Fem personer i rad

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.

”Driv” – det är den enskilt viktigaste egenskapen som kommer att premieras av rekryterarna i det nya arbetsliv som avtecknar sig efter coronakrisen. Det framgår av en undersökning bland medarbetarna inom företagsgruppen Novares olika rekryteringsbolag. Nära 60 procent av rekryterarna sätter drivet överst på önskelistan, en tydlig ökning med 20 procentenheter jämfört med en liknande undersökning som gjordes i slutet av 2019. Därefter följer ”kommunikativ” och ”pragmatisk” som de egenskaper som rekryterarna sätter främst.

”Det allra viktigaste för företag nu är chefer som lyckas se framåt och få med sig personalen, de bolag som tror på övervintring kommer inte ha någon framgång. För oss är drivet hos en chef alltid viktigt i en rekrytering men nu kan det vara skillnaden mellan att finnas kvar eller gå i konkurs”, kommenterar Fredrik Hillelson, vd på Novare i ett pressmeddelande om undersökningen.

Enligt undersökningen, som gjordes inför sommaren, har coronakrisen inneburit en stor förändring vad gäller de områden som företagen satsar mest på när det gäller rekrytering. På första plats ligger, som tidigare, digitalisering men på andra plats ligger nu försäljning och affärsutveckling där tidigare CSR och hållbarhet låg – de sistnämnda är områden som försvunnit från listan.

Även när det gäller vad kandidaterna värderar högst i val av jobb har covid 19-pandemin inneburit omprioriteringar. Idag efterfrågas stabila arbetsgivare allra mest. På andra plats kommer företagskulturen och på tredje plats kommer en bra chef. 2019 låg god företagskultur och företagsvärderingar i topp, följt av en bra chef och flexibla arbetstider.

Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser

Läs också: De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Foto på Jeny Meira som häller upp öl bakom en bardisk
Karriär

Jény Meira blev hotellchef vid 25: "Jag tror på att manifestera vilja"

Från vikarie i receptionen till hotellchef vid 25 års ålder. Efter en ovanligt snabb karriärresa är Jény Meira inne på sitt sjunde år som chef för Hotel Carlia i Uddevalla.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte
Karriär

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du. 
Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Karriär

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.
Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Person på balkong som gör en jobbintervju online
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 7 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.