Förre SVT-chefen: ”Använd känslor – i din ledarstil”

Skapa struktur och frihet i de kreativa processerna, skriver förre SVT-chefen Martin Österdahl. Efter två omgångar med Eurovision delar han sina tankar om att leda kreativa projekt.

Beslutsfattande
Publicerad

Varför skrev du boken?

”Efter Eurovision 2013 och 2016 fick jag föreläsa mycket och insåg att vårt sätt att arbeta var relevant för ledarskap och innovation även i andra organisationer.”

Varför leda i stället för att styra?

”I kreativa processer är det viktigt. Alla mår bäst av att själva komma fram till idéer och lösningar. Det gäller att stötta snarare än att instruera.”

Vad lära av showbusiness?

”Om jag måste välja en sak så är det att använda känslor mer för att frigöra potentialen hos människor och grupper. Exempelvis att uttrycka mål och kunna svara på frågan ’varför’ med känslor.”

Varför behövs struktur i det kreativa?

”Vill man få till hållbart skapande behövs en form som gör att en innovation går att upprepas och ett högt tempo. Struktur gör att framgång kan uppnås om och om igen.”

Vilka strukturer behöver ledare fokusera på först?

”Främst måste du som ledare hitta de situationer och förutsättningar som gör att du fungerar som bäst, annars kan du inte leda bra. För att nå dit måste du lära känna dig själv.”

Varför ska vi leta efter det som är fundamentalt fel?

”Kreativa människor gillar att hitta det som går att förbättra. Det som inte fungerar ger en grund som alla kan enas om. Hittar man inga fundamentala fel kan man ju fråga sig varför projektet behövs.”

Varför behövs samverkansregler?

”Innan man börjar behöver man vara överens om regler för hur man ska jobba ihop. Spelreglerna gör arbetet lättare för gruppen och för dig som ledare.”

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden