hr-logner-illustration
Illustration: Sanna Mander

De fem största lögnerna från HR-avdelningen

I bloggen HR Capitalist listar Kris Dunn fem lögner han ser inom HR. Inte nog med det. Han avslöjar också (den provocerande) sanningen bakom dem.

Sitter du på en HR-avdelning som predikar jämlikhet, prestationsfokus men samtidigt balans i livet? Det är kanske dags att reflektera över hur det ser ut i praktiken. Kris Dunn, HR-chef för rekryteringsföretaget Kinetix, har på bloggen the HR Capitalist listat de fem största lögnerna inom HR och vilken sanning som egentligen ligger bakom.

Lögn 1: ”Vi är alla jämlika”
Alla anställda, oavsett bakgrund, ska ha lika möjligheter att lyckas inom företaget. Och det kan mycket väl vara en sanning men den räcker inte hela vägen. För när en individ presterar mer och bättre än en annan, då är de två inte längre lika mycket värda när det kommer till bidrag till organisationen.

Sanning:
Alla är vi jämlika som människor. Och att leverera resultat kan göras fritt från fördomar, förutfattade meningar om kön, etnicitet och ålder. Men sanningen är att alla inte är jämlika som anställda när det kommer till resultat. Alla rankas efter vad vi bidrar till organisationen. Beslut fattas och färgas av resultat och vem som bidrog mest till det.

Lögn 2: ”Vi vill bara ha A-spelare i företaget”
A-spelare anses vara de bästa personerna eftersom de är talangfulla, engagerade och verkligt dedikerade till företaget.  Vissa företag går så långt att säger sig bara vilja ha A-spelare på grund av deras skarpa, snabba och flexibla prestationer.

Sanning:
Ett företag med bara A-spelare fungerar inte. Visst, ju mer engagerad din personal är desto bättre är det. Men verksamheten överlever inte utan de som kommer till jobbet och ”bara” gör det.

Lögn 3: ”Presterar du betalar vi”
Alla medarbetare älskar löneökningar och chefer vill gärna ge ökningarna till personer som gör klockrena prestationer. Det ställer till problem i dagens kostnadseffektiva samhälle: får en mer måste andra få mindre.

Sanning:
Både HR och du som chef letar hellre fram obudgeterade pengar för att belöna en topprestation än att tala om för de genomsnittliga anställda att de inte får någon löneökning i år (det är nämligen vad som krävs om man vill implementera ett ”lön efter prestation”-system”).

Lögn 4: ”Vi vill ge alla anställda rejäla förmåner”
Träningskort, försäkringar och bidrag till sjukvård: förmånerna är många och varierande. Och lögnen? Den består i att företagen betalar för att ta hand om individerna men utan att kräva av de anställda att de ansvarar för sin egen hälsa.

Sanning:
Förmåner kostar pengar och företagen bortser ofta från det faktum att individen är den som är ansvarig för sin egen hälsa. Kan företaget förändra de anställdas dåliga beteenden? Förmåner erbjuds för att omvärlden kräver det och företaget vill locka tills sig de bästa talangerna på marknaden.

Lögn 5: ”Vi på HR är ansvariga för arbets- och livsbalansen för alla anställda”
Enligt Kris Dunn är balansen mellan arbete och livet ett av de eviga stora diskussionsämnena inom HR vars företag försöker hantera en kaotisk och ständigt varierande arbetsmarknad vars bemanning bekostas av just intäkter.

Sanning:
Det är individen som är ansvarig för sina egna beslut om balansen mellan arbete och det övriga livet. Den som vill ha befordringar, pengar och ansvar måste jobba hårdare än de runt omkring sig för att få det.

Relaterade artiklar

Bild på Cecilia och ökningen i siffror.
Verksamhetsutveckling

Chef ökar – igen!

På en tuff mediemarknad hör Chef till de tidningar som ökar, visar nya siffror från Orvesto Konsument.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Illustration med en stenåldersmänniska som håller upp en stenplatta där det står Agil.
Verksamhetsutveckling

Gå inte vilse i ledarskapsfluffet

Tjusiga ledarskapsteorier är ofta svåra att leva upp till i praktiken. Det är dags för en mer realistisk och konkret syn på ledarskap, menar två forskare.
Cissi Elwin
Karriär

Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
En grupp glada människor som promenerar
Hälsa

5 överraskande fördelar med att promenera

Att komma ut och röra på sig har många fördelar – inom många fler områden än du kanske tror.
Jan Carlzon
Ledarskap

Jan Carlzon om succéklassikern: ”Pyramiderna finns kvar”

I dagarna kommer uppföljaren till Jan Carlzons managementklassiker Riv Pyramiderna ut. Chef har tagit reda på hur den första boken står sig i dagens cheflandskap.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

ledarskapet
Teamutveckling

9 punkter för ett gott ledarskap: Så är en bra chef

I 25 år har Chef bevakat ledarskapsfrågor. Här har vi sammanfattat det vi har lärt oss i 9 enkla punkter.