Så börjar du löpträna – utan skador

Chefs expert i hälsa Sofia Grenevall ger råd om hur du kommer igång med löpträningen – utan att dra på dig skador.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Småskador och sjukdomar stoppar löprutinen efter ett tag. Hur kan jag tänka?

Sofia Grenevall: Många tänker allt eller inget, till exempel ”om man inte springer en mil så räknas det inte”.

Det håller jag inte med om. Känn in kroppen och stärk den successivt. Gör det lite ont i ett knä så har du förmodligen ökat belastningen för snabbt och kroppen har inte hunnit bygga upp sig. Då är det viktigt att ta det lugnt.

Har du inte tålamod i början är risken att det inte blir någon löpning alls den här säsongen.

 

Så hur ska jag göra rent konkret?

Sofia Grenevall: Du kan smyga igång träningen, öka successivt, en ide är att springa på olika underlag och variera mellan asfalt, terräng, backträning. Sen glöm inte å stretcha ordentligt. Så kanske du ska testa nåt annat än löpning, ingen kropp mår bra av för ensidig träning. Komplettera gärna din löpning med styrketräning.

Träna även din överkroppen för att få bättre hållning i din löpning, kanske kan du testa yoga för rörligheten. Allt det här tillsammans gör att du får en hållbar kropp, din teknik blir bättre och du får resultat direkt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden