Därför stressas du av nya kollegan

Att nyanställda känner stress och prestationsångest den första tiden på arbetsplatsen är långt ifrån ovanligt. Men faktum är att det också kan vara tvärtom.

Karriär
Publicerad

De som jobbat länge på en arbetsplats kan bli stressade av att få en ambitiös och meriterad kollega.

Det säger Veronica Andersson, sjuksköterska och affärsrådgivare på företagshälsobolaget Onelab, till Arbetsliv.

Men varför är det så?

”De kan uppleva att de behöver höja ribban för att mäta sig med den nya kollegan. Det kan också vara stressande när en ny medarbetare ska ansluta till en befintlig grupp då det kan rucka på gruppdynamiken och individernas roller i gruppen”, förklarar hon.

Problemet är enligt Veronica Andersson däremot inget som generellt bör hanteras i stunden, utan snarare förebyggas genom främjande av en kultur där alla ser sitt ansvar och sin betydelse i det större sammanhanget.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden