Fyra sätt att sänka din skatt

Karriär
Publicerad

Att tänka på när det gäller:

1. Dina fonder och aktier

När du sparar och inte säljer av aktier eller fondandelar behöver du inte fundera på skatten. Det är först när du säljer – realiserar – en vinst eller förlust som det kan bli skatt.
Om du sålt fondandelar, aktier eller andra aktierelaterade värdepapper med förlust i år, lönar det sig att sälja andra aktier eller fonder med vinst före årsskiftet.
Då kan du kvitta förlusterna mot vinsterna fullt ut och minska vinstskatten. Samma princip gäller om du sålt aktier eller fonder med vinst, då kan du kvitta det mot andra som du gjort förlust på.
Vill du fortsätta äga aktierna eller fonderna kan du köpa tillbaka dem igen några dagar efter att du sålde.

2. Ditt pensionssparande

Maxbeloppet för ett avdragsgillt pensionssparande sänktes för något år sedan till 12 000 kronor. När det närmar sig nyår kan du se om du har nått det eller om du kan spara mer.
Det är däremot skattemässigt mycket oförmånligt att spara över 12 000 kronor om året.
Drygt tio procent arbetar på företag utan kollektivavtal eller saknar tjänstepensionslösning hos sin arbetsgivare.
Är du en av dem kan du spara mer i ett privat pensionssparande. Du har då rätt att avdragsgillt sätta av 35 procent av din årsinkomst upp till tio prisbasbelopp. För 2009 betyder det max 35 procent av 428 000 kronor.

3. Dina räntekostnader

Om du tillsammans med din partner har stora räntekostnader bör du se till att inte någon av er kommer över en räntekostnad på 100 000 kronor. Över det beloppet försämras avdragsrätten.
Ni tjänar alltså på att fördela räntorna rätt. Du får 30 procents skattereduktion på kapitalunderskott upp till 100 000 kronor, men bara 21 procent på belopp däröver.
Helst ska alltså ingen av er dra av mer än 100 000 av räntorna. Vet ni redan nu att ni vill ha en annan fördelning ska ni meddela banken före årsskiftet så att det blir rätt på kontrolluppgiften.

4. Försäljning av bostad

Om du funderar på att sälja din bostad och vill ha uppskov med reavinstskatten kan det vara en fördel att skriva köpekontrakt före nyår.
I år (2009) får man flytta med sig 1,6 miljoner kronor, men nästa år har regeringen aviserat att beloppet sänks till 1,45 miljoner kronor.¶

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden