bjorn_misbehaving

Förklaringen: Därför fattar andra så korkade beslut

Förstå varför människor tar irrationella beslut – så blir du själv en bättre beslutsfattare. I boken Misbehaving ger årets Nobelpristagare i ekonomi Richard  H Thaler oss en ögonöppnare i en värld som är långt ifrån logisk och rationell.

”Den är utmärkt läsning för alla som fattar beslut, både i företag och förvaltning”, säger Chefbokens redaktör Björn Hedensjö.

Misbehaving är en bok om ekonomer och beteendevetenskap och hur de två möts, stöts och blandas. Underrubriken på amerikanske ekonomen Richard H Thalers bok är ”The Making of Behavioral Economics.” Här beskriver han framväxten av den gren av nationalekonomin som kommit att spela en viktig roll för hur politik utformas men också för ledarskap och hur människor fattar, ofta irrationella, beslut.

För varför tar vi ibland märkliga beslut? Varför sparar vi inte när vi vet att pensionen inte kommer att räcka? Det är frågor som Richard H Thaler förklarar på ett lekfullt sätt.

Boken ges nu ut på svenska. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö har gjort en djupdykning i lärorik beteendeekonomi och sammanfattar sina intryck:

 Vem ska läsa den här boken?

”Den är utmärkt läsning för alla som fattar beslut, både i företag och förvaltning. Traditionell ekonomisk teori utgår från ’homo economicus’, den rationella människan, att vi fattar logiska beslut baserade på ekonomisk nytta. Men så ser ju verkligheten inte ut. Som beslutsfattare är det viktigt att förstå att det är så och där är den här boken ett bra verktyg. Dessutom är den lättsam och kul. Mer populärvetenskaplig än akademisk.”

Chefboken: Vill du läsa Beslut och beteenden på bara 19 min? Prova Chefboken!

Vad var din största behållning av boken?

”Jag fick verkligen upp ögonen för hur det förhåller sig, hur irrationella vi kan vara. Författaren skriver också intressant och engagerande om till exempel självkontroll, hur svår det kan vara – trots att den är så logisk och rationell. Boken är full av bra exempel och förklaringar, som ’endowment effect’,  att du värdesätter något högre bara för att du äger det. Själva ägandet har ett värde.” 

Det är en amerikansk bok. Hur fungerar den på svenska förhållanden?

”Alldeles utmärkt. Beteenden är universella och dessutom hänvisar han flera gånger till svensk forskning. Hans kamp för att få den akademiska världen att acceptera att folk fattar ologiska och ofta korkade beslut helt frivilligt är också fascinerande. Boken har bäring på alla kulturer och alla nivåer av beslutsfattande.”

Hur tänker du nu när Thaler får Nobelpriset i ekonomi?

”För mig som kommer från psykologhållet känns det nästa lika kul med priset till Thaler, som det gjorde med Kahneman. Kahneman är ju psykolog, och Thaler så nära man kan komma som ekonom.”

Text: Jan Lindroth

Missa inte: Chefboken sammanfattar de viktigaste ledarskapsböckerna. Läs Beslut och beteenden på bara 19 min!

Relaterade artiklar

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Helene Leitner Larsson på Inhouse. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + Inhouse

Lär dig säkra de bästa kollegorna – med onboarding

Håll undan konkurrenterna. Landa talangerna. Lotsa nya medarbetare rätt. Chefer som kan onboarding får ett övertag i dragkampen om de bästa nya kollegorna.
bokhylla-content
Chefboken

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa dig koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018.
cb4_contentartikel1
Chefboken

Boken som ger chefen perfekt tajming

För komiker och ledare kan timing vara allt. Ta rätt beslut och gör rätt saker – vid rätt tillfälle. Nu har Daniel Pink, en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare, tittat närmare på vad som gör att du träffar rätt.

ray_dalio_chefboken_webb-2
Chefboken

Principer för framgång - från en som vet

Går det att strukturera och systematisera allt till regler för hur du ska leva och vara i livet och på jobbet? Ja, menar Ray Dalio och berättar om sina livsregler och rättesnören i boken Principles. Han har själv testat och utvecklat dem till appar i sitt framgångsrika företag Bridgewater, världens största hedgefond.

startupmodellen
Chefboken

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden