Faran med att ha favoriter

Beslutsfattande
Text: Redaktionen
Publicerad

Favorisering är något som andra sysslar med. Den bilden vill vi gärna måla upp, för att slippa fundera över om vi själva är orättvisa.

Men de flesta människor kategoriserar och de flesta chefer har medarbetare som de tycker bättre om.

Ledarutvecklaren och chefscoachen Jonas Elfort Andersson menar att chefer favoriserar av två anledningar. Antingen för att man vill befästa sin makt som chef, eller så är det helt omedvetet – man gillar helt enkelt någon mer.

Annika Bramsen, ledarskapskonsult på Consultus och före detta chef på Ericsson menar att man inte ska vara för hård mot sig själv om man har en favorit. Det är ett allmänmänskligt fenomen att reagera olika på olika människor. Oavsett om man är chef eller medarbetare.

»Vi är subjektiva och psykologiskt står vi närmare vissa personer än andra. Som människa och som chef är det viktigt att kunna se detta och ta ansvar för sitt eget agerande.«

Det kan uppfattas som ganska harmlöst att gilla någon lite mer. Men favorisering kan sticka i ögonen på dem som inte får samma vänliga behandling. Medarbetarna kan uppleva att det inte är någon idé att anstränga sig, eftersom chefen ändå inte ser ens prestation.

»Vi människor är väldigt lyhörda för det som vi uppfattar som orättvisor. Givetvis reagerar gruppen på favoriseringar från chefens sida. Motivationen sjunker och gruppen fungerar mindre effektivt«, säger Annika Bramsen.

Jonas Elfort Andersson säger att det finns andra risker med chefer som gullar med vissa medarbetare. Särskilt om att man bara gillar personer som har samma åsikter som chefen.

»Då finns det ingen plats för nya tankar. Det skapas också en uppdelning i gruppen. På ena sidan finns de som tänker som chefen, och på andra sidan finns gnällspikarna. Det är personer som vågar kritisera och som man egentligen bör lyssna mer på.«

Liktänkandet kan leda till att man bara rekryterar personer som alltid håller med. Det kan resultera i en företagskultur som krampaktigt håller fast vid det gamla och där nya idéer snabbt sågas.

Att sluta favorisera kan vara svårt. Det krävs mod och en stor portion mognad för att erkänna att man kategoriserar människor.

Som chef måste man våga se sig själv med andra glasögon.
»Det första steget är att bli medveten om sitt agerande. Därför är det så viktigt att vara lyhörd och lyssna på sina medarbetare och kollegor. Särskilt om de ger signaler som inte stämmer med ens egen självbild. Nästa steg är att utmana sig själv i sin personliga utveckling. Med den nya medvetenheten som grund får du verktyg för att välja ett mer rättvist agerande«, säger Annika Bramsen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden