chefersohalsa1800
Tv: Johan Alvehus, foto: Andreas Gruvhammar

Forskning ska kartlägga chefers skenande ohälsa

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.

På fem år har chefers sjukfrånvaro ökat med 50 procent, visar siffror från nationella företagshälsovården Previa. Under samma period (2014 till och med 2018) ökade chefers sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa med 500 procent, allra mest bland kvinnliga chefer.

”Det är enorma siffror”, säger Johan Alvehus som är docent i tjänstevetenskap vid Lunds universitet och Centrum för ledning av offentliga organisationer.

Han och forskarkollegan Ulrika Westrup har nyligen beviljats 400 000 kronor från Helsingborgs stad för att bidra med ökad kunskap kring den galopperande ohälsan bland svenska chefer, och hur chefernas arbetsmiljö och organisatoriska förutsättningar kan bli bättre. Under 2021 ska forskarna studera förhållandena på kommunens olika HR-avdelningar, med möjlig förlängning i ytterligare två år.

Chefer i kommunal verksamhet – som till största delen är kvinnor – arbetar ofta i ”multiprofessionella miljöer”, framhåller Johan Alvehus, vilket betyder att de måste få ihop olika sorters verksamhetslogik i sin vardag.

”Chefskap i offentlig sektor är ett eftersatt område. Det är naivt att plocka ledarskapsidéer från privat sektor till offentlig. En vd behöver rapportera till ägare och styrelse. I offentlig sektor gäller en mycket mer demokratisk process som måsta följa politikens vindar och med en helt annan lagstiftning”, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Person i hoodie med ryggen mot kameran

Läs också: Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Porträtt på medarbetare
Hälsa

10 kreativa sätt att satsa på medarbetarnas hälsa

Under ett år av oro har en av arbetsgivarens viktigaste uppgifter varit att få medarbetare att må bra. Och det har gjorts på ovanligt kreativa sätt.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer
Hälsa

Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

Extra lång semester om de tränar, hälsocoacher och massage på kontoret – bostadsbolaget Mimer har kommit långt i sin hälsosatsning. Och nu tar de ett steg till.
Två astronauter
Hälsa

Astronaut-träna för hemmakontoret

Att jobba hemifrån kan tära på både relationer och ork. Men nu får hemmajobbare tips från oväntat håll – astronauter.
vaccinationsbild_rityta-1
Arbetsrätt

Experten: Chefen får inte tvinga medarbetare att vaccinera sig

Att vaccineringen mot covid-19 nu rullas ut över hela Sverige innebär inte att vi kan återvända till arbetsplatserna. Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att medarbetarna vaccinerar sig. De kan inte ens kolla vilka som frivilligt har valt att göra det, berättar Chefs arbetsrättsjurist Charlotte Forssander.
Collage av hälsotrender
Hälsa

7 hälsotrender du inte får missa i vår

Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Serena Williams
Hälsa

Planera tiden – som Serena Williams

Du kan inte klå tennisstjärnan – och investeraren – Serena Williams hastighet på hennes serv, men du kan ta upp kampen om tiden med samma app som hon.