Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären

De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

Fyra techbolag ligger i topp på listan när unga får lista sin drömarbetsplats – men även statliga bolag som bidrar till samhället ökar i popularitet i coronakrisens spår.

Innovation, hållbarhet och en vilja att bidra till samhället genomsyrar svaren från 6188 ”young professionals”, studenter och akademiker i början av sina karriärer, i en undersökning från Academic Work och Kantar Sifo. För sjätte året i rad har listat de 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige 2020 hos målgruppen.

Stora internationella företag som Google, Apple, Spotify och Netflix (som är ny för i år) ligger i topp. De största förändringarna syns dock längre ner i listan, där företag som Uppsala Universitet, Naturskyddsföreningen, Migrationsverket, SJ och Skatteverket har tagit sig in.

De 10 mest populära arbetsgivarna bland unga

Google

Apple

Spotify

Netflix (ny)

IKEA

Microsoft

DICE

AFRY

Volvo Group

IBM

I en intervju med Vd-tidningen berättar Julia Granström, ansvarig för undersökningen, om den tydlig trend som utmärker sig bland svaren:

”Årets undersökning visar att arbetsgivare som Försvarsmakten, Skatteverket och andra statliga organisationer blir allt mer populära hos morgondagens arbetskraft. Det är framför allt viljan att bidra till samhället som lockar, vilket gör att intresset för den offentliga sektorn ökar jämfört med tidigare år. Viljan att bidra till samhället syns också i trenden att miljöorganisationer och arbetsgivare med klimatfokus fortsätter att klättra på listan.”

Att arbeta offentligt eller statligt är ofta förknippat med samhällsnytta, trygghet och hållbarhet. Faktorer som för många blivit allt viktigare under covid-19-pandemin.

”Den svenska arbetsmarknaden har likt många andra påverkats av pandemin, och det är många delar av samhället som behöver den offentliga sektorns stöd. Young professionals ser därför inte den offentliga sektorn enbart som en trygg arbetsgivare, man vill också hjälpa till där arbetskraften behövs som mest”, säger Markus Åberg som är strategisk rådgivare på Academic Work, till Vd-tidningen.

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Även hållbarhet är en tydlig trend i undersökningen, med både Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket på listan. Ingenjörs- och designföretaget Afry blir årets raket och tar sig tar sig ända upp på åttonde plats. WWF klättrar från plats 55 till 32 och Northvolt, som producerar batterier till elbilar, tar sig in på 11:e plats.

”Northvolt känns som en nytänkande organisation. Det verkar finnas extremt mycket kompetens i bolaget, vilket innebär utvecklingsmöjligheter! Skulle gärna vara med på deras resa mot en mer hållbar värld”, lyder en av motiveringarna till valet av Northvolt som drömarbetsgivare.

Läs mer om undersökningen, som genomfördes under våren 2020:

YPAI 2020: De mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige

Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status

Läs också: Här är de 10 yrkena med högst status

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Man i blå skjorta som ser bekymrad ut
Karriär

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.