Hemmakontor med dator, lampa, kaffekopp, krukväxt oxh utsikt

Det här ansvarar du för som chef – i hemmajobbarnas arbetsmiljö

Som arbetsgivare ansvarar du för arbetsmiljön även när dina medarbetare jobbar hemma – men vad innebär det egentligen? Och hur ska det gå till?

Under vårens turbulenta coronaperiod fick många börja jobba hemifrån från en dag till en annan. Att sköta sina arbetsuppgifter från köksbordet eller ett hörn i sovrummet med familjen i bakgrunden blev plötsligt vardag – något som för många chefer och ledare var en svår nöt att knäcka. Som arbetsgivare ansvarar du nämligen enligt arbetsmiljölagen för arbetsmiljön även när dina medarbetare jobbar hemma.

Minke Wersäll är sakkunnig inom ergonomi och jämställdhet på Arbetsmiljöverket, och kommenterar saken i DN:

– Det var en märklig situation när alla plötsligt skulle börja arbeta hemifrån i mars. Det innebar att det blev svårt för arbetsgivaren att göra riskbedömningar och vidta åtgärder.

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar finns beskrivet i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, och gäller såväl psykisk ohälsa och ergonomi som arbetsplatsens utformning för hemmajobbare.

I en undersökning från DN/Ipsos tycker 52 procent att det är positivt att jobba hemifrån, men 5 procent svarar just att arbetsmiljön och ergonomin blivit sämre.

Karin Lundin är chefsjurist på fackförbundet Akacia, och menar i samma artikel att den anställde har en skyldighet att berätta om något är fel i arbetsmiljön:

– Vi har nog alla insett att det är ohållbart att jobba från en köksstol hela tiden. Förr eller senare får vi ont i kroppen. Samtidigt kan inte chefen åka hem till alla och kontrollera deras arbetsmiljö. Här är det viktigt att du talar om för arbetsgivaren att du har ett problem, säger hon.

distansarbete

Läs också: Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Att komma ihåg att ta pauser, röra på sig och att ha bra arbetsverktyg är viktiga delar i arbetsmiljön både på kontoret och hemma. Utöver det kan enskilda medarbetare ha olika behov och önskemål.

Gunnar Sundqvist är utredare på Sveriges kommuner och regioner (SKR) och säger till DN att kommunikation kring medarbetarnas behov är viktigt.

– Det gäller att ha en pragmatisk inställning och lösa problemen med en dialog. Till exempel kan arbetstagaren ha en webbkamera och visa hur den sitter där hemma, säger han.

Fakta: 5 tips för bättre arbetsmiljö

Person med dålig hållning som sitter på sitt hemmakontor med datorn på en stol

1. Skapa en samverkansgrupp
Oftast består den av arbetsgivaren, skyddsombuden och fackliga representanter.

2. Ha regelbundna samtal med dina medarbetare
Fråga hur dina medarbetare mår, både psykiskt och fysiskt. Hinner de ta bensträckare? Sträcker de på sig? Hur fungerar skrivbordet? Dessutom kan det vara läge att skapa en checklista med tips på hur alla kan arbeta ergonomiskt.

3. Visa hemmakontoret digitalt
Tillsammans kan ni vidta åtgärder om det behövs. I bland kan parterna behöva mötas på mitten i en lösning.

4. Ytterligare hjälpmedel
Vid frågor om en extra stol, bord eller datorskärm får du som arbetsgivare göra en diskbedömning och se om den anställda har särskilda behov som gör att den behöver utrustningen.

Källa: DN

nyttjobb-4

Läs också: 6 avgörande områden – för en god arbetsmiljö

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

En grupp unga människor arbetar på ett kontor.
Arbetsmiljö

Så många kan tänka sig jobb utan kontor

Kontoret kan ha spelat ut sin roll som en nödvändig del av arbetslivet. Det hävdas av molntjänstföretaget Citrix, som stödjer sig på en enkät av Sifo.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Kvinna sitter i en soffa med en dator i knäet.
Arbetsmiljö

Facebook inför friare arbetstider – med tuffa villkor

Facebook erbjuder nu sina medarbetare en permanent möjlighet att fortsätta jobba på distans även efter pandemin. Men i själva verket är erbjudandet starkt begränsat.

Ett kontor där några få människor arbetar, som i övrigt är tomt.
Arbetsmiljö

Fem utmaningar inför höstens hybridkontor

Hybridkontoret kan bli en ännu större utmaning än när alla jobbar på distans. Det gäller att få alla att känna sig lika delaktiga – oavsett om de är på plats eller inte. 

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Elaine Eksvärd, retorikexpert
Arbetsmiljö

5 misstag du ska undvika på videomötet

Dålig digital mötesteknik är det snabbaste sättet att trötta ut människor. Det menar retorikexperten Elaine Eksvärd. "Därför behöver vi identifiera och ta bort de element som missgynnar våra digitala arbetsklimat", säger hon. 
HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Doftljus från designbyrån R/GA:
Arbetsmiljö

Saknar du doften av varm skrivare och kontor? De här doftljusen är för dig

Ett syrefattigt grupprum efter en lång workshop, eller en bunt papper som fortfarande är varm efter utskriften – det är två av dofterna i den nya doftljuskollektionen som får oss att minnas kontoren.