Förklaringen: Därför fattar andra så korkade beslut

Förstå varför människor tar irrationella beslut – så blir du själv en bättre beslutsfattare. I boken Misbehaving ger årets Nobelpristagare i ekonomi Richard  H Thaler oss en ögonöppnare i en värld som är långt ifrån logisk och rationell.

”Den är utmärkt läsning för alla som fattar beslut, både i företag och förvaltning”, säger Chefbokens redaktör Björn Hedensjö.

Chefboken
Text: Chefs innehållsstudio
Publicerad

Misbehaving är en bok om ekonomer och beteendevetenskap och hur de två möts, stöts och blandas. Underrubriken på amerikanske ekonomen Richard H Thalers bok är ”The Making of Behavioral Economics.” Här beskriver han framväxten av den gren av nationalekonomin som kommit att spela en viktig roll för hur politik utformas men också för ledarskap och hur människor fattar, ofta irrationella, beslut.

För varför tar vi ibland märkliga beslut? Varför sparar vi inte när vi vet att pensionen inte kommer att räcka? Det är frågor som Richard H Thaler förklarar på ett lekfullt sätt.

Boken ges nu ut på svenska. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö har gjort en djupdykning i lärorik beteendeekonomi och sammanfattar sina intryck:

 Vem ska läsa den här boken?

”Den är utmärkt läsning för alla som fattar beslut, både i företag och förvaltning. Traditionell ekonomisk teori utgår från ’homo economicus’, den rationella människan, att vi fattar logiska beslut baserade på ekonomisk nytta. Men så ser ju verkligheten inte ut. Som beslutsfattare är det viktigt att förstå att det är så och där är den här boken ett bra verktyg. Dessutom är den lättsam och kul. Mer populärvetenskaplig än akademisk.”

Vad var din största behållning av boken?

”Jag fick verkligen upp ögonen för hur det förhåller sig, hur irrationella vi kan vara. Författaren skriver också intressant och engagerande om till exempel självkontroll, hur svår det kan vara – trots att den är så logisk och rationell. Boken är full av bra exempel och förklaringar, som ’endowment effect’,  att du värdesätter något högre bara för att du äger det. Själva ägandet har ett värde.” 

Det är en amerikansk bok. Hur fungerar den på svenska förhållanden?

”Alldeles utmärkt. Beteenden är universella och dessutom hänvisar han flera gånger till svensk forskning. Hans kamp för att få den akademiska världen att acceptera att folk fattar ologiska och ofta korkade beslut helt frivilligt är också fascinerande. Boken har bäring på alla kulturer och alla nivåer av beslutsfattande.”

Hur tänker du nu när Thaler får Nobelpriset i ekonomi?

”För mig som kommer från psykologhållet känns det nästa lika kul med priset till Thaler, som det gjorde med Kahneman. Kahneman är ju psykolog, och Thaler så nära man kan komma som ekonom.”

Text: Jan Lindroth

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden