chefersohalsa1800
Tv: Johan Alvehus, foto: Andreas Gruvhammar

Forskning ska kartlägga chefers skenande ohälsa

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.

På fem år har chefers sjukfrånvaro ökat med 50 procent, visar siffror från nationella företagshälsovården Previa. Under samma period (2014 till och med 2018) ökade chefers sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa med 500 procent, allra mest bland kvinnliga chefer.

”Det är enorma siffror”, säger Johan Alvehus som är docent i tjänstevetenskap vid Lunds universitet och Centrum för ledning av offentliga organisationer.

Han och forskarkollegan Ulrika Westrup har nyligen beviljats 400 000 kronor från Helsingborgs stad för att bidra med ökad kunskap kring den galopperande ohälsan bland svenska chefer, och hur chefernas arbetsmiljö och organisatoriska förutsättningar kan bli bättre. Under 2021 ska forskarna studera förhållandena på kommunens olika HR-avdelningar, med möjlig förlängning i ytterligare två år.

Chefer i kommunal verksamhet – som till största delen är kvinnor – arbetar ofta i ”multiprofessionella miljöer”, framhåller Johan Alvehus, vilket betyder att de måste få ihop olika sorters verksamhetslogik i sin vardag.

”Chefskap i offentlig sektor är ett eftersatt område. Det är naivt att plocka ledarskapsidéer från privat sektor till offentlig. En vd behöver rapportera till ägare och styrelse. I offentlig sektor gäller en mycket mer demokratisk process som måsta följa politikens vindar och med en helt annan lagstiftning”, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Person i hoodie med ryggen mot kameran

Läs också: Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En kvinna håller i en klangskål. Till vänster: Person ger kvinna ett par bowlingskor.
Hälsa

Nu ska chefen avgöra vad som är friskvård

Arbetsgivaren får ett större ansvar för att bedöma vad friskvårdsbidraget får användas till. Det blir resultatet när Skatteverket tar bort den exempellista på aktiviteter som tidigare funnits. Det är den stora – och enda – nyheten kring friskvårdsbidraget 2022. 

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.
Hälsa

Så hanterar du julstressen

Sönderstressad inför jul? Gör ett beteendepsykologiskt experiment. Pandemin ger dig alla ursäkter du behöver för att tacka nej och istället hinna njuta av allt det vackra – och lämna in budgeten. Det säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

En ung kvinna sitter framför sin dator och äter lunch, i form av en smörgås.
Hälsa

”Missa inte de tidiga signalerna på psykisk ohälsa”

De psykiska ohälsotalen skenar. Men det måste inte vara komplicerat att sätta in åtgärder på arbetsplatsen. ”Ibland behövs det inte mer än att chefen följer upp den anställda”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.