marika-ronthy

”Det finns ingen tid för coachande ledarskap”

Varför ska jag som chef läsa din bok?
”För att få inspiration att se på ledarskapet med nya ögon. Du kan få praktiska tips om hur du kan utveckla din egen ledarintelligens. Men också ledarskapets intelligens”, säger Marika Ronthy.

Vad är skillnaden?
”Ledarintelligens är alla dina förmågor som du kan utveckla inom din rationella, emotionella och själsliga intelligens. Ledarintelligens är alltså sådant som finns inom dig själv. Ledarskapets intelligens är det som du använder när du samspelar med din omgivning och närmast med dina med-arbetare.”

Du har varit ledarutvecklare i 30 år. Vilken är den största skillnaden mellan då och nu?
”Bekräftelsebehovet 
har förändrats. Det har i och för sig alltid 
funnits, men den generation som växer upp i dag har ett väldigt stort bekräftelse-behov och vill ha kommunicerande och närvarande chefer.”

Hur bra är chefer på att hantera mixen av coachande ledarskap och resultat och leverans – mjukt och hårt?
”Det finns inget utrymme för coachande ledarskap i en tid där kraven på snabbhet och leverans ökar. Många chefer vill vara coachande men de får dåliga förutsättningar för att vara det. När skruvarna dras åt ökar rädslan och kontrollen tilltar och då tror man att lösningen ligger i färdigtänkta modeller och snabba lösningar. Börja fråga vad som ger dig mening. Vad vill du bidra med, för vem och varför? Vi lever i en oviss tid och står inför ett stort skifte med krav på ett nytt ledarskap. Vakna upp och se alla möjligheter.”

Hur då?
”Bli medveten genom att stanna upp och reflektera över vad du gör och hur du egentligen vill vara i din chefs – och ledarroll. Arbeta med dialog som betyder att tänka tillsammans, något som behövs än mer idag än i går.”

Går det att göra en hård chef mjuk?
”Har man ett starkt ego och sug efter makt har man dåliga förutsättningar. Då krävs det jobb. En coachande ledare gör sitt bästa jobb när den kan minska sitt ego, vara prestigelös och lyfta fram gruppen.”

Relaterade artiklar

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
spielberg
Motivation

Därför var Steven Spielbergs Harvard-tal årets chefigaste

Sök ditt syfte i världens smärta. Det var Steven Spielbergs huvudbudskap när han talade för Harvards avgångsklasser 2016, ett framträdande som gav stående ovationer. Låt dig inspireras av budskapet – eller varför inte härma dessa tio knep om du själv ska hålla ett inspirerande tal.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
forma
Delegering

Så låter Google medarbetarna forma sina jobb

Forskning visar att den som får påverka sina arbetsuppgifter och delvis utforma sin egen tjänst är gladare och mer effektiv på jobbet. Dessutom är flexibilitet ett naturligt inslag för att främja innovation. På engelska kallas metoden job crafting.
chef-tillit
Motivation

Så får du andra att lita på dig

Vill du öka tilliten i ditt team? Börja med dig själv! Här är tre beteenden och goda vanor som du kan anamma direkt.