Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Forskning: Osjälviska chefer får en högre lön – och fler barn

Vill du ha många barn och en hög lön? Då bör du vara en osjälvisk chef som gör uppoffringar för dina medarbetares skull, visar en studie från Stockholm Universitet.

Beslutsfattande
Publicerad
FOTO: Montage (Unsplash/Riksbanken)

Att osjälviska personer får bättre sociala relationer är kanske inte så konstigt. Men nu har Stockholm Universitet även undersökt hur beteendet påverkar andra delar av livet. Genom en tvärvetenskaplig studie har man kommit fram till att osjälviska personer får både fler barn och högre lön i jämförelse med själviska personer.

Det här menar forskarna krossar en myt om att själviska personer lyckas armbåga sig till en högre lön.

”Det visade sig att folk i allmänhet har en korrekt förväntan om att själviska personer får färre barn, men en felaktig förväntan om att själviska personer får högre lön. Det är roligt att se att generositet så ofta lönar sig i längden”, säger Pontus Strimling, forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Nu ska forskarna gå vidare med resultatet för att få svar på varför generösa tjänar mer i lön samt om osjälviskhet och framgång hänger ihop på andra platser i världen.

Fotnot: I studien valde man definiera osjälviskhet genom hur stor viljan var att hjälpa andra och att bry sig om deras välmående.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden