Få svenska företag utvärderar jämställdhetsmål
En ny undersökning visar att 91 procent av hr-cheferna anser att jämställdhet är viktigt. Trots det är det bara en tredjedel av cheferna som utvärderar sina jämställdhetsmål.

Sverige slår sig ofta för bröstet i frågor om jämställdhet. Mycket riktigt anser också 91 procent av 300 svenska hr-chefer med personalansvar att jämställdhet är viktigt, enligt en ny undersökning från Personio. Ändå finns mycket kvar att göra i praktiken.
Tre fjärdedelar (74 procent) av cheferna svarar i undersökningen att deras arbetsplats för statistik över jämställdhetsarbetet. Men knappt en tredjedel (31 procent) uppger att de kontinuerligt utvärderar sina mål.
”Att föra statistik och sätta mål är enkelt, men det är först när vi utvärderar den data som vi får in som vi faktiskt vet om vi når målen. Att analysera jämställdhetsdatan ger även en bild över vad som fungerar bra eller vad som inte fungerar. På så sätt kan du fatta beslut baserat på data istället för antaganden”, säger Maria Duni, Nordenchef på Personio, i ett pressmeddelande.
Jämför vi med de nordiska länderna ligger Sverige ändå relativt bra till. I Danmark är det mindre än hälften av cheferna (47 procent) som anger att de för statistik. Och enbart 12 procent utvärderar regelbundet sina mål kopplat till jämställdhet.
Om undersökningen
Företaget Personio har låtit Norstat undersöka hur HR-chefer i Sverige, Finland, Norge och Danmark ser på jämställdhet. Studien genomfördes i maj 2022 och nästan 1 000 respondenter deltog i dessa länder, varav 63 procent män och 37 procent kvinnor. I Sverige deltog cirka 300 personer i studien.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.