Elaine Eksvärd: ”Var inte ett monologmonster”

Du putsar ditt cv till perfektion. Men glömmer den avgörande delen: Retoriken. Här är experten Elaine Eksvärds bästa knep.

Kommunikation
Text:
Publicerad
Elaine Eksvärd.

När du hör ordet retorik, konsten att övertyga, tänker du kanske främst på politiska tal eller pläderingar i någon HBO-serie om advokater.

Men förmågan att få andra att se saker ur din synvinkel är en viktig nyckel även i karriären. Det gäller oavsett om det handlar om att övertyga en arbetsgivare att anställa just dig eller att visa framfötterna när du väl är på plats.

Redan när du skriver din ansökan kan du ta hjälp av några retoriska grepp.

”Prata journalistiska genom att sätta en intresse­väckande rubrik. Beskriv konkreta situationer som visar vad du kan i stället för att bara berätta om det”, säger Elaine Eksvärd.

Om du tar dig vidare till en intervju gäller det att få intervjuarna att bli nyfikna på dig. Lyssna noga och matcha beskrivningen av dig själv med det de säger.

”Förbered eventuella invändningar mot dig, som din ålder eller dina kvalifikationer. Det är mer impone­rande med någon som kan bemöta den typen av argument än någon som är bra på att sälja in sig själv.”

Får du en fråga som du inte kan svaret på, säg det och be att få återkomma.

Skulle du väl få jobbet gäller det att fundera på hur du vill uppfattas på plats.

”Folk vill inte ha ett monologmonster. Var nyfiken och ställ frågor. Matcha sedan det du berättar om dig själv med det”, säger Elaine Eksvärd.

En annan sak som är mer viktig för karriären än vad du kanske tänker på är förmågan att hålla en presentation. Många avstår från att avancera i karriären för att de inte vill tala inför andra. Andra håller inte alltid måttet.

”Var den där promillen som sticker ut. Fundera på vad det är som får folk att vilja lyssna. Och våga vägra 100 Powerpoints – Powerpoint ska vara en sidekick, inte huvudnumret.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden