Fem personer i rad

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.

”Driv” – det är den enskilt viktigaste egenskapen som kommer att premieras av rekryterarna i det nya arbetsliv som avtecknar sig efter coronakrisen. Det framgår av en undersökning bland medarbetarna inom företagsgruppen Novares olika rekryteringsbolag. Nära 60 procent av rekryterarna sätter drivet överst på önskelistan, en tydlig ökning med 20 procentenheter jämfört med en liknande undersökning som gjordes i slutet av 2019. Därefter följer ”kommunikativ” och ”pragmatisk” som de egenskaper som rekryterarna sätter främst.

”Det allra viktigaste för företag nu är chefer som lyckas se framåt och få med sig personalen, de bolag som tror på övervintring kommer inte ha någon framgång. För oss är drivet hos en chef alltid viktigt i en rekrytering men nu kan det vara skillnaden mellan att finnas kvar eller gå i konkurs”, kommenterar Fredrik Hillelson, vd på Novare i ett pressmeddelande om undersökningen.

Enligt undersökningen, som gjordes inför sommaren, har coronakrisen inneburit en stor förändring vad gäller de områden som företagen satsar mest på när det gäller rekrytering. På första plats ligger, som tidigare, digitalisering men på andra plats ligger nu försäljning och affärsutveckling där tidigare CSR och hållbarhet låg – de sistnämnda är områden som försvunnit från listan.

Även när det gäller vad kandidaterna värderar högst i val av jobb har covid 19-pandemin inneburit omprioriteringar. Idag efterfrågas stabila arbetsgivare allra mest. På andra plats kommer företagskulturen och på tredje plats kommer en bra chef. 2019 låg god företagskultur och företagsvärderingar i topp, följt av en bra chef och flexibla arbetstider.

Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser

Läs också: De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Uttråkad kvinna framför laptop vid ett skrivbord.
Karriär

Är du för bra för ditt jobb?

Att vara överkvalificerad är en vanlig karriärfälla. Jesper Olsson, specialist på jobbsökning, hjälper dig att ta dig ur den. ”Gör det tydligt för din chef att du är intresserad av ett större ansvar”, säger han.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

illustrationdromjobbinstagram
Karriär

5 tips för att hitta drömjobbet på Instagram

En färsk rapport från hr-analysföretaget Jobvite visar en uppseende­­väckande ökning för Instagram som rekryteringskanal.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Vahid Zohali, IBM
Karriär

IBM-chefen om flykten från Iran – och att överträffa en pandemi

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige, efter en dödligt farlig flykt. Sedan oktober är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.

Vindkraftverk
Arbetsmiljö

Branscherna med flest attraktiva arbetsgivare

Energibranschen, universiteten och finanssektorn hör till  Sveriges mest attraktiva branscher, enligt en rapport från Nyckeltalsinstitutet.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Cecilia Rosquist, distriktschef på Kone
Beslutsfattande

Cecilia Rosquist: ”Jag har fått driva många spännande förändringsprojekt”

Att distriktschefen Cecilia Rosquist skulle hamna i hissbranschen var inget hon räknat med. Eller att hissar kunde framkalla så starka känslor.