Generalister vinnare i en specialiserad framtid
Månadens Chefboken är David Epsteins Range. I en snabbt föränderlig värld med agila arbetssätt och ett ständigt lärande har generalisterna bättre förutsättningar att lyckas än specialisterna. Här är Chefbokens redaktör Björn Hedensjös tankar om boken.
Det finns en utbredd uppfattning om att man för att lyckas ska specialisera sig. Helst börja tidigt, och lägga tusentals timmar på att bli riktigt duktig på någon enstaka färdighet.
Bästsäljande författaren David Epstein vänder upp och ner på allt detta. Han presenterar i ”Range” övertygande bevis för hur det inom de flesta områden faktiskt är generalisterna — de som kan lite om mycket — som har bäst förutsättningar att lyckas. Detta gäller särskilt inom fält som är komplexa och oförutsägbara, där generalisterna är mer agila och kan se samband som mer specialiserade kollegor missar.
Range är en av årets stora boksnackisar i USA och blev omedelbart en bästsäljare. Den har också mottagits väl av kritikerna och hyllats som måsteläsning för såväl chefer som föräldrar.
Vad exakt handlar ”Range” om?
I en lite hårddragen sammanfattning: framtiden, i en mycket specialiserad värld, tillhör generalister snarare än specialister. Det beror enligt författaren bland annat på att de mest specialiserade kunskaperna är de som automatiseras först. Plus att han bygger ett starkt case för att syntes av kunskaper från vitt skilda fält ofta trumfar det extremnördiga, trots uppenbara kostnader med att hoppa från ett fält till ett annat.