Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer

Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

Extra lång semester om de tränar, hälsocoacher och massage på kontoret – bostadsbolaget Mimer har kommit långt i sin hälsosatsning. Och nu tar de ett steg till.

Chef har tidigare skrivit om Mimers bostadsbolag i Västerås, där de anställda får upp till en veckas extra semester om de tränar. Satsningen blev minst sagt lyckad: Sjukfrånvaron minskade med 30 procent. Huvudvärk, magbesvär och trötthet likaså. Färre hade sömnproblem efter projektet och fler uppskattade sin egen hälsa som god.

Men det är inte det enda Mimer gör för att öka sina medarbetares välmående. Med en egen företagshälsovård finns här hälsocoacher, sjukskötare, läkare, psykologer och ergonomer – och nu under corona även live-gympa varje dag kl 6.30 på Facebook och mindfulness online två gånger i veckan.

”Både gympa och mindfulness är initiativ från och leds av medarbetare, så vi är verkligen tacksamma över att ha så engagerade personer i företaget”, säger Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef på Mimer.

I dagarna kör företaget igång nästa stora projekt för att få sina medarbetare så hälsosamma som möjligt: ”16 weeks of health”, en lek med namnet på det stenhårda kost- och träningsprogrammet ”16 week of hell”.

”Det här handlar dock verkligen om hälsa i stället för hell. Under 2021 har vi fokus på att medarbetarna ska ta hand om sig själva och andas ut lite. Vårt mål är att 80 procent ska träna minst en gång per vecka, och det här är ett led i det. ”16 weeks of hell” är för dem som i dag inte tränar alls och har hälsoproblem – och vill förändra det.”

Deltagande i ”16 weeks of health” är helt frivilligt, och de som anmäler sig kommer att få välja vad de vill fokusera mest på, till exempel träning, kost, stress eller värk. Antalet är begränsat. Hittills har 17 personer gått med. I projektet ingår bland annat träningspass utomhus, pepptalk, kostföreläsningar, hälsocoach och kontakt med både sjuksköterska och beteendevetare.

”Vecka 10 kommer vi också ha en ”djävulsvecka” för att verkligen omsätta förändringen i praktiken. Den är öppen för alla medarbetare.”

traningmimer

Läs också: Här får de anställda mer ledigt – om de tränar: ”Gav resultat direkt”

Även i ekonomiska termer är satsningen lyckad.

”Många kommenterar att vi lägger ner så mycket pengar på det här. Men räknar vi vad vi tjänar på nedgången i sjukfrånvaro och minskat antal personer i riskgrupp så har vi fått tillbaka med råge.”

”Enligt forskning sägs det att en medarbetare beräknas kosta 10 procent av sin månadslön per sjukdag vid korttidssjukfrånvaro. Det innebär alltså att om en arbetsgivare lyckas sänka sjukfrånvaron med totalt 10 dagar per år på ett företag tjänar man in en hel månadslön.”

Hur vet ni att medarbetarna verkligen gör träningen, och inte vara rapporterar in den?
”I botten handlar det ju om att man har kommit så långt i sitt ledarskap att man har tillit till sina medarbetare. Har man inte det fungerar inte den här metoden. Vi jobbar även helt målstyrt, vilket gör att alla kan utföra sitt arbete var och när de vill.”

Vad räknas som träning?
”Det du gör måste höja pulsen! Så en lugn tur med hunden eller en runda på golfbanan räknas inte, men en power walk där du får upp pulsen gör det. Vi utgår från Anders Hansens bok Hjärnstark, som visar att pulshöjande aktivitet tre gånger i veckan ger goda resultat på hälsan.”

svett1

Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Fakta: Så jobbar Mimer med friskvård

Utgår från forskning
Företaget utgår från en formel framtagen av forskaren Stefan Lundström på Mälardalens högskola. Han menar att fysisk kompetens multiplicerat med kunskapskompetens multiplicerat med motivationskompetens ger resultatet. Det vill säga: hur mycket man orkar multiplicerat med en persons kunskap multiplicerat med viljan ger resultatet. Mimer har bytt ordet fysisk kompetens till hälsokompetens men använder annars formeln i hälsoarbetet.

Anders Hansens bok ”Hjärnstark” har studerats, och man utgår från att pulshöjande aktivitet tre gånger i veckan ger goda resultat på just hälsokompetens.

Mer semester om de tränar
Medarbetarna får tillbaka 20 procent av den träning de utför på fritiden i ledighet. Det finns ett tak på 3 timmar/vecka. Totalt kan varje anställd samla ihop 31,2 timmar extra ledighet vilket nästan motsvarar en extra semestervecka.

Andra förmåner
Som ytterligare förmåner får varje medarbetare bland annat klippkort på gym och en gemensam bollaktivitet på fredagar (ej under coronapandemin), stretchband har levererats hem till alla och träningsfilmer har lagts ut på intranätet. Fri frukt och frukost varje dag till självkostnadspris (dock inte under pandemin).

Hälsoprofiler och livsstilsanalyser
Vart tredje år görs hälsoprofiler och livsstilsanalyser för alla medarbetare.

Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag

Läs också: De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Relaterade artiklar

En ung kvinna står upp och jobbar utomhus med en dator framför sig.
Hälsa

Jobba bättre - utomhus

Flytta ut jobbet i grönskan. Ny forskning visar att det är bra för oss på flera olika sätt – men bara om du som chef får det att fungera.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Cygnis vd och en bild på Bydalsfjället.
Hälsa

Arbetsplatsen som tog 3 miljoner steg

De distansjobbande medarbetarna på datateknikbolaget Cygni i Östersund berättade att de inte kommit utanför dörren på flera dagar. Då bestämde företagets vd Kristina Berger att de måste hitta ett nytt sätt att aktivera medarbetarna.

Kvinna som spelar padel
Hälsa

Padel - för fler än mellanchefer

”Det är friskvård på sällan skådad nivå”, säger Lars Lundgren, specialist på idrottsmedicin, om mellanchefernas favoritsport padel.

En kvinna sitter vid ett överbelamrat skrivbord och jobbar framför två datorer.
Hälsa

Kraftig ökning av stress under året med corona

Under det krävande året med pandemin har stressen i samhället ökat kraftigt. Det visar Hälsobarometern 2021.

En person som ser mycket trött ut hänger över en dator. En klocka syns till höger i bilden.
Hälsa

Livsfarligt jobba mer än 55 timmar

Att jobba mer än 55 timmar i veckan är inte bara ohälsosamt. Det kan i själva verket ta livet av dig.

HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Bok om brus och bild på författare.
Hälsa

5 sätt att hindra bruset – och fatta bättre beslut

Vet du med dig att du fattar sämre beslut när du är stressad? Grattis, du har identifierat något av det brus som påverkar dig som chef. En ny bok lär dig att undvika ödesdigra misstag med hjälp av brusinventering.