listmiss

Forbes list-miss: En kvinna – 99 män

En kvinna – och 99 män. Så såg affärsmagasinet Forbes lista över årets mest innovativa ledare ut när den presenterades i förra veckan. Sedan dess har debattens vågor slagit höga. ”Man borde ha reagerat när man såg resultatet,” säger Jessica Nordlander, operativ chef på Thoughtexchange som utsågs till Årets innovativa ledare på Chefgalan i år.

Amerikanska affäramagasinet Forbes publiceras flera listor årligen – en av de mest kända är kanske den över världens rikaste.

Men också ”30 under 30”-listan, där inte sällan unga svenskar som gjort sig ett namn i företagsvärlden eller den internationella debatten brukar dyka upp – brukar få stort genomslag. En av dem som synts där är till exempel före detta Chef-krönikören Suad Ali.

Sällan har någon av tidningens listor blivit så omdebatterad och kritiserad som den över årets mest innovativa ledare som släpptes i fredags.

 

ide-lampa-papper-metod-kommunicera

Läs också: 5 saker innovativa ledare har gemensamt

På den 100 ledare långa listan, toppad av Tesla-grundaren Elon Musk och Amazons Jeff Bezos på delad första plats, återfanns en enda kvinna: Barbara Rentler, vd för klädkedjan Ross Stores. På plats 75.

Det gick såklart inte obemärkt förbi – reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig.

Bland dem Barack Obamas före detta rådgivare Valerie Jarrett som twittrade: ”Kom igen @Forbes. Om er metod bara hittade en kvinna bland de mest 100 innovativa ledarna borde ni ju uppenbarligen ha ifrågasatt listan istället för att publicera den.”

Jessica Nordlander håller med:

”Man borde ha reagerat när man såg resultatet och själva ha ifrågasatt om det var representativt med hur vi idag tanker kring innovation och vad det betyder. Jag tycker att det är lätt att göra en koppling till den generella debatten kring att jobba datadrivet och debatten kring AI – all input handlar om vilken data du stoppar in. Det här är ett jätteintressant exempel på hur mycket av vår historiska data som förstärker ”bias” snarare än att utmana den och göra diskussionerna mer objektiva.”

”Därmed inte sagt att det inte finns massor av personer på den har listan som faktiskt som individer representerar den framtid vi vill se – det är bara totalt sett en dålig representation av den mångfald som finns bland de som idag driver på innovationsarbete.”

Bild på Greta Thunberg och skolstrejk

Läs också: Hjälp! Får mina medarbetare klimatstrejka?

För det var just metoden som Forbes redaktör Randall Lane fokuserade på när han gjorde en halv pudel efter kritikstormen.

I artikeln skriver han att listan inte tas fram genom att redaktionen sitter runt ett bord och diskuterar olika namn, utan genom en metod utvecklad ihop med forskare vid några av USA:s mest prestigefyllda universitet.

Men genom att urvalet till listan uteslutande kommer från USA:s större börsnoterade företag – som till 95 procent leds av män – hade fördelningen skevats redan där.

Vad säger det om metoden?

”Att den inte är särskilt innovativ. Tidigare kanske den här metoden har kunnat koppla input med output – alltså vissa datapunkter kring organisationens och individens historiska data kan ha hängt ihop med en viss nivå av innovation. Idag tror jag inte att någon haller med om att den viktigaste innovationen kring vår gemensamma framtid nödvändigtvis enbart kommer från de största börsnoterade bolagen,” säger Jessica Nordlander.

”Kvinnorna hade aldrig riktigt en chans,” skrev Lane i den ursäktande artikeln, och twittrade senare: ”We blew it (vi misslyckades).”

Forbes har nu tillsatt en arbetsgrupp för att se till att listorna håller högre kvalitet.

”Jag tycker att det skiner igenom att de inser problematiken med sin approach och att de är transparenta med att de kanske behöver tanka om hur de definierar innovation. De ångrar nog att de inte tog sig tid att fundera igenom vad innovation verkligen betyder för dem innan de publicerade,” säger Jessica Nordlander.

 

jobbhalsohost

Läs också: 11 tips – så får du en friskare jobbhöst

Relaterade artiklar

Collage av de ledarskapspoddar som nämns i artikeln
Kommunikation

10 ledarskapspoddar du inte vill missa

Poddar om ledarskap, karriär och arbetsliv har fullkomligt exploderat på sistone. Vi har listat 10 av de bästa just nu.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Tips: Se till att kameran är avstängd när du går på toa.
Arbetsmiljö

”Oj då, var kameran på...?” – här är 4 episka Zoom-misstag

Märkliga smeknamn, familjekonflikter och toalettbesök – mycket kan avslöjas under videomöten i hemmet. Så här undviker du några vanliga pinsamheter.
chefer-3
Kommunikation

Så förmedlar 3 chefer trygghet i coronakrisen

”Det nya coronaviruset prövar oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar,” sa statsministern i sitt tal till nationen. En central uppgift för ledare i kristider är att vara en trygg punkt. Chef frågade tre chefer hur de agerar gentemot medarbetarna.

orony
Kommunikation

”Som ledare har man inte lyxen att ge efter för oron”

Det är viktigt för chefen att sprida lugn bland medarbetarna i coronatider. Och för att själv behålla lugnet kan det vara bra att begränsa sin nyhetskonsumtion. Det var några av råden när psykologen Björn Hedensjö besvarade frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakrisen på fredagen.

Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation.
Kommunikation

Expertens kristips: ”Orka skapa dialog med dina medarbetare”

Hur ska du prata med medarbetarna i coronatider? Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation. En grundbult: ”Människor är i första hand människor och man behöver bemöta deras rädsla.”
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Bild på ledare som motar bort coronavirus
Kommunikation

Coronakrisen: Nytt diskussionsforum för chefer

Det nya coronaviruset har skapat svåra situationer för chefer och ledare över hela världen, och vi på Chef får många frågor från människor som står inför stora beslut. Vi startar nu därför en Facebookgrupp där chefer kan diskutera och stötta varandra.