algortimchef
Det finns många anledningar till att folk inte vill ha en algoritm som chef.

Därför vantrivs vi med en algoritm som chef

Känslan av att vara konstant övervakad, bristande transparens och avhumanisering. Det är de tre främsta anledningarna till att människor avskyr att bli styrda av en algoritm – och istället börjar jobba för att lura den, visar en ny studie av Uber-chaufförer.

Det har marknadsförts hårt som det nya sköna arbetslivet – gigekonomin där du via en app väljer hur du jobbar, när du jobbar och hur mycket. Men i verkligheten kan det också generera frustrerade medarbetare, som faktiskt vänder sig mot arbetsgivaren och börjar jobba på ett sätt som underminerar systemet.

Det visar en studie av Uber-chaufförer i New York och London från forskare vid fyra olika universitet i USA, Storbritannien och Israel.

Två av dem, Mareike Möhlmann och Ola Henfridsson, beskriver i en artikel i Harvard Business Review hur känslan av att vara konstant övervakad – något som annan forskning har visat kan minska produktiviteten – av algoritmen gjorde förarna frustrerade.

stress-15

Läs också: Fler unga utbrända – det kan du göra som chef

Den mest irriterande faktorn var att ständigt bli betygsatt av kunder. Känslan av bristande transparens grundade sig i en upplevelse av att ’appen vet allt om mig – men jag ingenting om appen.’ Avhumaniseringen berodde framför allt på bristen på kollegor och mänskliga chefer.

För att i viss mån återta makten över sin tillvaro började flera av chaufförerna i studien att jobba mot algoritmen. En av dem beskriver i ett onlineforum hur hen upptäckt att algoritmens erbjöd bättre incitament till förare som inte hade jobbat på ett tag och därför alternerade mellan att köra för Uber och konkurrenter som Lyft och Juno. Citat: ”Play the system, don’t let it play you.”

Ett annat sätt att bråka med systemet som dök upp i studien var att ’manuellt’ minska tillgängligheten på förare och därmed manipulera algoritmen för prissättning.

kommunchef

Läs också: Kommunchefen: ”Praktiken ger mig bättre förståelse”

Så hur ska företag som använder sig av algoritmer för att styra medarbetare undvika den typen av beteende? Forskarna bakom studien har några förslag:

Öka transparensen: Kanske inte berätta exakt hur algoritmen fungerar, men var öppen med vilka data som går in i den och vad det finns för mål som styr den.

Be om feedback: Bjud in till förslag om förbättringar av algoritmen och öka engagemanget.

Bygg in mänsklig närvaro: Supporttjänst med verkliga människor som hjälper till istället för FAQ? Skapa mötesplatser? Kort sagt, få de anställda att känna sig som människor, inte maskiner.

Bygg tillit: Förmåner – i en amerikansk kontext föräldraledighet eller sjuklön, i en svensk kanske friskvård eller andra erbjudanden – kan vara första steget till att uppfattas som en mer human arbetsgivare.

skogen

Läs också: Därför är ett skogsbad bra för din hälsa

Relaterade artiklar

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst.
Motivation

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst

Allt färre svenskar ser betydelsen av vad de gör på jobbet – och allt färre tycker också att deras jobb är meningsfullt. Det visar en ny undersökning från Jobbhälsoindex. ”Det finns ett samband med psykisk ohälsa,” säger Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex.

Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
sattamalen
Motivation

Forskare: Därför ska du sluta sätta låga mål

Hur reagerar vi på målsättningar? Och hur kan låga mål sänka motivationen bland medarbetarna? Det ville ett amerikanskt forskarlag ta reda på.
Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
fordelar
Kommunikation

Forskning: 4 tydliga fördelar extroverta har på jobbet

Som extrovert kan du ha flera fördelar på arbetsplatsen, visar ny kanadensisk forskning.
chefersommar
Motivation

Här är cheferna i "Sommar i P1" du inte vill missa

Här är cheferna som ska sommarprata i år.
Viktoria Lindhé på &frankly berättar om frågorna som ger varningar om farlig stress. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 frågor som kan vända jobbstressen

En av tre har ingen ork kvar för att göra något alls efter jobbet. Något som chefen ofta inte vet om. En ”välmåendepuls” med några snabba frågor gör det enklare att få koll – och agera i tid.
sj-artikel
01:30
Motivation

Metoden: Få med personalen på tåget

Video + Text

Satsa på interaktivitet  – det är SJ:s recept för att öka delaktigheten bland ombordpersonalen.