algortimchef
Det finns många anledningar till att folk inte vill ha en algoritm som chef.

Därför vantrivs vi med en algoritm som chef

Känslan av att vara konstant övervakad, bristande transparens och avhumanisering. Det är de tre främsta anledningarna till att människor avskyr att bli styrda av en algoritm – och istället börjar jobba för att lura den, visar en ny studie av Uber-chaufförer.

Det har marknadsförts hårt som det nya sköna arbetslivet – gigekonomin där du via en app väljer hur du jobbar, när du jobbar och hur mycket. Men i verkligheten kan det också generera frustrerade medarbetare, som faktiskt vänder sig mot arbetsgivaren och börjar jobba på ett sätt som underminerar systemet.

Det visar en studie av Uber-chaufförer i New York och London från forskare vid fyra olika universitet i USA, Storbritannien och Israel.

Två av dem, Mareike Möhlmann och Ola Henfridsson, beskriver i en artikel i Harvard Business Review hur känslan av att vara konstant övervakad – något som annan forskning har visat kan minska produktiviteten – av algoritmen gjorde förarna frustrerade.

stress-15

Läs också: Fler unga utbrända – det kan du göra som chef

Den mest irriterande faktorn var att ständigt bli betygsatt av kunder. Känslan av bristande transparens grundade sig i en upplevelse av att ’appen vet allt om mig – men jag ingenting om appen.’ Avhumaniseringen berodde framför allt på bristen på kollegor och mänskliga chefer.

För att i viss mån återta makten över sin tillvaro började flera av chaufförerna i studien att jobba mot algoritmen. En av dem beskriver i ett onlineforum hur hen upptäckt att algoritmens erbjöd bättre incitament till förare som inte hade jobbat på ett tag och därför alternerade mellan att köra för Uber och konkurrenter som Lyft och Juno. Citat: ”Play the system, don’t let it play you.”

Ett annat sätt att bråka med systemet som dök upp i studien var att ’manuellt’ minska tillgängligheten på förare och därmed manipulera algoritmen för prissättning.

kommunchef

Läs också: Kommunchefen: ”Praktiken ger mig bättre förståelse”

Så hur ska företag som använder sig av algoritmer för att styra medarbetare undvika den typen av beteende? Forskarna bakom studien har några förslag:

Öka transparensen: Kanske inte berätta exakt hur algoritmen fungerar, men var öppen med vilka data som går in i den och vad det finns för mål som styr den.

Be om feedback: Bjud in till förslag om förbättringar av algoritmen och öka engagemanget.

Bygg in mänsklig närvaro: Supporttjänst med verkliga människor som hjälper till istället för FAQ? Skapa mötesplatser? Kort sagt, få de anställda att känna sig som människor, inte maskiner.

Bygg tillit: Förmåner – i en amerikansk kontext föräldraledighet eller sjuklön, i en svensk kanske friskvård eller andra erbjudanden – kan vara första steget till att uppfattas som en mer human arbetsgivare.

skog

Läs också: Därför är ett skogsbad bra för din hälsa

Relaterade artiklar

janne-3
Kommunikation

Janne Andersson: ”3 ledarfokus gör Sverige världsbäst”

Fokusera rätt – och få ett vinnande lag. ”Jag är helt övertygad om att de sakerna vi jobbar med i landslaget går att applicera på allt ledarskap”, säger förbundskapten Janne Andersson.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Kvinna läser bok framför öppna spisen.
Motivation

11 boktips om märkliga chefer

Milda makaroner vilka märkliga chefer det finns! Chef har fiskat i bokfloden och tipsar om de bästa på chefs-temat att njuta av till jul.
byggchef
Motivation

Enda branschen där kvinnliga chefer tjänar mer

Byggindustrin är den enda bransch där kvinnors chefslöner är högre än de manliga kollegornas.

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst.
Motivation

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst

Allt färre svenskar ser betydelsen av vad de gör på jobbet – och allt färre tycker också att deras jobb är meningsfullt. Det visar en ny undersökning från Jobbhälsoindex. ”Det finns ett samband med psykisk ohälsa,” säger Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex.

sattamalen
Motivation

Forskare: Därför ska du sluta sätta låga mål

Hur reagerar vi på målsättningar? Och hur kan låga mål sänka motivationen bland medarbetarna? Det ville ett amerikanskt forskarlag ta reda på.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.