Kontorslandskap

Forskare: ”Öppna kontorsmiljöer risk för smittspridning”

En ny forskningsstudie framhåller nu en högaktuell fara med de omdiskuterade kontorslandskapen: den ökade risken för smitta i den öppna miljön.

Medan corona-smittan inneburit en flykt från de traditionella arbetsplatserna och ökat arbete på distans, kommer nu ytterligare en smäll för alla som bygger och hyr ut kontor. En ny studie framhåller nämligen en fara som är högaktuell just nu: den ökade risken för smitta i de öppna kontorslandskapen:

”Redan innan pandemin visade flertalet studier på ökad smittspridning i öppna kontorsmiljöer med mer självrapporterad ohälsa, och fler sjukskrivningar jämfört med traditionella kontorsmiljöer”, säger forskaren Tuija Muhonen. Hon har tillsammans med Hanne Berthelsen, docent vid Malmö universitet, gjort en studie om öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade arbetsplatser (ABW).

Det handlar inte om att alla bör få ett eget rum, poängterar de.

”Men kanske två eller tre kan dela på ett rum, istället för att femton gör det”, säger Hanne Berthelsen.

Intervjustudien är en uppföljning av en tidigare enkätstudie från 2018 bland medarbetarna på Niagara, ett av Malmö universitets hus, som visar att de anställda trivdes sämre med sina jobb efter att aktivitetsbaserade arbetsplatser införts. Fler valde också att jobba hemifrån.

”Vår studie utmanar föreställningen att ABW är kostnadseffektivt, men också om det verkligen stimulerar kreativitet och sociala relationer”, säger Hanne Berthelsen, docent vid Malmö universitet, som tillsammans med professor Tuija Muhonen publicerat en vetenskaplig artikel om aktivitetsbaserade kontors påverkan på arbetsmiljön inom akademin.

Bland de nackdelar som chefer och medarbetare radar upp i den nya studien nämns bristande kontroll över kontorslandskapets ventilation, ljus och temperatur. Det är svårt att värja sig mot ljud- och ljusintrycken i en öppen kontorsmiljö, menar de, samtidigt som den upplevs som anonym och icke-professionell.

I likhet med tidigare forskning pekar studien på att öppna kontorslandskap inte är någon optimal miljö för uppgifter som kräver avskildhet och koncentration. I Niagara-huset valde medarbetarna i stor utsträckning, och långt före corona-epidemin, att överge kontorsmiljön till förmån för distansarbete.

”Ökat hemarbete i sig gjorde att den psykosociala arbetsmiljön blev sämre. Man förväntar sig att spara pengar och vill ladda det med positiva värderingar som att man vill främja samarbete, kreativitet och interaktivitet. Men det finns egentligen inga belägg för detta i forskningen”, säger Tuija Muhonen.

Kontorsljus på Atrium Ljunbergs kontor i Stockholm

Läs också: Varde ljus – så får du piggare medarbetare i höstmörkret

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Vindkraftverk
Arbetsmiljö

Branscherna med flest attraktiva arbetsgivare

Energibranschen, universiteten och finanssektorn hör till  Sveriges mest attraktiva branscher, enligt en rapport från Nyckeltalsinstitutet.
Hemma-kontor
Arbetsmiljö

Chefens arbetsmiljöansvar tydliggörs – vid årsskiftet

Nya regler skruvar ner kraven på jobbsituationen i hemmet.
Cheferna är oroade för medarbetarnas arbetsmiljlö
Arbetsmiljö

Undersökning: Chefer oroliga för medarbetares arbetsmiljö

Oron för medarbetarnas arbetsmiljö är utbredd bland chefer i corona-krisens Sverige. Ensamhet och social isolering i distansarbetets spår är det största orosmolnet, visar Chefs undersökning.
Vårdchef och bild på en äldre persons hand
Arbetsmiljö

Därför slutar omsorgscheferna: ”Man blir uppäten snabbt om man inte är en robot”

Dålig organisation, bisarra arbetsuppgifter och övermäktiga krav. En ny studie ger svar på varför så många enhetschefer inom vård och omsorg väljer att hoppa av.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Nakna ben som sticker fram bakom en datorskärm
Arbetsmiljö

Studie: 11 procent av hemmajobbarna vill jobba nakna

Netflix-tittande, att jobba utan kläder och vakna 5 minuter innan man börjar jobba ligger högt på listan – när distansarbetare får lista vilka nya beteenden de vill behålla även efter pandemin.