Extrovert som jobbar hemifrån

Extroverta klarar hemarbetet bäst

Utåtriktade människor klarar omställningen till distansarbete bäst, visar en studie från Netigate.

Det är undersökningsföretaget Netigate som i samarbete med forskare kontaktat 1500 slumpmässigt utvalda personer, varav drygt 500 helt eller delvis jobbat hemifrån under coronakrisen, för att skapa sig en bild av hur distansarbetet fungerar. En slutsats i rapporten ”Flexibelt arbete är det nya normala” är att företag inte behöver vara rädda för hemarbete – två av tre som jobbar hemifrån upplever trivsel, samtidigt som 81 procent säger sig ha nått sina affärsmål. Och det är folk med extroverta personlighetsdrag som klarat omställningen till hemifrån-arbete bäst, enligt undersökningen som bygger på material som samlades in i somras.

”En förklaring kan vara att extroverta personer tenderar att ha sina sociala relationer i flera olika korgar”, förklarar Mårten Westberg vid Europeiska institutet för beteendevetenskaplig analys som medverkat i undersökningen. De utåtriktade kan troligen lättare kompensera det bortfall av mänskliga möten som hemarbetet innebär med kontakter på annat håll, medan de introverta i större utsträckning är beroende av det sociala sammanhanget på jobbet.

”Ett råd till chefer kan därför vara att verkligen upprätthålla kontakten med sina mer introverta hemifrån-medarbetare, alltså de som vanligtvis inte pratat mest i fikarummet på jobbet”, säger Mårten Westberg.

fordelar

Läs också: Forskning: 4 tydliga fördelar extroverta har på jobbet

Att arbetsglädjen påverkas av feedback och god kommunikation med chefen framgår tydligt av undersökningen.

Den visar samtidigt att omställningen till hemarbete varit lite av en skänk från ovan för de mer tillbakadragna. Två tredjedelar av de som ogillar öppna kontorslandskap visar sig nämligen trivas bättre med att jobba i ett hemmakontor. Däremot har lönenivån ingen märkbar inverkan på hur man trivs med distansarbetet. Mårten Westberg menar att ett flexiblare arbetsliv med ökad grad av hemarbete är här för att stanna:

”Vi kan dra slutsatsen att cirka en miljon svenskar kommer att fortsätta jobba hemifrån även efter att smittspridningen upphört. Även om inte alla gör det hela tiden”, säger han.

Introverta chefer har flera fördelar som ledare

Läs också: 7 råd: Så blir du som är introvert en ännu bättre chef

seminarium-personlig-effektivitet-petra-brask
Webbinarium 27 nov, 2 feb & 16 mar

Få mer gjort – utan att jobba mer

Effektivitetsexperten Petra Brask hjälper dig att ta makten över din tid och ger dig verktygen för en mer strukturerad och energifylld vardag.

Relaterade artiklar

Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.
Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso, berättar om arbetet med att återfå förtroendet efter en barnarbetesskandal hos en underleverantör i Pakistan.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

"Man är aldrig så bra som man tror"

Skandalrubriker om barnarbete orsakade en kris på Stora Enso.
Men ett par år senare utsågs de till Sveriges mest hållbara bolag. Sverigechefen Per Lyrvall berättar om vägen dit.

5jobbmejl1800
Arbetsmiljö

5 jobbmejl du aldrig ska skicka

Mejl utgör livsnerven i arbetsplatsernas dagliga kommunikation. Men faktum är att vissa mejl är lika frustrerande som ljudet av vassa naglar skrapandes mot svarta tavlan.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
När företag jobbar med ansvarsfrågan på nya sätt så ökar innovationskraften, visar ny forskning.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

5 steg: Växla till det nya sättet att jobba med innovation

Ny forskning visar att det behövs en koppling till ansvarsfullt ledarskap om bolag ska lyckas med sin innovation på lång sikt.
Här är fem steg för chefer och företag som vill hamna på rätt spår.

drommen123
Arbetsmiljö

Svenskarnas dom: Här är det viktigaste för att älska sitt jobb

En ny undersökning avslöjar vad som är viktigast för att trivas på en svensk arbetsplats. Och det är inte hög lön.