma Pihl arbetar som coach och träffar många chefer i sitt jobb. I samtalen smyger det ibland fram att cheferna gärna vill småpeta i det mesta. Och det är fullkomligt mänskligt. Chefsrollen triggar igång kontroll­behov. Många upplever en stark bekräftelse i att ha full koll, och att vara näst intill oumbärlig.

»Det är inte fel att ha kontroll. Men när man börjar kräva uppföljning för sin egen skull, eller när man känner att man ror båten helt själv, bör man fundera över om man lägger sin energi på rätt saker«, säger Emma Pihl.

Vissa söker trygghet genom att styra och ställa med sin familj, andra är pedantiska, är rigida i sina åsikter eller snåla med pengar. Men allt är ett uttryck för viljan att bemästra omgivningen för att känna lugn.

»Det finns ofta ett mått av perfektionism i det. Man litar inte riktigt på andra. Antingen tror man att de inte kan göra något lika bra som en själv, eller att de har baktankar med vad de gör.«

En sund känsla av kontroll ger balans och harmoni. Men om man är alltför styrande tappar man lusten i jobbet. Du lägger tid på saker du egentligen inte får någon behållning av.

Emma Pihl har själv haft ett starkt kontrollbehov som ledde till att hon utvecklade anorexi.

Hennes framgångsrecept har varit att skifta fokus från att kontrollera det yttre till att kontrollera det inre.
»Nu kan min värld storma hur mycket som helst, eftersom jag har kontroll över min attityd och vad jag fokuserar på. Våra tankar är egentligen det enda vi kan styra, och jag har valt att lägga min energi på det.«

Fem sätt att släppa taget

1. Släpp taget om tiden. Sätt ett larm om du måste komma ihåg att göra något på en viss tidpunkt. Det ger dig frihet att släppa kontrollen och fokusera på det du gör.

2. Släpp taget om andras tankar. Sluta fundera över allt du har sagt eller hur andra kanske har uppfattat vad du har sagt. Du kan ändå inte kontrollera vad de tycker om dig. Stäng av den inre bandspelaren!

3. Släpp taget om ständig planering. En sak i taget. Om du ska planera något, så gör det under särskild planeringstid. Inte på lunchen, när du pratar med vänner eller när du tränar. Avsätt planeringstid, gärna som en start på dagen.

4. Släpp taget om effektiviteten. Människor som styrs av sitt kontrollbehov är ofta ett steg före i tankarna hela tiden. Försök hitta stunder då du är helt närvarande i mötet med andra människor.

5. Släpp taget om snabb prestation. Många chefer är högpresterare – målstyrda och fokuserade. De drivs av »kniven på strupen«. Våga använda dig av tillit ibland, låt saker mogna. Du kanske tar ett ännu klokare beslut än det förhastade.

Relaterade artiklar

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.
Hälsa

Missa inte bidrag för hälsoapp

Sedan cirka ett år finns utökade möjligheter att utnyttja det skattefria friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge till sina anställda.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Hälsa

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.