Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

De viktigaste lärdomarna att ta med sig från Chef 2022

På scen: några av Sveriges tyngsta ledarskapsprofiler som delar med sig av trendspaningar och insikter. Eventet Chef 2022 blev en energisprakande tillställning för alla som jobbar med ledarskap. Här är några av lärdomarna.

Ledarskap
Publicerad
FOTO: KARINA LJUNGDAHL

En dag av, med och för chefer – Chef 2022 blev en både lustfylld och tankeväckande galaföreställning på anrika Vasateatern i Stockholm, där några av Sveriges tyngsta namn inom ledarskap tog plats uppe på scen. Inför en stor publik både på plats och digitalt delade Spotifys CHRO Katarina Berg, ÖB Micael Bydén, Mouna ”dr Mouna” Esmaeilzadeh, Googles Sverigechef Anna Wikland och många fler med sig av sina insikter och tankar kring ledarskap i vår oroliga och händelserika tid. Här är några av dem:

”Orka lyssna! Det är många trötta, oroliga människor där ute, nu efter pandemin. Att chefer är både exekutiva och empatiska är viktigare än någonsin.”
Lena Lid Falkman, lektor i arbetslivskunskap, Karlstads universitet.

”Pandemin har nog lärt oss att tänka mer finskt: Det kan alltid bli värre. Samtidigt märkte vi att världen trots allt inte gick under. Många chefer, medarbetare och medmänniskor har börjat fundera på vad som är verkligt viktigt i tillvaron, och för kanske första gången börjat värdera tid mer än pengar. Fler vill vara där de faktiskt kan göra något värdefullt.”
Micael Dahlén, ekonomiprofessor Handelshögskolan i Stockholm.

”Bekräfta oron. Det är okej att vara orolig i dag. Det är väldigt mycket information som cirkulerar där ute – ta till er den ni kan faktagranska. Om ni är osäkra: ta inte med den informationen i er bedömning. För den framför allt inte vidare.”
Micael Bydén, överbefälhavare.

”Ta dig tiden att vara chef. Lyssna på dina medarbetare och var tillgänglig – det är en framgångsfaktor. Ett gott ledarskap sprider sig.”
Sofie Johanson, affärsutvecklingschef Brilliant Future.

”Kommunikation, kommunikation och kommunikation. För oss var det verkligen en framgångsfaktor under pandemin.”
Katarina Berg, CHRO, Spotify.

”Som chef behöver man alltid förhålla sig till risk. Men extremt ofta handlar det om upplevd risk, snarare än reell: man dör inte. Och så är det med entreprenörskap också. Bättre att göra det som är rätt och bra, än värja sig mot det som är fel.”
Mouna Esmaeilzadeh, hjärnforskare och entreprenör.

”Framtiden, kan vi misstänka, kommer ställa krav på oss att jobba och utvecklas snabbare. Vilket kräver talang, och alla talangers tankar. För att kunna ta vara på allt det, måste chefen vara inkluderande, stödjande och rättvis. Handen på hjärtat, är vi det när våra medarbetare kommer med nya idéer och tankar? Människor blir frustrerade när de inte blir tagna på allvar. Men när de blir det, främjas både hälsan och utvecklingen.”
Faysal Rawandozi, chefspsykolog Feelgood.

”Varje år kan vi gratulera Anders. För Anders är det vanligaste namnet i börsens toppskikt, styrelser, ledningsgrupper och på vd-poster”.
Maija Inkala, talessperson stifelsen Albright.

”Vi måste hela tiden vara öppna för världen utanför våra organisationer, för att veta vad vi ska göra inom våra egna. Vad händer i omvärlden? Sätt Omvärlden som första punkt på agendan, i styrelse- och ledningsmötet.”
Pär Lager, lärandeexpert.

”Jag är imponerad över människors förmåga att ställa om till nya situationer. I mitt eget ledarskap har jag hittat nya sätt vara inkluderande, engagerande och se människor. Att sätta tydliga mål har blivit ännu viktigare när man inte ses hela tiden.”
Anna Wikland, Googles Sverigechef.

”I genomsnitt tar det 287 dagar innan en cyberattack blir upptäckt och attackerad. Följden av en cyberattack kan bli upp till 30 gånger så kostsam att hantera än vad som investeras i att försöka förhindra den.”
Alexander Westerling, vd Helo och Pulsen Integration.

Den typ av chef som rekryterarna letar efter, är de som kan attrahera och engagera i hybrida arbetssätt. Chefer som ligger nära det sociala – psykologin blir bara viktigare i näringslivet. Liksom förmågan att hantera förändring.”
Henrik Martin, vd Stardust Consulting.

”När det skaver, när man inte känner lust eller engagemang. När man inte känner det inre glittret – då är det dags att byta jobb.”
Lisa Rosengren, karriärrådgivare.

”Det går inte att karriärplanera. Det går bara att kompetensplanera. Själv måste jag lära mig något nytt varje dag.”
Lena Olving, styrelsearbetare och tidigare börs-vd.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden