Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären

De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

Fyra techbolag ligger i topp på listan när unga får lista sin drömarbetsplats – men även statliga bolag som bidrar till samhället ökar i popularitet i coronakrisens spår.

Innovation, hållbarhet och en vilja att bidra till samhället genomsyrar svaren från 6188 ”young professionals”, studenter och akademiker i början av sina karriärer, i en undersökning från Academic Work och Kantar Sifo. För sjätte året i rad har listat de 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige 2020 hos målgruppen.

Stora internationella företag som Google, Apple, Spotify och Netflix (som är ny för i år) ligger i topp. De största förändringarna syns dock längre ner i listan, där företag som Uppsala Universitet, Naturskyddsföreningen, Migrationsverket, SJ och Skatteverket har tagit sig in.

De 10 mest populära arbetsgivarna bland unga

Google

Apple

Spotify

Netflix (ny)

IKEA

Microsoft

DICE

AFRY

Volvo Group

IBM

I en intervju med Vd-tidningen berättar Julia Granström, ansvarig för undersökningen, om den tydlig trend som utmärker sig bland svaren:

”Årets undersökning visar att arbetsgivare som Försvarsmakten, Skatteverket och andra statliga organisationer blir allt mer populära hos morgondagens arbetskraft. Det är framför allt viljan att bidra till samhället som lockar, vilket gör att intresset för den offentliga sektorn ökar jämfört med tidigare år. Viljan att bidra till samhället syns också i trenden att miljöorganisationer och arbetsgivare med klimatfokus fortsätter att klättra på listan.”

Att arbeta offentligt eller statligt är ofta förknippat med samhällsnytta, trygghet och hållbarhet. Faktorer som för många blivit allt viktigare under covid-19-pandemin.

”Den svenska arbetsmarknaden har likt många andra påverkats av pandemin, och det är många delar av samhället som behöver den offentliga sektorns stöd. Young professionals ser därför inte den offentliga sektorn enbart som en trygg arbetsgivare, man vill också hjälpa till där arbetskraften behövs som mest”, säger Markus Åberg som är strategisk rådgivare på Academic Work, till Vd-tidningen.

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Även hållbarhet är en tydlig trend i undersökningen, med både Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket på listan. Ingenjörs- och designföretaget Afry blir årets raket och tar sig tar sig ända upp på åttonde plats. WWF klättrar från plats 55 till 32 och Northvolt, som producerar batterier till elbilar, tar sig in på 11:e plats.

”Northvolt känns som en nytänkande organisation. Det verkar finnas extremt mycket kompetens i bolaget, vilket innebär utvecklingsmöjligheter! Skulle gärna vara med på deras resa mot en mer hållbar värld”, lyder en av motiveringarna till valet av Northvolt som drömarbetsgivare.

Läs mer om undersökningen, som genomfördes under våren 2020:

YPAI 2020: De mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige

Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status

Läs också: Här är de 10 yrkena med högst status

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Shoji Morimoto
Karriär

Oväntade karriärsuccén: Han hyr ut sig själv – för att ”göra ingenting”

Japanske Shoji Morimoto hyr ut sig själv som sällskap. Själv säger han att han inte gör någonting – men tusentals människor står i kö.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

jobbetifara
Karriär

Jobbet i fara? Så tar du dig vidare

Har du förlorat ditt jobb under pandemin, eller är orolig för att det ska hända? Här är 6 råd. 
Hemma-arbetare
Arbetsmiljö

Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns.
Lönesamtal
Karriär

Experten: Så lyckas du med lönesamtalet

Efter förra årets paus på grund av coronapandemin, stundar nu lönerevision i många branscher. Ledarnas löneexpert Peder Bertilsson tipsar om vad du bör tänka på inför lönesamtalet.
E-handlare som gör high five
Karriär

15 hetaste branscherna i Sverige just nu

Genom analyser av sina tre miljoner användare i Sverige har Linkedin tagit fram de 15 snabbast växande jobbkategorierna just nu.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Arbetsplats/Hemmakontor/Helg
Arbetsmiljö

Framtidens arbetsliv: Nio till fem blir 3-2-2

Att jobba "nio till fem" är ett standarduttryck för den vardagligt normala arbetstillvaro som bara rullar på – men nu har covid 19-pandemin ställt även det begreppet på ända.