För ful för jobbet? Fler ratas på grund av utseende under pandemin
Allt fler kandidater väljs bort på grund av sitt utseende, rapporterar företaget TNG i en analys. Trenden kopplas till nya digitala mötesformer under pandemin.
Att utseendet spelar roll vet vi redan. Forskare har genom åren kunnat visat att ett attraktivt yttre påverkar karriären i positiv riktning, med större förmåner och högre lön. Något som delvis kan grunda sig i det goda självförtroende som ett snyggt utseende gärna ger.
Nu visar det sig att utseendet spelar ännu större roll än man kanske tidigare trott, då chefer i ökad utsträckning ratar fula kandidater redan i ett tidigt skede av anställningsprocessen. Detta enligt rekryteringsföretaget TNG:s årliga trendspaning om fördomsfri rekrytering.
”Rekryteringstrenden lookism, eller beauty bias som den också kallas, är en nygammal trend som dessvärre fått ett uppsving under coronapandemin”, rapporterar TNG som kopplar utvecklingen till det omfattande hemifrån-arbetet och alla tvådimensionella möten via skärm .
Enligt rekryteringsföretagets research misstänker i dag 14 procent av jobbsökarkandidaterna att de blivit bortvalda på grund av sitt utseende. Samtidigt svarar 46 procent av hr-specialisterna och 34 procent av cheferna att de påverkas av kandidatens utseende under en anställningsintervju, framgår av undersökningen med över 1000 svarande.
Finans- och marknadsföringsbranschen tycks vara särskilt utseendefixerad. I experiment utförda vid London Business School uppgav hela 75 procent av deltagarna att de skulle anställa den ”snyggaste” kandidaten till ett fingerat specialistjobb, då de uppfattade den personen som mest kompetent.
”Detta kallas även ‘halo-effekten’, att omedvetet lyfta upp egenskaper som talang, ärlighet och intelligens hos snyggare människor”, påpekar TNG.
Samtidigt finns motstridiga rön om att du heller inte bör vara för snygg: Enligt en studie i Journal of Personality and Social Psychology väljer rekryterare bort kandidater de anser vara särskilt vackra. Orsaken sägs vara att de medvetet eller omedvetet inte kan föreställa sig någon med ett sådant tilltalande yttre ska kunna trivas i ett helt vanligt, småtrist jobb.
”Lookism” ingår inte i de lagstadgade svenska diskrimineringsgrunderna, och har inte fått tillnärmelsevis lika stor uppmärksamhet som andra jobbmässiga orättvisor grundade i exempelvis kön, etnisk tillhörighet eller ålder. En spirande medvetenhet om problemet yttrar sig samtidigt i anonymiserade jobbsökarprocesser där kandidaternas namn, ålder och kön hålls dolda för rekryterarna, samt i AI-teknik där en robot tar hand om intervjun. I det erkänt utseendefixerade Colombia – ett land med en av världens högsta frekvenser av skönhetsoperationer – finns företag som låter synnedsatta träffa kandidaterna, för att den vägen försöka tona ner utseendets roll.
Thomas Chamorro-Premuzic, professor och affärspsykolog inom Manpower Group menar att anonymiserade ansökningar och bearbetning av nakna fakta kanske ändå inte räcker för att komma till rätta med problemet. Till synes objektiva data är sannolikt influerade av utseendemässiga fördomar de också:
”Om attraktiva människor blivit mer fördelaktigt bedömda i det förflutna, kommer de i högre grad att framstå som högpresterare i sina cv:n”, skriver han i Forbes.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”
Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.
Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.
När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta.”Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon.
Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se