somnbrist-2

Forskare: 3 myter om sömnbrist vi kan avfärda

Med våren kommer ljuset – och för många även sömnsvårigheter. Men vad stämmer egentligen när det kommer till sömnbrist? Här är 3 myter som KI-forskare kan avfärda.

Under våren kommer ljusare kvällar och morgnar. Det borde kanske fylla på med ny energi. Dessvärre är det inte ovanligt att få sömnsvårigheter den här tiden på året. Framför allt är det djupsömnen, den som är som längst under de första fyra timmarna, som kan bli lidande.

Men vilka myter finns det när det kommer till sömn? Sömnforskare vid Karolinska institutet i Solna har plockat fram några som kan avfärdas.

sovapajobbet

Läs också: Forskare: Därför ska du ta en ”powernap” – varje dag

Myt 1) ”Det är farligt att sova mer än 7 timmar/natt”

Nej. Ditt sömnbehov är väldigt individuellt och varierar dessutom över livet.

Myt 2) ”Jag fungerar inte alls om jag inte får sova”

Nej, lättare sömnbrist kan man kompensera för. Sömnbrist i sig ger en viss funktionsnedsättning, men det betyder inte att du sätts helt ur spel.

Myt 3) ”Jag sov dåligt i natt och behöver vila”

Är du drabbad av insomni kan det inte botas med vila. Snarare menar forskarna att det är aktivitet som är bästa botemedlet. Med andra ord ska du röra på dig, helst utomhus, vilket gör dig trött lagom till det sängdags.

sovgott

Läs också: Snabbkurs på 2 minuter: Så sover du bättre – i natt

Relaterade artiklar

oro, anpassningsstörning, psykologi
Hälsa

Lider du också av anpassningsstörning?

Efter en kris, som en pandemi, kan det komma en psykologisk reaktion i form av förstärkt oro, ångest och depression. Det händer så ofta att den fått ett eget namn – anpassningsstörning. Så här hjälper du dig själv och dina medarbetare att hantera den.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Man som springer och har en tankebubbla med en facebook-tumme i
Hälsa

Skryt ger träningspepp

Träna med en kompis och skryt om det i sociala medier. Så lyder receptet som motiverar dig till att hålla i din träning och förbättra din hälsa.
Person på väg från kbt-terapi
Hälsa

KBT kan boosta ditt immunsystem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har dokumenterad effekt på mentala problem som utbrändhet, depression och orosproblematik – men inte bara det. Nu har man även sett att det boostar kroppens biologiska system.
Person med huvudet in en skärm som drar ut en elkontakt
Hälsa

Därför blir du så trött av videomöten

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Anledningen är att den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.