”Företagsdoktorns” 3 tips: Så vänder du till vinst

Fördubblade säljsiffror – eller varför inte tredubbla? Peter Åberg vet hur en chef levererar.

Ekonomi
Publicerad
Peter Åberg. Foto: Evelina Carborn

Företagsdoktor? Peter Åberg skrattar, men säger inte emot.

Han är stjärnsäljaren och organisationsexperten som gjort karriär på att ”vända” och sätta fart på de mest väsensskilda verksamheter. Verkstadsindustri, vård, läkemedel, skola, energi … Listan är lång.

I dag är han vd för Minnovation. Ett snabbväxande rekryteringsföretag som förser svenska arbetsplatser med specialister från Asien.

På Northvolts batterifabrik i Skellefteå finns cirka 250 av företagets experter inhyrda, medan åtskilliga andra jobbar med utbyggnaden av Stockholms tunnelbana. En affärsidé som uppstått ur den på många håll skriande bristen på inhemsk kompetens.

”För att attrahera duktiga människor främst från Kina, Korea och Japan kör vi konceptet all inclusive. Vi tar alltså hand om allt från arbetstillstånd till skattefrågor och bostäder. Hjälper till med skolor, läkarbesök, fritidsaktiviteter och ibland även mat”, säger Peter Åberg som kan glädja sig åt att omsättningen nästan tredubblats sedan han tillträdde som vd för drygt ett år sedan.

”Som utomeuropé kan det vara svårt att få ordning på allt detta, bara att ordna ett svenskt bankkonto är i dag en tuff process. Man kan säga att vi hjälper till med integrationen, försöker få personalen att trivas. Och det ångar på bra”, fortsätter han.

Peter Åberg är stockholmare och växte upp söder om stan. Först i ett miljonprogramsområde och sedan i en villa i Stuvsta. Pappa advokat, mamma hemmafru. Planen var att bli arkeolog. 

”Jag har alltid jobbat hårt, och förstått att oavsett bransch, måste ju produkten eller tjänsten gå att sälja.”

”Jag var – och är fortfarande – starkt intresserad av kulturhistoria, språk och de stora linjerna, hur världen hänger ihop. Efter gymnasiet pluggade jag arkeologi och antikens kultur och samhällsliv i ett par tre år, i Rom och Aten bland annat. Med insåg med tiden att kulturhistoria är svårt att leva på, och sadlade om.”

”I affärslivet har jag samtidigt haft en väldig nytta av de här kunskaperna. Jag vet att konst och kultur bidrar till förståelsen över gränserna, till människors utveckling och trivsel”, säger Peter Åberg som på senare tid engagerat sig i svenska FN-förbundet för att arbeta med ledarskapsutvecklingen.

Första chefsjobbet var i American Home Products, ett av världens största läkemedelsföretag. Peter Åberg ”sögs in” innan han hann slutföra de läkarstudier som han ägnade sig åt på 1980-talet.

”Plötsligt skulle jag anställa folk. Det hade jag aldrig gjort förut. Men amerikanska storbolag är bra på så vis: Man får mycket utbildning och stöd. Där lärde jag mig också att blicka framåt. Det man gör i dag, är liksom historia. Planera framåt, få organisationen med dig! Så det gjorde jag.”

Peter Åberg fick kraftigt fick snurr på försäljningen och klättrade till allt högre chefsposter. En bedrift han sedermera kom att upprepa i flera liknande sammanhang. 

”Det är bara resultaten som räknas – det är också en sak jag tidigt fick lära mig. De här stora amerikanska bolagen vill ju ha försäljning. Vinst. Det är enkelt att säga, men det gäller att finna sin roll i det där. Inte luta sig tillbaka och tro att allt ska ordna sig. Jag har alltid jobbat hårt, och förstått att oavsett bransch, måste ju produkten eller tjänsten gå att sälja. Så det där är jag nog väldigt bra på”, säger Peter Åberg som vid upprepade tillfällen blivit utsedd till sin organisations bästa säljare.

Ledarskapet för Raoul Wallenbergskolorna utgör en viktig del av Peter Åbergs långa cv.

”Jag vet att konst och kultur bidrar till förståelsen över gränserna, till människors utveckling och trivsel.”

Som hr-chef och vd banade han väg i en på 00-talet fortfarande ospårad friskoleterräng. Det gällde att koordinera allt från lokalförsörjning till myndighetskontakter och rekrytering av elever och lärare. Fjorton friskolor runt om i Sverige hann han etablera innan det var dags för nya utmaningar.

”Har man gjort det där några gånger blir det till slut lite enahanda.”

Hur ser du på framtiden?

”Många chefer i min ålder pratar mest om pension och segling. Själv är jag fortfarande entusiastisk och sugen på att lära mig något nytt.”

3 karriärtips från Peter Åberg

  1. Beslutsamhet. ”Kom fram till ett beslut och genomför sedan vad som är sagt.”
  2. Ödmjukhet. ”Vad säger folk egentligen? Backa bandet, lyssna på medarbetarna och försök att förstå. Att kommunicera – eller överkommunicera – är A och O för att skapa förtroende.” 
  3. Inre kompass. ”Visst kan man jobba stenhårt, men det gäller att sätta gränser och prioritera också. Annars blir allt viktigt.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden