Forskning: Sociala egenskaper värderas allt högre – kan ge högre lön

Förmågan att samarbeta med kolleger och kommunicera blir allt viktigare. Ny forskning visar nämligen att dessa sociala förmågor värderas högre på arbetsmarknaden. Det i sin tur påverkar också ens löneutveckling.

Karriär
Publicerad

Fastnar du ofta vid kaffemaskinen för en social stund med dina kolleger? Det kan vara positivt för din löneutveckling. Sedan 1990-talet har just sociala förmågor värderats allt högre på arbetsmarknaden, visar en rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).

Och det är framför allt i privat sektor som sociala egenskaper värderas högt.

Enligt data från IFAU, som jämfört lönestatistik från 1993 till 2013 bland män i åldern 38 till 42 år kom den riktiga brytpunkten vid millennieskiftet. Då kunde man se att sociala egenskaper började värderas högre än kognitiva, alltså mer analyserande personer.

En förklaring till utvecklingen kan vara en snabb IT-utveckling som gjort att kognitiva egenskaper, som att förstå komplexa sammanhang, mindre värdefulla.

”Vi tror att orsaken till att sociala förmågor har uppvärderats beror på att den typen av egenskaper inte går att ersätta lika enkelt. Samtidigt som arbetsmarknaden specialiseras tror vi också att sociala förmågor som samarbete blir allt viktigare och därför ökat i betydelse”, säger Björn Öckert, professor i Nationalekonomi, till Dagens Nyheter som också skrivit om rapporten.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden