dahlbrott

Experten: Nej, inte självklart att brottslighet är skäl för uppsägning

Om en medarbetare döms för ett brott eller avslöjas ha ett brottsligt förflutet kan arbetsgivaren vilja avsluta anställningen. Men det är inte så enkelt enligt Fredrik Dahl, Chefs expert i arbetsrätt.

När det avslöjas att en medarbetare har blivit dömd till brott kan en naturlig följd bli att arbetsgivaren vill gå skilja vägar med den anställde. Fast är det så enkelt enligt arbetsrätten? Nej, inte alltid enligt Chefs expert i arbetsrätt Fredrik Dahl.

”Det är sannerligen inte så enkelt”, säger han.

Dahl menar att du måste dela in det i två kategorier av brottslighet. Om personen blir dömd för ett brott som är direkt riktat mot arbetsgivaren, till exempel en ekonomichef som fifflar med företagets ekonomi, då är det en form av bedrägeri.

”Medarbetaren har då brutit mot lojalitetsplikten och då är det troligen skäl för avsked eller uppsägning”, säger Fredrik Dahl.

Men. Om brottsligheten skett på fritiden, till exempel om du kört för fort eller berusad, och det inte har någon påverkan på hur du utför ditt arbete. Då är det svårare.

”Arbetsgivaren ska inte agera polis och vara en egen domstol. Påverkar inte det brottsliga medarbetarens arbetsinsatser, eller arbetsgivarens förtroende för arbetstagaren, är det inte skäl för uppsägning”.

stophug

Läs också: Dansk kommun: Förbjudet att kramas på jobbet

Gäller det även brott längre bak i tiden?

”Om medarbetaren gjort ett brott i sin ungdom som är avtjänat måste den få gå vidare i lagens namn. Skedde brottet för länge sedan kan medarbetaren peka på hur den förändrat sitt beteende sedan brottet skedde”.

Men om arbetsgivarens förtroende är skadat för personen. Vad kan man göra?

”Du kan alltid försöka omplacera personen till en tjänst som man finner mer lämplig. Kanske har personen en offentlig roll i dag och kan börja jobba mer internt”.

Ett annat undantag kan vara om personen är verksam inom rättsväsendet (yrken som till exempel polis, åklagare, advokat), då kan det vara svårare om inte omöjligt att behålla sin anställning om man blir dömd för allvarliga brott.

”Arbetsrätten ska inte utnyttjas av privata arbetsgivare för att visa att man tar ett samhällsansvar – ska någon förlora sin anställning ska det grunda sig i att den anställde har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen. Och som alltid i arbetsrätten: Glöm inte att varje fall måste bedömas individuellt””, säger Fredrik Dahl, advokat på Vinge.

Fakta: Personliga skäl eller arbetsbrist

Uppsägning av arbetstagare får ske på grund av antingen arbetsbrist eller arbetstagarens personliga skäl. I båda fallen ska fackliga förhandlingar ske.

Saken kan därefter prövas i Arbetsdomstolen. Vid arbetsbrist upphör anställningen direkt efter uppsägningstiden, vid uppsägning på grund av personliga skäl består den dock under hela tiden tills domstolen avgjort ärendet. Många arbetsgivare försöker därför använda arbetsbrist som skäl till uppsägning i första hand.

Källa: Företagarna/TT/Omni

respekt-2

Läs också: Studie: Helt avgörande att chefen tar sextrakasserier på allvar

nysomchefdagen_visitkort2jpg
11 feb & 5 maj

Utbildningen nya chefer inte får missa

Ska du eller någon hos er bli chef? Ny som chef-dagen bjuder på mängder av kunskap inom de viktigaste områdena för den som är ny i sin ledarroll: ✓ Arbetsrätt  ✓ Svåra medarbetarsamtal ✓ Personlig effektivitet ✓ Att bygga vinnande team ✓... Nu även i Göteborg. Missa inte det!

Relaterade artiklar

harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
spakad
Arbetsrätt

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.
bilden134
Arbetsmiljö

8 misstag: Därför säger de bästa upp sig

Det är lätt att slarva bort en duktig medarbetare

oleary
Arbetsrätt

Han utsågs till världens sämsta chef

Det finns mer eller mindre smickrande priser att vinna som chef. Det har en flygbolags-vd fått erfara nyligen.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
trotter-2
Arbetsmiljö

Var fjärde anställd i Japan har velat dräpa sin chef någon gång

Många japanska företag är kända för sin tuffa kultur med många övertidstimmar. Det kan skapa ett hot mot den enskilda chefen, visar en ny undersökning från landet.