Forskare: ”Vi är inte medvetna om våra negativa stereotyper”

Fördomarna frodas vid rekryteringar, menar forskaren Kåre Vernby som tittat närmare på frågan.

Karriär
Publicerad

Vissa grupper diskrimineras extra mycket vid rekrytering, visar en undersökning från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Genom fiktiva ansökningar till utannonserade jobb i café- och restaurangbranschen framkom att svenskfödda har fyra gånger högre chans att kallas till intervju än de som är födda i Somalia.

Bara 2,5 procent av männen från Somalia kallades, och 7,5 procent av kvinnorna från samma land.

Motsvarande siff­ror för svenskfödda var över 20 procent.

”Vi är ofta inte medvetna om våra negativa stereotyper så resultaten är kanske inte så förvånande för en forskare. Men det nya vi visar är att den hierarkiska etniska diskrimineringen också syns i rekryteringssammanhang”, säger Kåre Vernby, forskare i statskunskap vid Stockholms universitet och en av studiens författare.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden