Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer

Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

Extra lång semester om de tränar, hälsocoacher och massage på kontoret – bostadsbolaget Mimer har kommit långt i sin hälsosatsning. Och nu tar de ett steg till.

Chef har tidigare skrivit om Mimers bostadsbolag i Västerås, där de anställda får upp till en veckas extra semester om de tränar. Satsningen blev minst sagt lyckad: Sjukfrånvaron minskade med 30 procent. Huvudvärk, magbesvär och trötthet likaså. Färre hade sömnproblem efter projektet och fler uppskattade sin egen hälsa som god.

Men det är inte det enda Mimer gör för att öka sina medarbetares välmående. Med en egen företagshälsovård finns här hälsocoacher, sjukskötare, läkare, psykologer och ergonomer – och nu under corona även live-gympa varje dag kl 6.30 på Facebook och mindfulness online två gånger i veckan.

”Både gympa och mindfulness är initiativ från och leds av medarbetare, så vi är verkligen tacksamma över att ha så engagerade personer i företaget”, säger Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef på Mimer.

I dagarna kör företaget igång nästa stora projekt för att få sina medarbetare så hälsosamma som möjligt: ”16 weeks of health”, en lek med namnet på det stenhårda kost- och träningsprogrammet ”16 week of hell”.

”Det här handlar dock verkligen om hälsa i stället för hell. Under 2021 har vi fokus på att medarbetarna ska ta hand om sig själva och andas ut lite. Vårt mål är att 80 procent ska träna minst en gång per vecka, och det här är ett led i det. ”16 weeks of hell” är för dem som i dag inte tränar alls och har hälsoproblem – och vill förändra det.”

Deltagande i ”16 weeks of health” är helt frivilligt, och de som anmäler sig kommer att få välja vad de vill fokusera mest på, till exempel träning, kost, stress eller värk. Antalet är begränsat. Hittills har 17 personer gått med. I projektet ingår bland annat träningspass utomhus, pepptalk, kostföreläsningar, hälsocoach och kontakt med både sjuksköterska och beteendevetare.

”Vecka 10 kommer vi också ha en ”djävulsvecka” för att verkligen omsätta förändringen i praktiken. Den är öppen för alla medarbetare.”

traningmimer

Läs också: Här får de anställda mer ledigt – om de tränar: ”Gav resultat direkt”

Även i ekonomiska termer är satsningen lyckad.

”Många kommenterar att vi lägger ner så mycket pengar på det här. Men räknar vi vad vi tjänar på nedgången i sjukfrånvaro och minskat antal personer i riskgrupp så har vi fått tillbaka med råge.”

”Enligt forskning sägs det att en medarbetare beräknas kosta 10 procent av sin månadslön per sjukdag vid korttidssjukfrånvaro. Det innebär alltså att om en arbetsgivare lyckas sänka sjukfrånvaron med totalt 10 dagar per år på ett företag tjänar man in en hel månadslön.”

Hur vet ni att medarbetarna verkligen gör träningen, och inte vara rapporterar in den?
”I botten handlar det ju om att man har kommit så långt i sitt ledarskap att man har tillit till sina medarbetare. Har man inte det fungerar inte den här metoden. Vi jobbar även helt målstyrt, vilket gör att alla kan utföra sitt arbete var och när de vill.”

Vad räknas som träning?
”Det du gör måste höja pulsen! Så en lugn tur med hunden eller en runda på golfbanan räknas inte, men en power walk där du får upp pulsen gör det. Vi utgår från Anders Hansens bok Hjärnstark, som visar att pulshöjande aktivitet tre gånger i veckan ger goda resultat på hälsan.”

svett1

Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Fakta: Så jobbar Mimer med friskvård

Utgår från forskning
Företaget utgår från en formel framtagen av forskaren Stefan Lundström på Mälardalens högskola. Han menar att fysisk kompetens multiplicerat med kunskapskompetens multiplicerat med motivationskompetens ger resultatet. Det vill säga: hur mycket man orkar multiplicerat med en persons kunskap multiplicerat med viljan ger resultatet. Mimer har bytt ordet fysisk kompetens till hälsokompetens men använder annars formeln i hälsoarbetet.

Anders Hansens bok ”Hjärnstark” har studerats, och man utgår från att pulshöjande aktivitet tre gånger i veckan ger goda resultat på just hälsokompetens.

Mer semester om de tränar
Medarbetarna får tillbaka 20 procent av den träning de utför på fritiden i ledighet. Det finns ett tak på 3 timmar/vecka. Totalt kan varje anställd samla ihop 31,2 timmar extra ledighet vilket nästan motsvarar en extra semestervecka.

Andra förmåner
Som ytterligare förmåner får varje medarbetare bland annat klippkort på gym och en gemensam bollaktivitet på fredagar (ej under coronapandemin), stretchband har levererats hem till alla och träningsfilmer har lagts ut på intranätet. Fri frukt och frukost varje dag till självkostnadspris (dock inte under pandemin).

Hälsoprofiler och livsstilsanalyser
Vart tredje år görs hälsoprofiler och livsstilsanalyser för alla medarbetare.

Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag

Läs också: De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Relaterade artiklar

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.
Hälsa

Missa inte bidrag för hälsoapp

Sedan cirka ett år finns utökade möjligheter att utnyttja det skattefria friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge till sina anställda.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Hälsa

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.