Andreas Kind, driftchef på Ohlssons AB

Driftschefen Andreas räddade medarbetarens liv – ”en självklarhet att agera”

Driftschefen Andreas Kind fick en dålig magkänsla när medarbetaren uteblev från jobbet. Han åkte hem till kollegan – och räddade hans liv.

Det var en morgon i slutet av april som driftschefen Andreas Kind blev orolig när en av hans medarbetare inte kom till jobbet. Den vanligtvis punktlige medarbetaren hade inte sjukskrivit sig och gick inte att nå på telefon.

“Det var inte likt honom. Han brukar alltid gå att få tag på, så jag fick en väldigt dålig magkänsla”, säger Andreas Kind på företaget Ohlssons AB, med ansvar för nio anställda som sysslar med avfallshantering och sophämtning i nordvästra Skåne.

Andreas Kind fortsatte att söka kollegan via hans jobb- och privatmobil, och även via Facebook, men utan resultat. Han bestämde sig då för att åka hem till mannens bostad.

”Jag hade hoppats att hans bil inte skulle stå på parkeringen. Men det gjorde den.”

Ingen av grannarna ville släppa in Andreas Kind i trapphuset. Genom glasrutan såg han ett anslag med ett telefonnummer till fastighetsförvaltaren, som ändå ordnade att porten låstes upp sedan Andreas Kind redogjort för läget.

”Jag sprang uppför trapphuset, bankade på dörren, ropade och ringde i mobilerna igen. Jag kunde höra hur det ringde inne i lägenheten, men fortfarande inget svar. Och då blev jag ju ännu mer orolig.”

Andreas Kind fick tag på medarbetarens pappa, bosatt inte långt därifrån. Tillsammans kunde de till slut ta sig in i lägenheten.

”Jag såg direkt att det inte stod rätt till. Jag hittade min kollega på sängen, i dåligt skick. Det gick inte att få någon kontakt, han verkade gå in och ur medvetande. Så jag ringde 112 direkt. Jag tyckte det dröjde fruktansvärt länge innan ambulansen kom, men när jag kollade efteråt tog det tydligen bara sju minuter”, säger Andreas Kind, starkt tagen av händelsen.

krise

Läs också: 8 steg: Så ger chefen stöd – till medarbetaren i kris

Medarbetaren hade drabbats av ett akut sjukdomstillstånd. Efter händelsen har Andreas Kind fått veta att mannen sannolikt inte skulle ha överlevt utan hans ingripande, eller om larmet till SOS dröjt en till två timmar till.

”För mig var det en självklarhet att åka hem till min medarbetare och undersöka vad som hänt, när jag så tydligt kände att något var fel. Nu hoppas jag bara på ett snabbt tillfrisknande. Givetvis vill vi ha tillbaka honom på jobbet så snart som möjligt”, säger Andreas Kind.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet på Linkedin. Ett inlägg om saken som delats av Thomas Svanberg, HR-chef på Ohlssons AB, har gillats av över 14 000 personer.

”Jag är oerhört stolt över den insats som Andreas gjort. För mig är detta det ultimata ledarskapet, att bry sig om och känna sina medarbetare så väl att man verkligen reagerar när något avviker. Den här händelsen är värd all uppmärksamhet”, säger Thomas Svanberg.

ikeachefen

Läs också: Ikea-chefen skänkte 50000 munskydd till sjukhus

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

whatsyourproblem_bjornhedensjo-1
Chefboken

Boken som gör dig till mästare på problemlösning

När du försöker lösa problem — ger du dig då på rätt problem? Har du och dina kollegor lagt ner själ och hjärta i något, bara för att efteråt upptäcka att det var fel sak? Då är du inte ensam. Hyllade boken ”What’s your problem?” ger cheferna nycklar till en strategisk superkraft — förmågan att faktiskt lösa rätt problem.

 

Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

chefboken-alltid-relevant-sammanfattning
Chefboken

Så håller sig chefer relevanta

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? I den nya boken "Alltid relevant" guidar digitaliseringsexperterna Ann Helenius och Per Mosseby chefer till vad som krävs för att hinna med i den nya verkligheten — och blomstra i den.
4-day-week
Chefboken

Inför 4-dagarsvecka och vinn i lönsamhet och engagemang

Att jobba fem dagar i veckan är gammalmodigt och hör till 1900-talet. Det är dags att tänka om och mäta de anställdas insats på vad de faktiskt gör på jobbet, inte hur länge de är där.

makthavare1800x1013
Ledarskap

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.
cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.