Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda och lade ner mycket energi för att nästa person på posten skulle lyckas.

Efter tio år som vd och koncernchef för LRF bestämde sig Anders Källström för att kliva åt sidan. Han gav organisationen lång tid att hitta en efterträdare och när hon var utsedd i form av förra it- och regionministern Anna-Karin Hatt påbörjades den viktiga överlämningen. Ett initiativ från Anders Källström själv.

”Jag upplevde att jag blev utslängd på djupt vatten som ny vd. Det vill jag inte att hon ska uppleva utan jag vill finnas som stöd och kunna svara på frågor som dyker upp under resans gång”, säger han.

rekrytering-4

Läs också: Så blir du headhuntad – rekryterarens egna tips

Vad fattades i den överläm­ning du fick?
”Det var en sak att bli utsedd och få blommor. Men sen kommer den första gråa vardagen där allt öser över en. Plötsligt förväntas du kunna jobbet, men för mig tog det nog 3–4 år innan jag var helt varm i kläderna och kunde leverera som bäst. Jag vill att det ska gå snabbare för Anna-Karin (Hatt) än det gjorde för mig!”

Hur såg er överlämning ut?
”Vi träffades en gång i månaden under våren. Det är viktigt att förstå att det inte är något du river av på en dag, utan att det måste få ta tid. Det handlar om att jag kan dela med mig av mina insikter av organisationen. Med 140 000 medlemmar är det en komplex verksamhet som tar tid att förstå.”

Google - en drömarbetsplats för många unga.

Läs också: Här vill unga i Sverige helst jobba

Vad krävs det för förutsättningar för att överlämningen ska bli bra?
”Ett intresse från den tidigare vd:n och den nya vd:n är en grundförutsättning. Sedan är det viktigt att den som avgår har en intention att det ska gå bra för den som tar över. Jag vill verkligen vara en del av hennes framgång!”

Jag har förstått att du faktiskt lämnade över en fysisk stafettpinne till Anna-Karin Hatt.
”Ja, det stämmer. Det är en pinne där alla LRF:s tidigare vd:ars namn finns ingraverade. För mig påminner den om insikten att du som vd är en länk i en kedja. Det finns alltid någon före dig och någon efter dig.”

chefdagen-egenannons-3
Chefdagen 14 november

Så blir du en klimatsmart chef

Hur gör chefen när klimatfrågan blivit affärskritisk? Kom och ta del av toppchefernas bästa tips för en lyckad omställning till en mer hållbar verksamhet.

Relaterade artiklar

tinder
Karriär

Svajpa fram talangen: ”Tinder för rekrytering”

Nu kommer appen som ska revolutionera sättet att söka jobb och rekrytera – åtminstone enligt svenska upphovsföretaget Switchin som beskriver sin innovation som ett Tinder för rekrytering.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
laranytt2
Karriär

5 toppchefer: Så lär vi nytt på jobbet

Kompetensutveckling är viktigt – det är de flesta rörande överens om. Men var tredje chef har inte avsatt tid för sina medarbetares kompetensutveckling, visar en undersökning som Chef har gjort. Vi frågade några av Sveriges främsta chefer var och när de lärde sig något nytt senast.

dromjobben
Karriär

Topplista: Här är svenskarnas drömjobb

Fotbollsspelare, stjärnkock eller statsminister? Nej, det är helt andra yrken som ligger i topp när svenskar får lista sina absoluta drömyrken.
Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända. 

ingmaritopp
Karriär

”En chef är till för att bråkas med”

På sitt förra vd-jobb bad hon Jimmie Åkesson dra åt skogen. Möt Ingmari Pagenkemper, en av Nöjessveriges tyngsta makthavare — med mod att säga vad hon tycker.