Digitalisering handlar om människor

Hur ska traditionella företag överleva när unga företag snabbt hittar digitala lösningar för att möta kundernas behov? Det räcker sällan att förbättra produkten eller fokusera på ny teknik.

Verksamhetsutveckling
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Digitaliseringens utmaningar handlar mer om ledarskap, strategi och organisation. Det skriver Patrik Widlund i boken Digital transformation – strategier för affärsutveckling.

I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson hans verktyg och råd för smart digitalisering.

De senaste tio åren har den digital utveckling gått extremt fort. Kunderna har allt högre förväntningar – det ska gå snabbt, vara enkelt, tillgängligt och billigt. Skillnaden mellan traditionella aktörer och digitala aktörerna växer. Många företag har redan blivit förlegade och utkonkurrerade av nya, mer moderna. Det är uppenbart att många behöver öka takten i förändringsarbetet om de ska finnas kvar i framtiden.

Det handlar om att utveckla entreprenörskulturen i traditionella organisationer, skriver Patrik Widlund. Patrik har varit VD för bland annat Forma publishing Group och LRF Media och CFO, på IDG. I dag jobbar han som managementkonsult. I boken visar han hur du startar upp med att kolla av nuläget innan du sätter strategin och börjar med innovationer. Sedan ger han verktyg och råd om hur organisationen och ledarskapet ska fungera för att digitalisering och genomförandet ska lyckas.

 

Vem ska läsa boken?

Den vänder sig särskilt till chefer som jobbar i mer traditionella organisationer som behöver förnyelse, men också de som är på väg bort från det mer hierarkiska tänket mot ett mer agilt företagande och ledarskap.

Hur kan jag som chef använda boken?

Den är full av smarta råd, tips och konkreta verktyg och fungerar för alla som är på väg in i eller är inne i en process av digitalisering. Den kan därför fungera både som inspiration och konkret handbok.

Vilka konkreta råd tyckte du var mest användbara?

Att de flesta företag och organisationer behöver bli mer agila är nog flertalet överens om. Därför var det spännande med de konkreta råden om hur man jobbar med allt från strategi och ledarskap till ökat kundfokus.

Vilket var det bästa ledartipset?

Mycket var välbekant, som att skapa tillit, ge feedback och hitta drivkrafter med mera, även om jag tror alla behöver påminnas om det. Roligast var tipset om att dela in alla projekt i mindre delar och konkret testa hypoteser.

Hinner du inte läsa en hel bok?

Chefboken är din smarta genväg! Vi vet att du vill hålla dig uppdaterad men att tiden inte räcker till. Boktraven på sängbordet bara växer. Med Chefboken får du sammanfattningar av böcker som får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden