Den svenska chefen: Ett skämt

På väggen i Oves rum hänger en inramad bild där han spelar golf med före detta arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin. Deras vänskap är inte något man skojar om på Kontoret, eftersom den moderate politikern är något av en förebild för Ove.

Själva personen Ove kommer från megasuccén Solsidan, i TV4, rollfiguren vandrar alltså mellan två humorprogram. Inredningsdetaljen med Littorinfotot säger en hel del om Oves ledarskap i den svenska versionen av The Office (på svenska: Kon­toret). Ove är helt renons på fingertoppskänsla och omdöme. Som ni kanske minns lämnade Sven-Otto Littorin sin post som arbetsmarknadsminister sommaren 2010 då det publicerats uppgifter om att han köpt sex. Av alla chefer som existerar i denna värld kan man tycka att det finns en uppsjö att välja mellan som föremål för en idolbild.

Henrik dorsin beskriver Ove som en chef med ett djupt behov av att bli älskad. Han lägger hellre en timme på att förbereda ett spex till personalfesten än att fundera över verksamhetsplanen. I hemlighet när han en dröm om att bli komiker.

”Problemet med Ove är att han är fel man på fel plats. Han borde inte vara chef. Inte för att han är elak, utan för att han så gärna vill vara kompis med sina medarbetare. En chef som vill vara kompis och samtidigt måste ta obekväma beslut är en väldigt dålig kombination. Man kan inte, som Ove, först berätta att det är dags för neddragningar och sedan dra ett skämt.”

I några meningar fångar Henrik Dorsin ett av de vanligaste chefsproblemen. Att skilja på chefsrollen och kompisrollen, särskilt om man tidigare varit kolleger, är inte bara ett problem, det verkar som om det blir mer och mer vanligt. Men Henrik Dorsin tror inte att svenska chefer kommer att bli provocerade av Kontoret.

”Serien är så allmängiltig och Ove är en så etablerad karaktär att folk inte kommer att känna sig träffade. Det är han som är problemet, inte svenska chefer.”

I arbetet med att skriva manus till Kontoret har Henrik Dorsin hunnit fundera en hel del över svenskt ledarskap och spelet på arbetsplatsen. Han tycker att det är enkelt att hitta fenomen att parodiera. Ett som han tänker på är den stela och byråkratiska stämning som vilar som en våt filt över svenska kontor. Ett annat är lagen om anställningsskydd. LAS? Ja, du läste rätt. Henrik Dorsin tycker att lagen är en humoristisk guldgruva, på grund av vad den får för konsekvenser.

”Chefer här i Sverige sitter ju rätt säkert. Det är roligt att skämta om. Det krävs ganska mycket för att man ska få sparken. I Kontoret kan man fråga sig varför Ove egentligen får vara kvar? Han går ju över alla gränser. Samtidigt levererar han. Det är överskott varje år. Därför bryr man sig inte så mycket om att det kommer klagomål från personalen på att han inte respekterar deras privatliv.”

Det finns vissa likheter mellan Ove i Kontoret och Lena Endres karaktär,­ coachen Carina Lind i SVT:s serie Coacherna. Båda är övertygade om sin egen förträfflighet och delar gärna med sig av sina livsvisdomar. Carina Lind är sjuksköterska i grunden, men utbildade sig till coach efter att hon gått in i väggen. Nu är hon ute på ett korståg där ska hon frälsa Sverige med sina aforismer och klämkäcka råd. På tre år har hon gett ut tre böcker, flera skivor och dessutom blivit utsedd till Sveriges bästa coach tre gånger.

Coacherna
Lena Endre suckar när hon ska beskriva sin rollfigur.
”Hon är så nyfrälst och använder sin coachvokabulär i alla möjliga sammanhang. Hon tycker att hon har svar på allting. Ändå brakar det samman i hennes eget liv med jämna mellanrum. Men även det vänder hon till något positivt och säger ‘att må dåligt är en bra början!'”

Lena Endre valde att medverka i tv-serien eftersom hon är nyfiken på den stora coachvågen som sköljt över Sverige de senaste åren. Livscoacher, karriärcoacher, träningscoacher, chefscoacher. Oavsett inriktning eller bransch finns det någon som kan leverera snabba svar på komplicerade frågor.

”I dag finns det större krav på chefer, och alla andra människor, att man ska vara lycklig. Framför allt känner vi att det är vårt eget fel om vi inte når dit. Budskapet­ är att om du inte trivs med ditt liv är det upp till dig att ändra det så att det blir bra.” Men i grunden tycker Lena Endre inte att man enbart kan lägga skulden på coacherna.
”Hela samhället är så här. Det är som om att det har gått upp för oss att ett genomkommersialiserat samhälle inte var så bra. Därför försöker vi krydda upp det med lite andlighet, coachning och aforismer.”

Lena Endre har tidigare lärt ut scenframställning för chefer under sin tid som handledare på Akademin för det uttrycksfulla ledarskapet. Hon upptäckte då att många chefer var livrädda för att ställa sig framför en publik. Hon tycker att det är viktigt att man kan bottna i sig själv för att bli tydlig på scen, både som chef och skådespelare.
”Många tror att skådespeleri handlar om att förställa sig och låtsas. Men i grunden är vi alltid sanningssökande. Därför var det så märkligt när jag träffade cheferna, för det var så många som var så långt bort från sig själva och ändå satt på så höga positioner.”

För många chefer kan det vara just det glappet man vill diskutera hos en coach. Hur mycket av mig själv vågar jag blotta? Hur är jag professionell och ändå personlig? Lena Endre tycker inte att det är konstigt att många chefer vänder sig till en coach för att få hjälp att hitta svaren.
”Vem ska de annars prata med? De förväntas vara fulländade. I dag får man inte göra fel som chef, för då slaktas man i media. Och om man visar sina svagheter för någon inom organisationen kan det också vara riskfyllt.”

Chefen ove i Kontoret har inte svårt för att visa vem han är. Han älskar att skämta och peppar gärna sina medarbetare med bus och practical jokes. Henrik Dorsin erkänner att han själv har lite av Oves vilja att bli omtyckt och stå i centrum.
”Till skillnad från Ove har jag självinsikt och hushåller med mina skämt i sociala sammanhang. Men annars är våra känsloliv ganska lika. För mig är det absolut en drivkraft att bli bekräftad. Jag vill att folk skrattar med mig. Men jag tycker det är ­jättejobbigt när folk skrattar åt mig, exempelvis när jag snubblar på en trottoarkant på stan. Då har jag inte kontroll över skratten”, säger Henrik Dorsin.

När Ove blir föremål för skratt, eller hamnar utanför gemenskapen, har han alltid en förklaring. I hans värld är han den optimala fadersfiguren för sina med­arbetare. Därför blir han inte ledsen när de medvetet struntar i att bjuda med honom på en after work.

”Då drar han en parallell mellan sig själv och Barack Obama. Klart att att Obamas medarbetare inte skulle ta med honom på en pubrunda. Det skulle ju bara leda till konstig stämning om de umgicks utanför Vita Huset …”

Henrik dorsin har ännu inte någon erfarenhet av att leda andra. Men han har funderat på att börja regissera, eftersom han har en rad idéer som han vill förverkliga. Chefsrollen både lockar och skrämmer, särskilt eftersom han är så mån om att bli älskad. Dessutom innebär chefskap att man måste ställa sig lite utanför gemenskapen, något som Henrik Dorsin tycker är obehagligt.

”Vill man bli regissör måste man klara av att inte bli omtyckt av alla. Som skådespelare vet jag att det är lätt att känna sig otillräcklig när man inte får till det, och då måste man ha regissören att kanalisera sin ilska på. Jag har under en längre tid varit konflikträdd så det har inte varit aktuellt för mig att ta ledarrollen. Min konflikt­rädsla är något jag måste komma över, annars kan jag inte vara chef.”

Men innan han börjar fundera på en chefskarriär ska han ta emot svenska folkets­ reaktioner på Kontoret. I vår sänds åtta 22-minutersavsnitt fulla med scener som förmodligen kommer att få dig att tycka att du är (eller har) en ganska an­ständig chef.
”Kontoret är säkert en ganska obehaglig värld för många, den ligger alldeles för nära verkligheten. Det finns sällan en läxa att lära sig, det är inte som i Solsidan där ett avsnitt kan sluta med att de sitter och njuter tillsammans. Kontoret är mer som livet är på riktigt.”

Relaterade artiklar

Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!