listmiss

Forbes list-miss: En kvinna – 99 män

En kvinna – och 99 män. Så såg affärsmagasinet Forbes lista över årets mest innovativa ledare ut när den presenterades i förra veckan. Sedan dess har debattens vågor slagit höga. ”Man borde ha reagerat när man såg resultatet,” säger Jessica Nordlander, operativ chef på Thoughtexchange som utsågs till Årets innovativa ledare på Chefgalan i år.

Amerikanska affäramagasinet Forbes publiceras flera listor årligen – en av de mest kända är kanske den över världens rikaste.

Men också ”30 under 30”-listan, där inte sällan unga svenskar som gjort sig ett namn i företagsvärlden eller den internationella debatten brukar dyka upp – brukar få stort genomslag. En av dem som synts där är till exempel före detta Chef-krönikören Suad Ali.

Sällan har någon av tidningens listor blivit så omdebatterad och kritiserad som den över årets mest innovativa ledare som släpptes i fredags.

 

ide-lampa-papper-metod-kommunicera

Läs också: 5 saker innovativa ledare har gemensamt

På den 100 ledare långa listan, toppad av Tesla-grundaren Elon Musk och Amazons Jeff Bezos på delad första plats, återfanns en enda kvinna: Barbara Rentler, vd för klädkedjan Ross Stores. På plats 75.

Det gick såklart inte obemärkt förbi – reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig.

Bland dem Barack Obamas före detta rådgivare Valerie Jarrett som twittrade: ”Kom igen @Forbes. Om er metod bara hittade en kvinna bland de mest 100 innovativa ledarna borde ni ju uppenbarligen ha ifrågasatt listan istället för att publicera den.”

Jessica Nordlander håller med:

”Man borde ha reagerat när man såg resultatet och själva ha ifrågasatt om det var representativt med hur vi idag tanker kring innovation och vad det betyder. Jag tycker att det är lätt att göra en koppling till den generella debatten kring att jobba datadrivet och debatten kring AI – all input handlar om vilken data du stoppar in. Det här är ett jätteintressant exempel på hur mycket av vår historiska data som förstärker ”bias” snarare än att utmana den och göra diskussionerna mer objektiva.”

”Därmed inte sagt att det inte finns massor av personer på den har listan som faktiskt som individer representerar den framtid vi vill se – det är bara totalt sett en dålig representation av den mångfald som finns bland de som idag driver på innovationsarbete.”

Bild på Greta Thunberg och skolstrejk

Läs också: Hjälp! Får mina medarbetare klimatstrejka?

För det var just metoden som Forbes redaktör Randall Lane fokuserade på när han gjorde en halv pudel efter kritikstormen.

I artikeln skriver han att listan inte tas fram genom att redaktionen sitter runt ett bord och diskuterar olika namn, utan genom en metod utvecklad ihop med forskare vid några av USA:s mest prestigefyllda universitet.

Men genom att urvalet till listan uteslutande kommer från USA:s större börsnoterade företag – som till 95 procent leds av män – hade fördelningen skevats redan där.

Vad säger det om metoden?

”Att den inte är särskilt innovativ. Tidigare kanske den här metoden har kunnat koppla input med output – alltså vissa datapunkter kring organisationens och individens historiska data kan ha hängt ihop med en viss nivå av innovation. Idag tror jag inte att någon haller med om att den viktigaste innovationen kring vår gemensamma framtid nödvändigtvis enbart kommer från de största börsnoterade bolagen,” säger Jessica Nordlander.

”Kvinnorna hade aldrig riktigt en chans,” skrev Lane i den ursäktande artikeln, och twittrade senare: ”We blew it (vi misslyckades).”

Forbes har nu tillsatt en arbetsgrupp för att se till att listorna håller högre kvalitet.

”Jag tycker att det skiner igenom att de inser problematiken med sin approach och att de är transparenta med att de kanske behöver tanka om hur de definierar innovation. De ångrar nog att de inte tog sig tid att fundera igenom vad innovation verkligen betyder för dem innan de publicerade,” säger Jessica Nordlander.

 

jobbhalsohost

Läs också: 11 tips – så får du en friskare jobbhöst

Relaterade artiklar

pkberlin
Kommunikation

Kommunikationsmissen som fick Berlinmuren att falla

Ibland kan ett aldrig så litet felsteg få oanade konsekvenser. För 30 år sedan orsakade en papperslapp som lästes upp vid fel tillfälle Berlinmurens fall.
En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

Cissi Elwin
Kommunikation

Cissi Elwin: ”Varför är ledarskap så förknippat med floskler?”

Det här med att ”vi måste gasa och bromsa samtidigt” och ”tack för din idé, vi marinerar den” – vad menas egentligen med det?

Handslag och uppvända handflator
Kommunikation

5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Dåligt kroppsspråk kan komma i vägen för det viktiga du försöker föra fram, och ibland är det rentav viktigare hur något sägs än vad som sägs. Här är expertens tips för att upplevas som en stark ledare.
emoji
Kommunikation

Så blir dina mejl bättre – med emojis

En smiley till chefen, tumme upp till kunden eller lite serpentiner inför veckans aw? Emojis blir allt vanligare i jobbmejl, enligt en ny studie. Och de kan faktiskt höja kvalitén på dina jobbmejl.

perfektionist1
Karriär

Våga vägra vara den perfekta chefen

Att framhålla att man är perfektionist kan verka smart och förtroendeingivande. Men se upp – en alltför noggrann chef kan också vara frustrerande för ett team.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger
Karriär

Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Vi har frågat några av Sveriges främsta chefer: Vilken bok har inspirerat dig mest som ledare?