Fyra karriärtips från chefer som lyckats

Karriär
Text:
Publicerad
Jämställdhetsminister Maria Arnholm. Foto: Lotte Fernvall.

40 procent av svenska börsbolag har inte en enda kvinna i sin ledningsgrupp. Och bara tre procent av börsens vd:ar är kvinnor. Hur ska vi göra för att få fler kvinnor att ta klivet och bli chefer? Det diskuterades på Chefs och tidningen Amelias frukost i dag på Operaterassen.

Inbjudna att tala var Maria Arnholm, jämställdhetsminister, Johanna Frelin, vd Hyper Island, Ida Backlund, ägare Rapunzel of Sweden, och Anna Omstedt Lindgren, vd Meduniverse.

Vi har samlat deras bästa tips på hur kvinnor ska kunna avancera i karriären:

1. Ha en personlig utvecklingsplan
Johanna Frelin, vd på Hyper Island, tycker inte att du ska vänta på att få en utvecklingsplan – skriv den själv. ”Chefer älskar ju det! Jag skriver alltid en. I den ingår hur jag ser på min roll i företaget de närmsta två åren och vilken kompetens jag behöver för att kunna utvecklas. Det kan handla både om utbildningar eller stöd av en coach eller mentor.”

2. Gör det själv!
Ida Backlund, ägare och vd på löshårsföretaget Rapunzel of Sweden, startade eget när hon insåg att det löshår som fanns på marknaden inte höll tillräcklig kvalitet. De första åren arbetade hon 20 timmar per dag. Hon arbetade extra på en camping för att tjäna ihop pengar så att hon kunde driva företaget. Starten var fylld av motgångar. Bland annat vägrade den lokala banken att låna ut 100 000 kronor i startkapital eftersom de inte ”trodde att det gick att sälja löshår på nätet”.
Sedan starten 2007 då Ida Backlund framför allt sålde till vänner och bekanta, har företaget vuxit snabbt. I dag har företaget nått en omsättning på 83 miljoner och har 20 anställda.

3. Sök dig dit makten finns
Anna Omstedt Lindgren, grundare av sajten Tasteline och numera vd för Meduniverse, tipsar om att inte bara satsa på kvinnliga nätverk. Se också till att odla kontakter med män. Sök de situationer och platser där du kan hitta affärsmöjligheter. Själv har hon varit med och startat nätverket Pokerface, där kvinnliga entreprenörer och företagsledare spelar poker och utbyter erfarenheter med andra i samma situation.
”När jag kom in på Erik Pensers kontor på Biblioteksgatan i Stockholm och bara såg män i guldram och uppstoppade djur på väggarna tänkte jag ’här ska vi vara och spela poker! Här finns de rätta kontakterna.'”
Så blev det också. Nätverket har spelat poker med Erik Penser, och andra högt uppsatta företagsledare, sedan 2009.

4. Bli inte en ”krumelur”
När Maria Arnholm, numera jämställdhetsminister, satt som ensam kvinna i ledningsgruppen för Coop Norden, hade hon en inofficiell överenskommelse med vd:n. Hon ville inte bli en avvikande ’krumelur’ (Maria Arnholms eget ord) som tog alla debatter om jämställdhet bara för att hon var kvinna. Den fighten fick han ta. Under ett möte med ledningsgruppen klev chefen fram och gjorde just det.
När några manliga chefer gladde sig åt beslutet att man hade bytt flygbolag med kommentaren att det nya bolaget hade ”fräschare och snyggare flygvärdinnor”, klev chefen fram och poängterade att han inte tillät sådant snack.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden