Gisela Bäcklander om nya boken: ”Kreativiteten ökar när du tar paus”

Vi behöver värna och förvalta våra mentala tillgångar, tycker Gisela Bäcklander, som doktorerat på självledarskap. Nu kommer hon med boken Ostörd:principer för en skärpt arbetsdag som visar hur du gör.

Motivation
Text: Maria Gerlofson
Publicerad
Porträtt av Gisela Bäcklander

Vad fick dig att skriva boken?    
”Den växte fram när jag skrev på min avhandling. Jag ville ge tips och forskning till fler om hur man kan skapa förutsättningar för tänkande och kreativ problemlösning i arbetslivet.”

Varför pratar allt fler om självledarskap?
”Vi ska vara självledande, samtidigt är det mycket som stör vår uppmärksamhet. Det finns en ny förväntan att vi ska utvecklas kontinuerligt och skapa nytt. Det är förstås roligt, men tär på vår kapacitet.”

Hur påverkar otydlighet vårt fokus?
”Den skapar en osäkerhet. Risken är stor att vi inte kan stänga av eftersom vi inte vet om vi gör rätt saker. Vi har en mental beredskap att något viktigare kan dyka upp och det försämrar vår kognitiva förmåga.”

Hur kan jag göra om min impulskontroll är svag?
”Hela boken är egentligen en hjälp för det. Det är viktigt att inte förlita dig på viljestyrka, utan i stället strukturera upp och förbereda dig inför situationer som utmanar dina impulser.”

Hur kan jag använda ’mise en place’ för att lättare gå mellan uppgifter?
”Likt en kock kan hacka och mäta upp ingredienser i förväg kan man förbereda uppgifter och material för att kratta manegen för att snabbare komma in i djupjobb. Jag skriver exempelvis tydliga instruktioner till mig själv vad det är jag behöver göra, var jag kan hitta det jag behöver etcetera. Det gör att jag kommer igång direkt när jag byter arbetsuppgift.”

Vad är positivt dagdrömmande och varför är det bra? 
”Hjärnan slappnar av och kreativiteten ökar när du tar paus och låter tankarna vandra. Hjärnan får chans att backa lite och ta en annan väg. Du laddar på dina exekutiva funktioner.”

Ostörd finns också sammanfattad i Chefbokens bibliotek. Du hittar den här.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden