sjalvkorande2
Självkörande bilar i all ära - men nu kommer självkörande företag. Och vad gör chefen då?

Förbered dig för självkörande företag

Under några år har bilden av städer som befolkas av självkörande bilar varit ett mantra för framtiden med stort F. Men AI går som bekant bortom motorbranschen, och nu rycker även självkörande företag allt närmare. Här är tre tips på hur din verksamhet kan förbereda er.

Självkörande bilar brukar delas in i sex kategorier, från noll – ingen automation – till fem – helt självkörande. Teslas omtalade Autopilot befinner sig på nivå 2: föraren måste hålla en hand på ratten och hela tiden övervaka systemet, men fordonet tillhandahåller styrnings–, broms– och accelerationshjälp.

Drar man parallellen till hur automation fungerar i företagsvärlden befinner sig många företag idag på nivå noll – som en bil med backkamera ungefär, du har ögon i nacken men inget stoppar dig fysiskt från att köra in i ett staket. Men det finns de som kommit längre. En organisation på nivå 2 kan man ha implementerat en processbaserad mjukvara som hjälper till med rutinuppgifter – men det är fortfarande människor som tar de viktiga besluten.

Det skriver maskininlärningsföretaget AIMatters vd Barry Libert och grundaren Megan Beck tillsammans med professorn Thomas Davenport i en artikel i MIT Sloan Management Review.

 

algortimchef

Läs också: Därför vantrivs vi med en algoritm som chef

Också Chef har tidigare skrivit om hur AI kan verka i företagssystemen, i form av diverse nyttiga botar.

Ett exempel är Salesforce, som satt upp vissa rutiner i CRM-systemet för säljare och Microsoft som gjort detsamma för dokument, presentationer och analys av kunskapsarbetare.

Men nu, menar artikelförfattarna, tar mjukvaran stormsteg mot att ta egna beslut och till och med verkställa dem – att jämföra med nivå tre bland självkörande bilar, där bilen gör det mesta av jobbet, men en anställd människa fortfarande sitter i förarsätet. Vilket leder till att företagsledare bör fråga sig: Vad innebär det att leda en organisation där delar av arbetet blir utfört genom autonoma beslut?

 

 

stress-15

Läs också: Fler unga utbrända – det kan du göra som chef

Som en hjälp på vägen mot mer självkörande företag nämns tre viktiga förberedande åtgärder:

Kategorisera besluten: Alla beslut och processer kan inte automatiseras. Ett sätt att skilja ut de som kan bli det är att mäta graden av repetition, mängden data som genereras och hur lätt det är att sätta regler för besluten.

Uppdatera er kunskap om AI: Samtliga chefer bör få förståelse för hur data och maskininlärning påverkar deras jobb. Börja med ledningsgruppen.

Låt AI genomsyra hela verksamheten: Kortfattat bör avdelningen som jobbar med databehandling vara lika kraftfull som it-avdelningen och utmanas med att samla in och behandla organisationen unika data.

Charlotte WWeibe, HR-direktör på TUI, och roboten Pepper.

Läs också: Här lär sig alla AI – och roboten Pepper hjälper till 

Relaterade artiklar

kommunchef
Beslutsfattande

Kommunchefen: ”Praktiken ger mig bättre förståelse”

Två halvdagar i månaden hjälper kommundirektören Anna Cederqvist till att plantera blommor, köra grävmaskin och besöka äldre i Vara. Att praktisera i verksamheten blev hennes eget sätt att ”spruta värderingar”.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Hélène Barnekow
Beslutsfattande

”Det går inte att jobba som förr”

Agilt ledarskap är en självklarhet för Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige, som skrivit bok om sina erfarenheter av att leda förändring.

Erik Sandström, digitaliseringschef på Arbetsförmedlingen, och Anna Wikland, Sverigechef på Google.
Beslutsfattande

Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer

Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
Så kan du rädda dina misstag som chef.
Beslutsfattande

5 steg: Så gör du det bästa av läget - efter misstaget

Handen på hjärtat så har vi nog alla gjort ett par rejäla missar i yrkeslivet. Att fela är mänskligt, men det är hur vi reagerar på misstagen som spelar roll. Här är fem tips för att rädda ansiktet.
Så hanterar du en full inkorg efter semestern.
Beslutsfattande

Så tacklar du en överfull inkorg efter semestern

Du är tillbaka på kontoret och på glatt humör efter semestern – i tio minuter, innan du öppnat den proppfulla inkorgen. Håll tårarna borta och mejlen i schack med dessa tips.
Tre av fem chefer litar på beslut tagna av artificiell intelligens.
Beslutsfattande

3 av 5 chefer litar på AI-beslut

I en ny rapport från IT-företaget Fujitsu ger företagsledare sin bild av den digitala transformationen - där hela 60 procent sätter sin tilltro till AI-fattade beslut.
De ekonomiska vanorna som ger klirr i kassan.
Beslutsfattande

6 ekonomiska vanor som ger klirr i kassan

Semestertider innebär ofta ökade utgifter. Den som gärna unnar sig lite extra även till vardags bör ta till sig dessa sex vanor för att hålla i sparkapitalet.