Efter Sanna Marin-debaclet: Får man egentligen festa som chef?

Party eller inte. Sanna Marins partytakter har skapat svallvågor långt utanför Finlands gränser. På sociala medier har den finska statsministern fått lika mycket kärlek och ”You go girl”-rop, som beskyllningar om droganvändning. Hur bör en chef bete sig på fritiden?

Ledarskap
Publicerad

Vad

En video med finska statsminister Sanna Marins festande med vänner har läckt - och utlöst massiva reaktioner.

Nytta

Det är inte självklart att en chefs privata förehavanden är just privata, menar ledarskapsexperten Alexander Holmberg.
Sanna Marin. Foto: TT + skärmdump Youtube

”Jag festade livat tillsammans med mina vänner. Jag har dansat och sjungit.” Det säger Sanna Marin inför en samlad presskår, rapporterar HBL, efter partyvideon som spridits och fått sociala medier att koka över.

Någon i bakgrunden i filmsnutten ropar möjligen ”mjölgänget” vilket tolkas som en syftning till kokain – och Sanna Marin låter sig drogtestas trots att hon gång på gång försäkrar att hon endast druckit alkohol.

För ledarskapsexperten, coachen och föreläsaren Alexander Holmberg handlar den senaste tiden händelser kring den finska statsministern om två världar som kolliderar:

Alexander Holmberg. Foto: Adam Falck

”Det finns så mycket att säga om det här. Vi ser en förhållandevis ung kvinna som är politiker på den här nivån och som dansar och uttrycker sig. Samtidigt som vi har män som krigar inte långt därifrån. Det är en metafor som är otroligt intressant. Jag tror att det här är en reaktion på manligt och kvinnligt. Det är gamla värderingar som möter nya”, säger han till Chef.

Privatliv som chef inte privat

När Chef med bakgrund av händelsen ställer följande fråga på Linkedin: ”Får man som chef festa egentligen”, med fyra olika svarsalternativ, blir responsen massiv. På mindre än ett dygn svarar cirka 4 000 personer. Närmare 95 procent väljer alternativet ”Ja, det är ju på fritiden”.

Men det är inte självklart att en chefs privata förehavanden är just privata, menar ledarskapsexperten Alexander Holmberg.

”Jag har i alla år proklamerat att man som ledare är ett föredöme. När man är ute med sina kollegor är man den första som ska hem. Som chef behöver man fundera på hur man uppfattas.”

Och tillägger därefter:

”Vi har precis kommit ur covid. Säg den människa som inte längtar efter att få dansa. Vi har det tufft med rådande krig och svajig ekonomi, ska man inte få dansa då? Det här är ett möte mellan gamla och nya värderingar kring vad man får göra i ett ledarskap och inte.”

Kärlek från massan

Någon som snabbt reagerade på uppståndelsen kring partyvideon är Louise Olsson, som leder och driver förändring på sin arbetsplats Resurs Bank.

I ett inlägg på Linkedin strax före helgen skrev hon bland annat: ”You go girl! Du har uppenbarligen redan visat världen vart skåpet ska stå, genom att bli en av världens yngsta regeringschef. Du är nog klok nog att avgöra när du kan ta en välförtjänt paus eller inte.”

Louise Olsson. Foto: Privat

Sedan tog det fart. I nuläget har inlägget tio tusentals reaktioner, flera hundra kommentarer och närmare hundra delningar.

När Chef ringer upp är Louise Olsson förvånad över den enorma spridningen. Hon berättar att när hon publicerar på Linkedin brukar hennes fokus ligga på frågor som berör självledarskap, förändring och att skapa nyans till aktuella händelser. I skrivande stund har ”You go girl”-inlägget 700 000 visningar.

”Det som fick mig att reagera var obalansen i nyheten. Varför blev det så skev vinkel, så himla fort? Det är klart att man både ska kunna vara ledare och människa. Att hon dansar är en icke-fråga. Samtidigt är det inspirerande att se hur många som samlats kring inlägget och hurrar för ett mänskligt ledarskap som hon nu blev lite symbolen för”, säger Louise Olsson till Chef.   

”Jäkligt bra fest”

Henrik Fexeus, mentalist och författare, har bland annat gjort sig känd för att analysera påverkan genom media, reklam, propaganda och memetik.

I ett inlägg på LinkedIn skriver han att han har kollat in statsministerns kroppsspråk i den video där hon lugnt och sansat tvingas förklara att det var en helt vanlig fest och att droger inte förekom. Där tycker han sig skönja ett leende för en bråkdel av en sekund.

Henrik Fexeus avslutar inlägget:

”Det sker helt undermedvetet och är bara helt kort, sedan är statsledaren tillbaka igen. Men uppenbarligen var det en jäkligt bra fest. Tillräckligt bra för att Sanna Marin, mitt i drevet, fortfarande minns sitt, um, deltagande med stolthet. Jag vet i alla fall vem jag tänker bjuda nästa gång jag fyller år.”

Scrollar man runt på sociala medier verkar team Sanna Marin helt enkelt vara i majoritet.

Ledarskapsexperten Alexander Holmberg vill ändå påminna om det ansvar som följer med ett ledarskap:

”Det går inte att säga att det jag gör på min fritid inte påverkar det jag gör i min roll som chef.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden