ledmedkanslor

Förre SVT-chefen: ”Använd känslor – i din ledarstil”

Skapa struktur och frihet i de kreativa processerna, skriver förre SVT-chefen Martin Österdahl. Efter två omgångar med Eurovision delar han sina tankar om att leda kreativa projekt.

Varför skrev du boken?

”Efter Eurovision 2013 och 2016 fick jag föreläsa mycket och insåg att vårt sätt att arbeta var relevant för ledarskap och innovation även i andra organisationer.”

Varför leda i stället för att styra?

”I kreativa processer är det viktigt. Alla mår bäst av att själva komma fram till idéer och lösningar. Det gäller att stötta snarare än att instruera.”

Vad lära av showbusiness?

”Om jag måste välja en sak så är det att använda känslor mer för att frigöra potentialen hos människor och grupper. Exempelvis att uttrycka mål och kunna svara på frågan ’varför’ med känslor.”

harskartekniker-2-03

Läs också: 5 sätt att bemöta härskartekniker

Varför behövs struktur i det kreativa?

”Vill man få till hållbart skapande behövs en form som gör att en innovation går att upprepas och ett högt tempo. Struktur gör att framgång kan uppnås om och om igen.”

Vilka strukturer behöver ledare fokusera på först?

”Främst måste du som ledare hitta de situationer och förutsättningar som gör att du fungerar som bäst, annars kan du inte leda bra. För att nå dit måste du lära känna dig själv.”

djursholm

Läs också: Här är orterna som skapar flest toppchefer

Varför ska vi leta efter det som är fundamentalt fel?

”Kreativa människor gillar att hitta det som går att förbättra. Det som inte fungerar ger en grund som alla kan enas om. Hittar man inga fundamentala fel kan man ju fråga sig varför projektet behövs.”

Varför behövs samverkansregler?

”Innan man börjar behöver man vara överens om regler för hur man ska jobba ihop. Spelreglerna gör arbetet lättare för gruppen och för dig som ledare.”

hundpajobbet1

Läs också: Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Relaterade artiklar

utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
checklist123
Beslutsfattande

Microsofts vd: 3 styrkor – som utmärker en bra ledare

Satya Nadella, vd för Microsoft, har efter 25 år inom mjukvaruföretaget stolpat upp några egenskaper som han tycker utmärker en bra ledare.
Ishtar Touailat
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
klippaut
Arbetsmiljö

3 trender från veckan du vill ha koll på

Här är tre trender du som chef bör ha koll på när du gör din omvärldsbevakning.