Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet, visar en ny rapport.

Massor av folk behövs till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. Ändå är få beredda att flytta – även om de får en rejäl löneförhöjning. Men med erbjudande om distansarbete kan fler tänka sig att ta ett jobb i en annan landsända, visar en rapport från Sveriges Ingenjörer. Batterifabriken Northvolt i Skellefteå , Hybrit i Luleå och H2 Green Steel utanför Boden är några exempel på de nyetablerade ”gröna” industrier i Norrland som tillsammans behöver nyanställa tusentals människor, inte minst dem med högteknologisk kompetens.

Bara åtta procent av ingenjörerna är beredda att flytta till en annan region även om de skulle få en löneförhöjning på 10 till 15 procent som lockbete, visar undersökningen som Sveriges Ingenjörer beställt av Sifo. Om erbjudandet sockras med en möjlighet till distansarbete blir bilden däremot en annan. Då förklarar sig 26 procent villiga att ta jobb i en annan ort och region, på villkor att löneförhöjningen kvarstår.

Omkring 70 procent i undersökningen kan då tänka sig att vara på arbetsplatsen en till två dagar i veckan. 28 procent är beredda att befinna sig på plats en till två dagar i månaden. 

En kvinna arbetar framför datorn i sitt hem.

Läs också: Hälften får mer gjort på distans än på kontoret

change_management_folk_1800
Distanskurs

Diplomerad förändringsledare

Behöver din organisation ta ett omtagOmorganisera eller kanske hitta nya arbetsmodeller? Nyckeln till framgång är att öka förmågan att leda i förändring.

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En unga kvinna sitter på en brygga och jobbar vid en laptop. Bild 2: Ett par ben iförda tajts sticker upp ur det gröna gräset.
Karriär

Här är de 10 mest attraktiva jobbförmånerna

Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är de arbetsförmåner som lockar flest arbetstagare när de vill byta jobb, visar en ny undersökning. Men vilka förmåner som anses attraktiva skiljer sig också åt mellan olika åldersgrupper.