Direktören som vill vara kompis
Han är öppen som en bok och trampar emellanåt snett. Swedbanks koncernchef Michael Wolf vill gärna vara kompis med alla. Chef har testat direktören som ibland är för snäll.
Vissa nya chefer välkomnas med större famnar än andra. På Swedbank hoppas alla på att bli frälsta från ytterligare baltiska förluster, förlorade marknadsandelar och tvångströjor i form av statliga garantier.
Michael Wolf är för Swedbank vad Obama är för USA. En snygg kille som står för förändring och goda relationer.
Micke, som han föredrar att kallas, är också synnerligen populär inom den stora banken. Något han säkert är nöjd med. För relationer, goda relationer, är det allra viktigaste för Michael Wolf.
Swedbank har fått en Direktör Kompis.
Hierarkier är inte heller Mickes grej. Så helt tillfreds är han inte med att ärva företrädarnas stora hörnrum på bankens direktionsvåning, tolv trappor upp vid Brunkebergstorg i Stockholm.
När han intog sitt nya ämbete den första mars, drogs gardinerna framför glasväggarna i direktionsvåningen åt sidan. Atmosfären blev genast öppnare och mer uppsluppen än när hans företrädare, Jan Lidén, härskade där.
Här syns nu högste chefen ofta sittande på någon av sina närmaste medarbetares rum, med en prilla eller två under läppen – han är en inbiten snusare – och en kaffekopp i handen.
»Micke är väldigt öppen och lyssnande och har varit noga med att träffa många anställda för att bilda sig en egen uppfattning«, berättar en medarbetare på banken.
Om han fick som han ville skulle förmodligen inte bara atmosfären, utan även klädkoden vara mera informell. Han gillar inte slips och kavlar gärna upp skjortärmarna. Ertappas han med sådana anarkistiska fasoner offentligt får han dock en åthutning av sin media- och kommunikationsstab – det finns gränser för hur uppsluppen en bankdirektör kan vara, åtminstone offentligt.
Helst skulle han flytta till ett rum mitt i huset, mitt i informationsflödet. Han vill ha sitt öra nära organisationen – »det är där svaren finns«, säger han – och gillar att gå omkring och snacka med folk. Men en fullt så utsatt position tillåter inte bankens säkerhetsfolk.
Micke får därför nöja sig med att flytta om på direktionsvåningen så att han kan sitta mitt i det gäng som jobbar där, bankens ledning.
Han har också möblerat om i ledningsgruppen genom att byta ut folk och ge plats för nya nyckelspelare, de flesta hämtade från hans eget digra kontaktnät. Det finns säkert en och annan som känt sig trampad på tårna i den processen, men de som varit med ett tag är luttrade.
Hela betyget 33/40
Ledarstil: 5
Michael Wolf har en öppen, lyssnande och tillgänglig ledarstil. Är lättsam och informell, ger ett ärligt intryck och kan prata med alla. Har en tydlig kompass för vad som är rätt och fel. Samtidigt är han visionär, analytisk och snabbtänkt med fokus på långsiktighet. Har uttalad social talang och är närvarande och synlig.
Delegering:5
Delegerar mycket och gärna och får mycket gjort utan att slita ihjäl sig. Hans ambition är att medarbetarna ska våga ta egna beslut och han sätter tydliga regler och strukturer för att de ska kunna göra det. Wolf är ödmjuk och vet vad han kan och inte kan.
Beslutsfattande: 3
Fattar oftast snabba beslut. I vissa fall kan det gå lite väl snabbt, utan att han hunnit tänka efter. Wolf skickar ut försöksballonger, lyssnar på andra och tar till sig deras synpunkter, men är ingen kappvändare.
Rekrytering:4
Är en nätverkschef och en lagkapten besjälad av teamtanken. Ser till helheten och värderar samarbetsförmåga högt. »Är det här ett bra lag«, frågar han sig själv. Rekryterar helst personer som han känner, vet vad de går för och har förtroende för. Uppskattar dem som inte är auktoritetsbundna eller alltför respektfulla. Men könsfördelningen på ledande nivåer har inte förbättrats trots stora ommöbleringar.
Kommunikation: 4
Duktig på att kommunicera och mån om att alla ska vara välinformerade. Han är intresserad av andra människor, har ett enormt kontaktnät, både privat och professionellt, och är svåröverträffad när det gäller att använda varje tillfälle för att hålla det levande. Bloggar dagligen på bankens intranät. Wolf har inget pokerfejs, kroppsspråket skvallrar om vad han tycker. Det finns lägen när det inte är så bra att han är så öppen med vad han tycker, det händer därför att han trampar fel.
Konflikthantering: 3
Har självförtroende och inga problem med att bli ifrågasatt. Kan ge och ta argument och är inte rädd för att konfrontera, även uppåt. Han står dock inte ut med att det finns oklarheter eller fnurror på tråden, vilka omedelbart måste redas ut. Det kan leda till att han ringer upp reportrar för att förklara hur det ligger till – egentligen. Kan ibland vara för snäll.
Motivation: 4
Swedbanks vd har en förmåga att entusiasmera även när han säger en sak för elfte gången. Medarbetare som träffar honom »får en energikick«. Han ser och uppmärksammar människor omkring sig.
Personligt:5
För Michael Wolf är inte jobbet hela livet. Hans inställning är att om man ska göra ett bra jobb som chef så ska man leva ett vanligt liv också. Wolf är vänlig, charmig och lätt att tycka om. Ingen snobb, men lite fåfäng. Ser han en bild på sig själv i tidningen med påsar under ögonen, är han inte road.
Totalt: 33 poäng
Och att den förnyelse som kommit med Michael Wolfs ledarstil är uppskattad, det går inte att ta miste på.
»Han gav redan från början ett gott första intryck som prestigelös, en person man kan snacka med över en kopp kaffe. Lidén var mer boss«, säger en chef med många år i banken.
Om Swedbanks förre vd Lidén gärna gömde sig på direktionsvåningen och sällan kommunicerade internt, så är Micke desto mer närvarande. Han bloggar dagligen på bankens intranät, kommenterar vad som händer i banken, berättar vad han gör och kommenterar sådant som skrivs i media. Det är något av en kulturrevolution i den politiska och hierarkiska banken.
»Micke är en mer visionär ledare som också förmedlar sin vision, och han verkar ha en ambition att människor ska våga själva.«
Kommunikation är enligt många Chef talat med hans absolut starkaste sida. Han är inte bara öppen och lyssnande, utan en chef som har lätt att uttrycka sig och få folk med sig, både i enskilda samtal och inför en större publik.
»Han har en förmåga att entusiasmera även när han säger en sak för elfte gången«, säger en chefskollega.
Helst talar han utan skrivet manus.
»När han skulle presenteras som ny vd på en presskonferens fick han ett manus i händerna. Det var helt fel«, berättar en av hans nya medarbetare.
Historien om den öppne chefen känns igen. Micke har gjort det förr. När han blev chef för Skandia Tyskland 1999 – han har en österrikisk far och tyska är hans andra modersmål – kom han in som en frisk fläkt.
»Han slängde slipsen, införde du-reform och kavlade upp skjortärmarna. Han satt i ett öppet landskap och införde ett mycket modernt svenskt ledarskap. Informellt till skillnad från det formella och hierarkiska tyska ledarskapet. Han ändrade hela sättet att jobba«, säger en kollega från den tiden.
Skandia röstades fram som den bästa arbetsplatsen i Tyskland två år i rad. Michael Wolf var så omtyckt att hans medarbetare var livrädda att de skulle få en tysk chef igen när han – på egen begäran – återvände till Sverige. Att han dessutom åstadkom ett strålande resultat gjorde inte hans popularitet mindre.
Flera medarbetare, både i Swedbank och från Michael Wolfs tidigare karriär, ser honom som en utpräglad nätverkschef.
»Han är duktig på att sätta ihop team. Men i en modern nätverksorganisation får ingen bli för stark eller sticka ut för mycket, då stoppar man flödet. Han är mån om att själv inte vara den som är för stark.«
Michael Wolf har också ett omvittnat stort personligt nätverk – både professionellt och privat – och sägs utnyttja varje ledtid för att hålla alla kontakter levande, gärna via mobil, sms och e-post. Att nätverka och hålla sig väl med omvärlden sägs vara en av hans starkaste sidor – men kanske också hans svagaste …
»Han är väldigt människoorienterad, vill vara omtyckt av alla och har svårt att slå sig till ro om det finns en fnurra på tråden. Då vill han reda ut det direkt«, säger en tidigare medarbetare.
En person som följt Michael Wolf på lite avstånd menar att han kan var lite för snäll.
»Han sparkar inte någon, även chefer som borde bort har fått stanna kvar.«
Hans omvittnade öppenhet har också skapat en del osäkerhet i Swedbank, en organisation som är starkt styrd av dokument och regler och där man varit van vid en helt annan ledarstil.
»Micke skickar ofta ut försöksballonger, och testar idéer för att se om de håller. Han lanserar en idé och ser hur den landar«, säger en nära medarbetare som inte precis varit van vid att en koncernchef är så öppen med hur han tänker innan beslut har fattats.
En annan egenskap som tycks bekymra både hans tidigare och nuvarande chefskolleger är att Wolf saknar pokerfejs och ibland avslöjar sig själv genom sitt kroppsspråk.
»Han har ingen hög integritet, och är inte en person som har hemligheter. Det är på gott och ont. Det finns lägen när det inte är så bra för en chef att vara så öppen. Det händer att han trampar fel, att han petar för mycket när det finns oklarheter«, säger en chefskollega.
Han är också mån om bilden av sig själv i media – bokstavligen då han är fåfäng nog att inte gilla foton där han har påsar under ögonen – och vill gärna »peta« så att bilden blir »rätt«. Både bankens egen kommunikationsavdelning och ett antal tidningsredaktioner har kontaktats av Wolf när han ansett att något inte stämt med hans egen uppfattning.
»Han kan ha synpunkter på en rubrik på vår egen hemsida eller i Dagens Industri. Då ringer han och vill förklara och be dem ändra rubriken och säger att ’så där var det väl inte’«, säger en medarbetare.
»Det är inte alltid så lyckat och jag har vid flera tillfällen uppmanat honom att inte ta kontakt«, menar en tidigare chefskollega.
Behovet av att styra upp så att det blir »rätt« sägs bero på att han gillar ordning och reda – och därmed också att städa efter andra. Även på Skandia ingick han i den städpatrull som skulle tvätta bort den förlorade hedern och återskapa det goda ryktet. En erfarenhet han säkerligen har nytta av i dag.
»Han vill ha systematik, tydliga regler och en tydlig struktur, så att medarbetarna kan fatta rätt beslut själva utifrån bankens vision«, säger en medarbetare.
Och delegerar han en fråga, då gör han det fullt ut.
»Därför får han också mycket gjort utan att slita ihjäl sig«, konstaterar en tidigare chefskollega.
Han är känd för att använda sin tid väl. En förmåga som varit avgörande för hans privatliv. Michael Wolf är mån om sin familj och vill vara en närvarande pappa. Och han lyckas med det, även om det inte varit helt okontroversiellt alla gånger.
»När Micke var chef för Skandia Europa och Latinamerika var miljön internationell. Då var han nyskild och kunde gå hem klockan fyra för att hämta sina tvillingar de veckor de bodde hos honom. Sedan jobbade han hemma på kvällen. Det var en och annan som höjde på ögonbrynen«, säger en kollega från den tiden.
Han är fortfarande noga med att gå hem i vettig tid när han har tvillingarna hos sig. Då jobbar han till sex och säger nej till kvällsaktiviteter.
Han kan prioritera barnens brännbolls- eller fotbollsmatcher – även om han pratar i mobilen under tiden. Och det händer att han tar med något av barnen till jobbet.
»Mickes inställning är att om man ska göra det här jobbet bra så ska man leva ett vanligt liv också«, säger en av hans medarbetare.
Han är mycket social och umgås ofta med andra ur näringslivets jet-set, som till exempel sina grannar på Solsidan, den fashionabla delen av Saltsjöbaden. Wolf och sambon Lotta Leuckfeld spelar till exempel dubbel i tennis mot grannarna, den omstridde finansmannen Christer Gardell och hans fru, och det sägs ha hänt att de vunnit.
Paret Wolf-Leuckfeld hyrde också huset bredvid kompisarna Johan och Jessica Staël von Holstein i fashionabla Falsterbo på somrarna, innan de köpte ett fritidshus för fem miljoner kronor i skånska Mölle.
Själv växte han upp i stockholmsförorten Enebyberg som äldst av tre söner. Med ett slutbetyg på 2,8 från gymnasiet var det inte tal om Handelshögskolan. I stället blev det en civilekonomutbildning vid Stockholms universitet. Därefter började han som trainee på SEB 1985, där han stannade i tolv år.
De stora karriärkliven mot toppen tog han på Skandia, där han hade ett flertal ledande befattningar under åren då Skandias ledning lade grunden till de bonus-excesser som sånär skulle sänka bolaget.
När Michael Wolf lämnade Skandia i Tyskland och kom hem till Sverige 2002 pågick skandalen med bonusarna för fullt. Klart är att han tidigt såg riskerna med att som Skandia basera bonusprogram på annat än vinsten. I Skandia Tyskland hade han byggt ett helt annat system.
»Han har en moralisk kompass och var en av dem som drev på för att få stopp på de excesser som pågick«, säger en kollega från den tiden.
Wolf ledde det som kallats den »interna bekännelserörelsen«. Han gick öppet ut och berättade vilka bonusar han fått och att han tyckte att andra chefer skulle göra detsamma. Men det föll inte i god jord inom bolaget.
»Han var naiv som trodde att alla var lika villiga till öppenhet och att betala tillbaka som han själv. Det tog hus i helvete«, säger en person som följde skandalen på nära håll.
Det sägs att han betalade tillbaka en del av sina egna bonusar. Så var också Wolf tongivande inom Skandia under den tiden och tippad som blivande vd.
Men så blev det inte.
I stället lät han sig lockas till vd-stolen på Intrum Justitia av kompisen Gardell. Efter bara ett år kallade Swedbank.
Trots alla positiva röster finns det också de som undrar om Michael Wolf verkligen har det som krävs på den här nivån, med så omfattande problem och utmaningar som Swedbank står inför.
»Micke är ett oprövat kort på den här nivån. Det finns de i banken som ifrågasätter om han kommer att klara av att leda en så stor organisation«, säger en medarbetare som verkat länge i banken.
»Nu gäller det att bevisa att den nya affärsmodellen håller. Konjunkturen gör det svårare när det gäller att sälja in den. Frågan är hur uthållig Wolf vågar vara.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.