De 3 sämsta skälen – när du vill ha högre lön

En löneförhöjning kan vara välförtjänt men ändå utebli. Till stor del handlar det om hur du tajmar dina anspråk – och inte minst hur du motiverar dem.

Karriär
Publicerad
De sämsta anledningarna till löneförhöjning

Att begära högre lön känns obekvämt för många. Helst skulle vi nog se att den automatiskt justerades upp varje gång vi gjort något riktigt bra. Och det är vid just dessa tillfällen då pluskontot svämmar över som affärssajten Fast Company ger rådet att lägga fram önskemålen om ett lite tjockare lönekuvert.

När chefen spinner nöjt över dina resultat och strålkastarljuset är på är det svårt för någon att förneka att du är en värdefull tillgång för organisationen, som förtjänar att belönas för både tidigare och kommande insatser.

Men det är istället ofta i helt andra lägen som vi kommer dragandes med våra krav på en större bit av kakan – till exempel när vi är frustrerade. Chansen att anspråken hörsammas av ledningen är då förstås betydligt mindre. Här är de tre sämsta skälen till höjd lön som medarbetare framför enligt Fast Company:

  1. ”Jag har inte råd med hyran/bilen/semesterresan”
    Så länge arbetsgivaren betalar en skälig lön är den anställdes dåliga privatekonomi knappast chefens ansvar. Visst kan det hända att även den som gjort kloka val drabbas av oförutsedda finansiella bakslag på grund av olyckliga omständigheter, men det är fortfarande inte ett skäl att få höjd lön. För hur skulle det motiveras gentemot de övriga medarbetarna?
  2. ”Jag har faktiskt jobbat här i fem år nu”
    Lojalitet mot arbetsplatsen är förstås värt att hylla, men är i sig inte ett skäl för löneförhöjning. Att en person med kortare anställningstid tjänar bättre må kännas orättvist, men är antagligen välgrundat i lönekriterier som prestation och ansvar.

För att lyckas med din nästa löneförhandling rekommenderar skribenten istället att du först gör ordentliga efterforskningar kring löneläget, både bland kollegor och branschen i stort. Samla goda exempel på tillfällen när du lyckats bra, helst med hjälp av mätbara mål. Då kan din chef lättare uppskatta värdet av det du bidragit med. Och kom ihåg att även om det blir ett nej just nu, så finns det alltid möjlighet att fortsätta förhandla senare.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden