Så kommer du igång med vårlöpningen
”Hur jag än försöker så lyckas jag inte få min träning till att bli en bra och efterlängtad vana som så många andra pratar om. Jag köper träningskort, testar nya sporter men inget blir riktigt på allvar, om det ens blir av.
Nu har jag bestämt mig för att löpning nog är den träningsform som är lättast att få till. Och jag vill gå lugnt och metodiskt tillväga en gång för alla. Hur ska jag på bästa sätt lägga upp träningen, så att det verkligen blir en lång och varaktig hälsoaktivitet?”
/Renée
Experten svarar:
”Du är verkligen inte ensam om din undran över hur man ska komma igång med träning. Att du nu har valt att satsa på löpträning ökar dina möjligheter till varaktighet. Löpträna kan man ju göra var som helst.
Jag brukar lite skämtsamt prata om ”tandborstmetodiken” vilket innebär att man lägger till en ny vana en kort stund var eller varannan dag. Poängen är att den vanan blir så tillfredsställande att du inte kan vara utan den.
På samma sätt coachar jag chefer som står i färd med att göra en livsstilsförändring.
Så för att skapa dig en löparvana, börja med att bestämma när på dygnet du ska träna; på morgonen, mitt på dagen, på eftermiddagen eller på kvällen?
Att skapa en rutin genom att träna ungefär vid samma tid var eller varannan dag, kommer att öka dina möjligheter att få in träningen som en vana. Då behöver du släppa all eventuell prestation om att det måste vara på ett speciellt sätt.
Det enda som är viktigt de första månaderna är att faktiskt göra det du föresatt dig att göra. När du väl har fått in vanan kan du börja fokusera på hur du vill lägga upp din träning, om du vill öka din prestationsnivå, öka tiden, träna för ett löplopp etc.
Oftast stupar träningen på att vi tänker: ”Om jag inte har den där timmen/halvtimmen till träning är det ingen idé att träna.”
Jag föreslår att du alltid tränar (så länge du inte är sjuk) även om det bara blir tio minuter löpträning i trappor eller upp och ner i en backe. Då har du fått in regelbundenheten och kommer att upptäcka att det blir mer ansträngningslöst att träna.
Du behöver inte längre argumentera med dig själv om du verkligen ska träna. Du bara gör det!”
Eva Forsberg Schinkler,
Beteendemedicinare, folkhälsovetare och sjuksköterska.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.