Extrovert som jobbar hemifrån

Extroverta klarar hemarbetet bäst

Utåtriktade människor klarar omställningen till distansarbete bäst, visar en studie från Netigate.

Det är undersökningsföretaget Netigate som i samarbete med forskare kontaktat 1500 slumpmässigt utvalda personer, varav drygt 500 helt eller delvis jobbat hemifrån under coronakrisen, för att skapa sig en bild av hur distansarbetet fungerar. En slutsats i rapporten ”Flexibelt arbete är det nya normala” är att företag inte behöver vara rädda för hemarbete – två av tre som jobbar hemifrån upplever trivsel, samtidigt som 81 procent säger sig ha nått sina affärsmål. Och det är folk med extroverta personlighetsdrag som klarat omställningen till hemifrån-arbete bäst, enligt undersökningen som bygger på material som samlades in i somras.

”En förklaring kan vara att extroverta personer tenderar att ha sina sociala relationer i flera olika korgar”, förklarar Mårten Westberg vid Europeiska institutet för beteendevetenskaplig analys som medverkat i undersökningen. De utåtriktade kan troligen lättare kompensera det bortfall av mänskliga möten som hemarbetet innebär med kontakter på annat håll, medan de introverta i större utsträckning är beroende av det sociala sammanhanget på jobbet.

”Ett råd till chefer kan därför vara att verkligen upprätthålla kontakten med sina mer introverta hemifrån-medarbetare, alltså de som vanligtvis inte pratat mest i fikarummet på jobbet”, säger Mårten Westberg.

fordelar

Läs också: Forskning: 4 tydliga fördelar extroverta har på jobbet

Att arbetsglädjen påverkas av feedback och god kommunikation med chefen framgår tydligt av undersökningen.

Den visar samtidigt att omställningen till hemarbete varit lite av en skänk från ovan för de mer tillbakadragna. Två tredjedelar av de som ogillar öppna kontorslandskap visar sig nämligen trivas bättre med att jobba i ett hemmakontor. Däremot har lönenivån ingen märkbar inverkan på hur man trivs med distansarbetet. Mårten Westberg menar att ett flexiblare arbetsliv med ökad grad av hemarbete är här för att stanna:

”Vi kan dra slutsatsen att cirka en miljon svenskar kommer att fortsätta jobba hemifrån även efter att smittspridningen upphört. Även om inte alla gör det hela tiden”, säger han.

Introverta chefer har flera fördelar som ledare

Läs också: 7 råd: Så blir du som är introvert en ännu bättre chef

seminarium-personlig-effektivitet-petra-brask
Webbinarium 16 mar, 1 jun, 5 okt & 30 nov

Få mer gjort – utan att jobba mer

Effektivitetsexperten Petra Brask hjälper dig att ta makten över din tid och ger dig verktygen för en mer strukturerad och energifylld vardag.

Relaterade artiklar

Sara Thun Aroden, vd på Oh My
Arbetsmiljö

Byrån som satsar på bäst villkor i branschen

Betald terapi på arbetstid, sponsrade promenader, halverad uppsägningstid för den som vill och expressbetalning av frilansfakturor. Här är arbetsgivaren som satsar på att skapa bäst villkor i branschen.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Hemma-arbetare
Arbetsmiljö

Jobba hemifrån – en karriärfälla?

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns.
Arbetsplats/Hemmakontor/Helg
Arbetsmiljö

Framtidens arbetsliv: Nio till fem blir 3-2-2

Att jobba "nio till fem" är ett standarduttryck för den vardagligt normala arbetstillvaro som bara rullar på – men nu har covid 19-pandemin ställt även det begreppet på ända.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Vindkraftverk
Arbetsmiljö

Branscherna med flest attraktiva arbetsgivare

Energibranschen, universiteten och finanssektorn hör till  Sveriges mest attraktiva branscher, enligt en rapport från Nyckeltalsinstitutet.
Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.
5jobbmejl1800
Arbetsmiljö

5 jobbmejl du aldrig ska skicka

Mejl utgör livsnerven i arbetsplatsernas dagliga kommunikation. Men faktum är att vissa mejl är lika frustrerande som ljudet av vassa naglar skrapandes mot svarta tavlan.