Forskning ska kartlägga chefers skenande ohälsa

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.

Hälsa
Publicerad
Tv: Johan Alvehus, foto: Andreas Gruvhammar

På fem år har chefers sjukfrånvaro ökat med 50 procent, visar siffror från nationella företagshälsovården Previa. Under samma period (2014 till och med 2018) ökade chefers sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa med 500 procent, allra mest bland kvinnliga chefer.

”Det är enorma siffror”, säger Johan Alvehus som är docent i tjänstevetenskap vid Lunds universitet och Centrum för ledning av offentliga organisationer.

Han och forskarkollegan Ulrika Westrup har nyligen beviljats 400 000 kronor från Helsingborgs stad för att bidra med ökad kunskap kring den galopperande ohälsan bland svenska chefer, och hur chefernas arbetsmiljö och organisatoriska förutsättningar kan bli bättre. Under 2021 ska forskarna studera förhållandena på kommunens olika HR-avdelningar, med möjlig förlängning i ytterligare två år.

Chefer i kommunal verksamhet – som till största delen är kvinnor – arbetar ofta i ”multiprofessionella miljöer”, framhåller Johan Alvehus, vilket betyder att de måste få ihop olika sorters verksamhetslogik i sin vardag.

”Chefskap i offentlig sektor är ett eftersatt område. Det är naivt att plocka ledarskapsidéer från privat sektor till offentlig. En vd behöver rapportera till ägare och styrelse. I offentlig sektor gäller en mycket mer demokratisk process som måsta följa politikens vindar och med en helt annan lagstiftning”, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden