aircraft-123005_1280
Lär genom att titta på andra.

Förändra och lyckas genom att ta efter andra

Ett av världens största flygbolag ville spara pengar genom att göra sina mellanlandningar effektivare och snabbare.

De började tittade på hur andra flygbolag gjorde under sina mellanlandningar men insåg fort att de flesta var långsammare. Då vände de blicken mot Formel 1. De studerade hur teamen under tävlingarna gjorde sina supersnabba byten av däck och andra reservdelar. Genom att inspireras av Formel 1 kunde de själva bli ännu snabbare och minska tiden som flygplanen stod på marken.

Det här är ett exempel på hur företag kan lära av andra företag genom så kallad benchmarking. Det är just det här som författaren och managementkonsulten Bengt Karlöf skriver om i sin nya bok ”Benchmarking och benchlearning”. Alltså att lära genom att titta på hur andra företag har gjort.

”Förmågan att lära sig av andras misstag och av deras framgångar är grunden för all mänsklig utveckling. Samma förmåga är också grunden till hur benchlearning fungerar. Genom att jämföra och lära av andra kan nästan alla organisationer bli effektivare genom att arbeta bättre, billigare och snabbare”, säger Bengt Karlöf, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Birgitta Ohlsson: Hög tid att hylla duktiga flickan

”I normala fall måste de som vill ha förändring bevisa varför något ska ändras. Men psykologin i benchmetodiken flyttar bevisbördan från de som vill förändra till de som vill bevara det gamla och som därför måste bevisa varför något inte ska förändras”, fortsätter han.

Han menar också att det främst är organisationer med kvinnor i ledningen som prioriterar att titta och lära från andra.

” Anledningen är att många män i ledande positioner tycker att ”jag kan allt, vet allt och ska själv”. Svårast är det i sektorer där mansdominansen är störst, som i byggbranschen, skogsindustrin och inom polisen”, säger Bengt Karlöf.

Tips ur boken – så kommer du i gång med benchmarking
1. Välj projektledare för arbetet – internt eller externt.
2. Välj del av verksamheten som ska förbättras.
3. Leta fram de bästa företagen att jämföra med – förebilder.
4. Kontakta förebilden/förebilderna och gör projektet tillsammans med dem.
5. Beskriv verksamheten du vill jämföra noga.
6. Ta fram data för det du vill jämföra, gör specialmätningar och analysera resultaten.
7. Inspirera organisationen och genomför de förbättringar som upptäckts under resan.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

hanna
Beslutsfattande

Därför står Vapianos vd i diskrummet

På Vapiano tar restaurang-vd:n själv hand om disken. Att göra inhopp ”på golvet” har blivit en naturlig del av Hanna Mannbergs ledarstil.

Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
annabayer_ica_2
Beslutsfattande

”Budgeten ger bara en illusion av kontroll”

Är det möjligt att leda mer framgångsrikt, genom att slopa den traditionella budgeten? Ja, menar Anna Bayer, planerings- och analyschef på Ica-gruppen. Hos dem har det sparat både tid och pengar.
nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
maria-forssell
Beslutsfattande

Startup-talangen: Så når du framgång

Maria Forsséll, vd för Biocool, ett företag som tagit fram ett medel som renar vatten och lindrar hudproblem hamnade nyligen på 33-listan som ett av Sveriges hetaste teknikföretag. Här är Maria Forssélls väg till framgång – och hennes bästa tips för att nå din egen.
anna-kinberg-batra-framsida
Beslutsfattande

Anna Kinberg Batra – en vass, varm och rolig chef

Cheftest. Smart, analytisk och förbaskat rolig. Så beskrivs Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra av sina medarbetare. Trots tuffa utmaningar med sprucken Decemberöverenskommelse och het flyktingdebatt har hon stärkt sin roll som ledare. Och lett Moderaterna till högre opinionssiffror.
butterfly
Annonssamarbete Chef + Experis

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Juryarbetet med att sålla fram landets bästa chefer till Chefgalan ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav. ”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.
apple
Beslutsfattande

Tre lärdomar om innovation från Apple

Kelli Richards, som jobbade för Apple i över ett decennium under 1900-talets sista skälvande år, delar i en artikel i Fast Company med sig av några av sina viktigaste lärdomar kring förändring och innovation. Här är hennes tips och strategier.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden