chefersohalsa1800
Tv: Johan Alvehus, foto: Andreas Gruvhammar

Forskning ska kartlägga chefers skenande ohälsa

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.

På fem år har chefers sjukfrånvaro ökat med 50 procent, visar siffror från nationella företagshälsovården Previa. Under samma period (2014 till och med 2018) ökade chefers sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa med 500 procent, allra mest bland kvinnliga chefer.

”Det är enorma siffror”, säger Johan Alvehus som är docent i tjänstevetenskap vid Lunds universitet och Centrum för ledning av offentliga organisationer.

Han och forskarkollegan Ulrika Westrup har nyligen beviljats 400 000 kronor från Helsingborgs stad för att bidra med ökad kunskap kring den galopperande ohälsan bland svenska chefer, och hur chefernas arbetsmiljö och organisatoriska förutsättningar kan bli bättre. Under 2021 ska forskarna studera förhållandena på kommunens olika HR-avdelningar, med möjlig förlängning i ytterligare två år.

Chefer i kommunal verksamhet – som till största delen är kvinnor – arbetar ofta i ”multiprofessionella miljöer”, framhåller Johan Alvehus, vilket betyder att de måste få ihop olika sorters verksamhetslogik i sin vardag.

”Chefskap i offentlig sektor är ett eftersatt område. Det är naivt att plocka ledarskapsidéer från privat sektor till offentlig. En vd behöver rapportera till ägare och styrelse. I offentlig sektor gäller en mycket mer demokratisk process som måsta följa politikens vindar och med en helt annan lagstiftning”, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Person i hoodie med ryggen mot kameran

Läs också: Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.
Hälsa

Missa inte bidrag för hälsoapp

Sedan cirka ett år finns utökade möjligheter att utnyttja det skattefria friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge till sina anställda.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Hälsa

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.