Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda och lade ner mycket energi för att nästa person på posten skulle lyckas.

Efter tio år som vd och koncernchef för LRF bestämde sig Anders Källström för att kliva åt sidan. Han gav organisationen lång tid att hitta en efterträdare och när hon var utsedd i form av förra it- och regionministern Anna-Karin Hatt påbörjades den viktiga överlämningen. Ett initiativ från Anders Källström själv.

”Jag upplevde att jag blev utslängd på djupt vatten som ny vd. Det vill jag inte att hon ska uppleva utan jag vill finnas som stöd och kunna svara på frågor som dyker upp under resans gång”, säger han.

rekrytering-4

Läs också: Så blir du headhuntad – rekryterarens egna tips

Vad fattades i den överläm­ning du fick?
”Det var en sak att bli utsedd och få blommor. Men sen kommer den första gråa vardagen där allt öser över en. Plötsligt förväntas du kunna jobbet, men för mig tog det nog 3–4 år innan jag var helt varm i kläderna och kunde leverera som bäst. Jag vill att det ska gå snabbare för Anna-Karin (Hatt) än det gjorde för mig!”

Hur såg er överlämning ut?
”Vi träffades en gång i månaden under våren. Det är viktigt att förstå att det inte är något du river av på en dag, utan att det måste få ta tid. Det handlar om att jag kan dela med mig av mina insikter av organisationen. Med 140 000 medlemmar är det en komplex verksamhet som tar tid att förstå.”

Google - en drömarbetsplats för många unga.

Läs också: Här vill unga i Sverige helst jobba

Vad krävs det för förutsättningar för att överlämningen ska bli bra?
”Ett intresse från den tidigare vd:n och den nya vd:n är en grundförutsättning. Sedan är det viktigt att den som avgår har en intention att det ska gå bra för den som tar över. Jag vill verkligen vara en del av hennes framgång!”

Jag har förstått att du faktiskt lämnade över en fysisk stafettpinne till Anna-Karin Hatt.
”Ja, det stämmer. Det är en pinne där alla LRF:s tidigare vd:ars namn finns ingraverade. För mig påminner den om insikten att du som vd är en länk i en kedja. Det finns alltid någon före dig och någon efter dig.”

Relaterade artiklar

Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte
Karriär

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du. 
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Karriär

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.
Fem personer i rad
Karriär

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.
Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Person på balkong som gör en jobbintervju online
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 7 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.