Extroverta klarar hemarbetet bäst
Utåtriktade människor klarar omställningen till distansarbete bäst, visar en studie från Netigate.

Det är undersökningsföretaget Netigate som i samarbete med forskare kontaktat 1500 slumpmässigt utvalda personer, varav drygt 500 helt eller delvis jobbat hemifrån under coronakrisen, för att skapa sig en bild av hur distansarbetet fungerar. En slutsats i rapporten ”Flexibelt arbete är det nya normala” är att företag inte behöver vara rädda för hemarbete – två av tre som jobbar hemifrån upplever trivsel, samtidigt som 81 procent säger sig ha nått sina affärsmål. Och det är folk med extroverta personlighetsdrag som klarat omställningen till hemifrån-arbete bäst, enligt undersökningen som bygger på material som samlades in i somras.
”En förklaring kan vara att extroverta personer tenderar att ha sina sociala relationer i flera olika korgar”, förklarar Mårten Westberg vid Europeiska institutet för beteendevetenskaplig analys som medverkat i undersökningen. De utåtriktade kan troligen lättare kompensera det bortfall av mänskliga möten som hemarbetet innebär med kontakter på annat håll, medan de introverta i större utsträckning är beroende av det sociala sammanhanget på jobbet.
”Ett råd till chefer kan därför vara att verkligen upprätthålla kontakten med sina mer introverta hemifrån-medarbetare, alltså de som vanligtvis inte pratat mest i fikarummet på jobbet”, säger Mårten Westberg.
Att arbetsglädjen påverkas av feedback och god kommunikation med chefen framgår tydligt av undersökningen.
Den visar samtidigt att omställningen till hemarbete varit lite av en skänk från ovan för de mer tillbakadragna. Två tredjedelar av de som ogillar öppna kontorslandskap visar sig nämligen trivas bättre med att jobba i ett hemmakontor. Däremot har lönenivån ingen märkbar inverkan på hur man trivs med distansarbetet. Mårten Westberg menar att ett flexiblare arbetsliv med ökad grad av hemarbete är här för att stanna:
”Vi kan dra slutsatsen att cirka en miljon svenskar kommer att fortsätta jobba hemifrån även efter att smittspridningen upphört. Även om inte alla gör det hela tiden”, säger han.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.