Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet, visar en ny rapport.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.

Massor av folk behövs till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. Ändå är få beredda att flytta – även om de får en rejäl löneförhöjning. Men med erbjudande om distansarbete kan fler tänka sig att ta ett jobb i en annan landsända, visar en rapport från Sveriges Ingenjörer. Batterifabriken Northvolt i Skellefteå , Hybrit i Luleå och H2 Green Steel utanför Boden är några exempel på de nyetablerade ”gröna” industrier i Norrland som tillsammans behöver nyanställa tusentals människor, inte minst dem med högteknologisk kompetens.

Bara åtta procent av ingenjörerna är beredda att flytta till en annan region även om de skulle få en löneförhöjning på 10 till 15 procent som lockbete, visar undersökningen som Sveriges Ingenjörer beställt av Sifo. Om erbjudandet sockras med en möjlighet till distansarbete blir bilden däremot en annan. Då förklarar sig 26 procent villiga att ta jobb i en annan ort och region, på villkor att löneförhöjningen kvarstår.

Omkring 70 procent i undersökningen kan då tänka sig att vara på arbetsplatsen en till två dagar i veckan. 28 procent är beredda att befinna sig på plats en till två dagar i månaden. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden