Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

Fyra techbolag ligger i topp på listan när unga får lista sin drömarbetsplats – men även statliga bolag som bidrar till samhället ökar i popularitet i coronakrisens spår.

Karriär
Publicerad
Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären

Innovation, hållbarhet och en vilja att bidra till samhället genomsyrar svaren från 6188 ”young professionals”, studenter och akademiker i början av sina karriärer, i en undersökning från Academic Work och Kantar Sifo. För sjätte året i rad har listat de 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige 2020 hos målgruppen.

Stora internationella företag som Google, Apple, Spotify och Netflix (som är ny för i år) ligger i topp. De största förändringarna syns dock längre ner i listan, där företag som Uppsala Universitet, Naturskyddsföreningen, Migrationsverket, SJ och Skatteverket har tagit sig in.

De 10 mest populära arbetsgivarna bland unga

Google

Apple

Spotify

Netflix (ny)

IKEA

Microsoft

DICE

AFRY

Volvo Group

IBM

I en intervju med Vd-tidningen berättar Julia Granström, ansvarig för undersökningen, om den tydlig trend som utmärker sig bland svaren:

”Årets undersökning visar att arbetsgivare som Försvarsmakten, Skatteverket och andra statliga organisationer blir allt mer populära hos morgondagens arbetskraft. Det är framför allt viljan att bidra till samhället som lockar, vilket gör att intresset för den offentliga sektorn ökar jämfört med tidigare år. Viljan att bidra till samhället syns också i trenden att miljöorganisationer och arbetsgivare med klimatfokus fortsätter att klättra på listan.”

Att arbeta offentligt eller statligt är ofta förknippat med samhällsnytta, trygghet och hållbarhet. Faktorer som för många blivit allt viktigare under covid-19-pandemin.

”Den svenska arbetsmarknaden har likt många andra påverkats av pandemin, och det är många delar av samhället som behöver den offentliga sektorns stöd. Young professionals ser därför inte den offentliga sektorn enbart som en trygg arbetsgivare, man vill också hjälpa till där arbetskraften behövs som mest”, säger Markus Åberg som är strategisk rådgivare på Academic Work, till Vd-tidningen.

Även hållbarhet är en tydlig trend i undersökningen, med både Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket på listan. Ingenjörs- och designföretaget Afry blir årets raket och tar sig tar sig ända upp på åttonde plats. WWF klättrar från plats 55 till 32 och Northvolt, som producerar batterier till elbilar, tar sig in på 11:e plats.

”Northvolt känns som en nytänkande organisation. Det verkar finnas extremt mycket kompetens i bolaget, vilket innebär utvecklingsmöjligheter! Skulle gärna vara med på deras resa mot en mer hållbar värld”, lyder en av motiveringarna till valet av Northvolt som drömarbetsgivare.

Läs mer om undersökningen, som genomfördes under våren 2020:

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden