Experterna: Bonus eller ägande?

Okategoriserade
Publicerad

Fråga: ”Jag är vd på ett mindre bolag som omsätter cirka 2 msek/år. Jag har optioner på att köpa in mig på 5 procent nu och ytterligare 5 procent efter två år.

Är det rimligt att i stället ’begära’ av styrelsen att jag tilldelas 5 procent som ett slags bonus? Jag har varit utan bonus sedan start. 5 procent motsvarar en insats på cirka 80 000 kronor.”

/Tobias

Svar:

”Att leda en entreprenöriell mindre verksamhet kan vara en utmaning. Man bygger för framtiden. Men ibland behöver man få den där ”bonusen” som även om den är kortsiktig ger en signal om att jag är på väg åt rätt håll.

Självklart är det rimligt att begära bonus i stället för optioner. Men det är viktigt att du är uppmärksam på vilka signaler det kan ge till såväl ägare, som till övrig verksamhet.

Förhoppningsvis medför ägandet att man erhåller motsvarande procent i vinstut­delning. Det knepiga är om resultatet är negativt. Då blir det ingen vinst även om man skapat affärer över tid som kan ge avkastning på sikt.

Varför vill du hellre ha bonus i stället för ägande? Tänk på att för dem på andra sidan kan bonus upplevas mer kortsiktigt; ägande mer långsiktigt. Vad har fått dig att avstå från att köpa in dig på 5 procent? Det kan ge en signal om din tilltro till verksamheten.

En idé värd att testa kan vara en kombination av ägande tillsammans med kortsiktigare bonusutdelning som motsvarar resultat i verksamheten och enligt mål och ambitioner i verksamheten.”

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach och chefsutbildare, Chef

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden